De explosie van de televisierechten

Jean-Marie Philips, voorzitter van de Profliga : “Lange tijd moesten de clubs zich tevredenstellen met 25.000 euro per club per jaar. Door de komst van Canal + zijn de rechten duurder geworden. Momenteel zitten we aan 9,8 miljoen euro voor de betaalzender en 5,6 miljoen euro voor RTBF en VTM samen. Volgend seizoen worden de uitzendrechten opnieuw onderhandeld, met waarschijnlijk opnieuw een verhoging van de prijs en een andere verdeelsleutel onder de clubs. Nu worden de 5,6 miljoen euro van VTM en RTBF gelijk verdeeld over de 18 eersteklassers. Hetzelfde geldt voor 50 procent van de inkomsten uit de betalingen van Canal +. De overige 50 procent wordt verdeeld naargelang van de regelmaat (het klassement) van de voorbije vijf jaar, het eindklassement van dit seizoen en het aantal keren dat een club op het scherm te zien was. Antwerp, dat vorig seizoen helemaal onderaan stond in dat lijstje, hield daar ongeveer 550.000 euro aan over. Anderlecht, dat het vaakst gesolliciteerd werd, ontving zowat één miljoen euro. Kort gevolgd door Club Brugge en Standard.”

De fankaart

“De ontstaansgeschiedenis van de fankaart begon aan de kust, tijdens een onderhoud tussen de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, Johan Vande Lanotte, en de voorzitter van de Belgische voetbalbond, Michel D’Hooghe“, onderstreept Robert Sterckx, secretaris generaal van de Profliga. “De minister wilde niet dat we tickets verkochten voor de wedstrijd tussen Gent en Standard op de dag zelf. Hij zag die openingswedstrijd van het seizoen 1997/98 als een risicopartij. D’Hooghe beloofde binnen de drie maanden een nieuw ticketingsysteem. Zo ontstond het idee voor de fankaart. Die gaf de voetbalclubs de gelegenheid om de voetbalwet te respecteren die in dezelfde periode gelanceerd werd. Ik blijf erbij dat de fankaart de minst slechte manier is voor de clubs om aan de wettelijke eisen te voldoen betreffende de toegang tot een stadion. Tegenwoordig beschikt elke club over een on-lineticketingsysteem. Ondertussen kan je de fankaart gratis verkrijgen en ontvang je er een cd-rom bij die toegang geeft tot een internetportaal. We hopen op deze wijze steeds verder mee te gaan in de informatisering.”

Het licentiesysteem

Philips : “Dit idee kwam van de Profliga zelf. Na een vermaning van het parlement over de zware rsz-schulden van de eersteklassers pleitte Eddy Wauters, de voorzitter van Antwerp, voor een autoregularisatie binnen eerste klasse. Ik stelde de teksten voor België samen, waarna ik gevraagd werd om hetzelfde te doen voor de Europese licentie. De strenge maatregel kostte wellicht de kop van enkele clubs. Anderzijds heeft het ook het vel gered van andere. En met het Europese licentiesysteem kunnen we ineens het kaf van het koren scheiden.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content