Philippe Saint-Jean is goed geplaatst om over Jonathan Blondel te spreken. De trainer van Tubeke werkte met Blondel op Futurosport, het opleidingscentrum van Excelsior Moeskroen. Saint-Jeans contract met Moeskroen liep nog tot het einde van dit burgerlijk jaar, maar voorzitter Jean-Pierre Detremmerie ontsloeg hem van zijn verplichtingen. De ironie van het lot wil dat Saint-Jean bij Moeskroen vertrekt op het moment dat ook Hugo Broos de club verlaat. Tussen Saint-Jean en Broos ontstonden ernstige meningsverschillen, die tot een breuk leidden.

“Het vertrek van Jonathan Blondel is een slechte zaak voor Moeskroen. Ik vind dat hij geen slechtere bestemming dan Engeland had kunnen kiezen. Ik vrees dat hij fysiek niet bestand is tegen het zware Engelse kampioenschap. Hopelijk maken ze hem op de trainingen niet kapot. Voorts is zijn vertrek een groot verlies voor het Belgisch voetbal, want Blondel is een uitzonderlijk voetballer. Helaas heeft het Belgische publiek de echte Blondel nooit aan het werk gezien. Dat vind ik zo erg, en dat is één van de dingen die ik Broos het meest verwijt. Hij geeft jonge voetballers geen kans. Terwijl ik je zweer: op zoek naar talent schuim ik België al vele jaren af en ik heb nog maar één Blondel gezien.

“Het probleem van de Belgische clubs is dat ze werken met trainers zoals Hugo Broos: mensen die als speler een mooie carrière hebben uitgebouwd, maar die hun trainingsprogramma baseren op wat ze zelf als speler meemaakten met trainers à la Pierre Sinibaldi en Tomislav Ivic. Ze stellen zichzelf nooit ter discussie. Ze zijn bekwaam om de beste spelers uit hun groep te selecteren en daarmee een goede ploeg te vormen, maar spelers beter maken kunnen ze niet. Met het inpassen van jonge voetballers in de ploeg hebben ze het moeilijk. Geen enkele trainer in de eerste klasse bezit de competentie om jongeren te vormen, Ariël Jacobs uitgezonderd. Wie aan deze mentaliteit wil timmeren, wordt prompt uitgestoten.

“Blondel heeft gelijk als hij zegt dat hij vorig seizoen te weinig kansen kreeg. Alle spelers die we op Futurosport hebben gevormd, werden achteraf geblokkeerd. Dat begon al bij hun overstap naar het invallersteam, waar Geert Broeckaert hun vooruitgang vertraagde. Dat soort trainers is alleen maar met de eigen carrière bezig. De toekomst van de club en van jonge voetballers verzekeren is wel het laatste van hun gedachten. Ze moeten al uitzonderlijk goed zijn om een kans te krijgen, en op dat moment zijn ze meestal al 21 of 22 jaar. In België vinden ze iemand van 25 jaar nog een jonge speler. Blondel had op zestienjarige leeftijd in het eerste elftal moeten staan. Het is de schuld van Broos dat hij nu vertrekt. Broos had elke speler van Moeskroen mogen verkopen. Behalve Blondel.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier