2005 was voor de 24-jarige DavidVilla een bijzonder goed jaar. Op 9 februari maakte hij in de wedstrijd tegen San Marino zijn debuut in de nationale ploeg en in de zomer versierde hij een transfer naar topclub Valencia nadat hij de twee vorige seizoenen in 92 wedstrijden voor Zaragoza 39 keer raak trof. Tijdens de eerste vier maanden van dit jaar ging hij gewoon op zijn elan door. Als beste Spaanse doelpuntenmaker van de Liga moet hij slechts nipt onderdoen voor de ongenaakbare Kameroener SamuelEto’o. Hij maakt dus een goede kans om zijn droom waar te maken en met Spanje deel te nemen aan de wereldbeker.

Villa heeft er nooit een punt van gemaakt dat men hem met de bijnaam El Guaje (‘de simpele’) heeft bedacht. Ronkende verklaringen moeten de media van hem niet verwachten. ‘Werken’ is het woord dat hij het vaakst gebruikt in zijn altijd nederige verklaringen. Villa benadrukt vaak dat hij zich enorme opofferingen heeft moeten getroosten om bij de elite te raken en weet zijn huidige succes dan ook echt naar waarde te schatten. Hij herinnert zich in dat verband nog goed de raadgevingen van Quini, de vroegere international van Sporting Gijon. Het was bij de reserven van die ploeg dat Villa debuteerde en dat hij kon bewijzen dat zijn aangeboren doorzettingsvermogen hem ook in het voetbal ver kon brengen. “Mijn eerste aansluitingskaart tekende ik bij Union Popular de Langreo, een clubje uit Asturias”, herinnert Villa zich. “Ook in de jeugdelftallen daar speelde ik al in de spits. Toen men me de eerste keer vroeg waar ik het liefst wilde spelen, heb ik spontaan ‘Vooraan !’ geroepen. Toen ik op mijn zeventiende bij Gijon tekende, is alles in een stroomversnelling geraakt.”

En zeggen dat zijn carrière al bijna over was nog voor ze begon. “Toen ik vier jaar was, brak ik mijn dijbeen”, vertelt Villa. “Even was er sprake van een gevaarlijke operatie die mij mogelijk voor de rest van mijn leven mank zou doen lopen, maar uiteindelijk heeft men me niet geopereerd en is alles vanzelf weer in orde gekomen. Gelukkig maar …”

Valencia zou over enkele jaren over het mooiste stadion ter wereld kunnen beschikken. IMG, een van de ondernemingen die kandidaat zijn om het nieuwe Mestalla te bouwen, diende een project in voor een ultramodern stadion met 70.000 zitplaatsen die allemaal zijn uitgerust met een klein schermpje waarop de toeschouwers door middel van Wifitechnologie de meest prangende fasen nog eens opnieuw kunnen bekijken.

ManuelPellegrini, de Chileense trainer van Villarreal, liet vorig weekend bewust Juan Román Riquelme, Rodoldo Arruabarrena, Juan Pablo Sorín, Marcos Senna en Mariano Barbosa aan de kant om die spelers rust te gunnen in het vooruitzicht van de return van de halve finale van de Champions League tegen Arsenal.

Xavi, de regelende middenvelder van Barcelona die vierenhalve maand geleden een zware knieblessure opliep, nam vorige week voor het eerst sinds zijn operatie deel aan een onderling trainingspartijtje.

Frédéric Kanouté, de Malinees van FC Sevilla, heeft last van een spierblessure die hem twee tot drie weken aan de kant zal houden. Hij mist dan ook de terugwedstrijd van de halve finale van de UEFA-cup tegen Schalke 04 en ook de mogelijke finale.

CarlosGurpegi, de verdediger van Athletic Bilbao, werd in een gespecialiseerd ziekenhuis in München met succes geopereerd aan een blessure aan het schaambeen.

Zinedine Zidane geeft vandaag (woensdag 26 april) een persconferentie. Er wordt volop op gespeculeerd dat dit zal gebeuren om zijn pensioen als voetballer aan te kondigen.

DDV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier