De sleutels van de stad

Françoise Schepmans, burgemeester van Molenbeek. © belgaimage

Sinds vorige week is RWDM weer de enige bespeler van het Edmond Machtensstadion.

Vorige week dinsdag overhandigde de Molenbeekse burgemeester Françoise Schepmans de sleutels van het Edmond Machtensstadion aan RWDM. De club in 2e Amateurafdeling (de vroegere vierde klasse) wordt daarmee de enige bespeler van het stadion. Daarmee komt een eind aan de saga met White Star Bruxelles. Die club verhuisde in de zomer van 2014 na het failliet van FC Brussels naar het Fallonstadion in Sint-Lambrechts-Woluwe, maar lag voortdurend in de clinch met de gemeente, met een aantal spelers die niet betaald werden en met het nieuw opgerichte RWDM. Na moeizame gesprekken met de gemeente Molenbeek kreeg RWDM namelijk ook toestemming om het stadion te bespelen. In de zomer van 2015 had een groep RWDM-sympathisanten het stamnummer 5479 van Standaard Wetteren, dat fusioneerde met Racing Wetteren-Kwatrecht, gekocht. Het nieuwe RWDM nam Wetterens plaats in vierde klasse in.

Het oude RWDM, opgericht als fusieclub in 1973 en landskampioen in 1975, ging failliet in de zomer van 2002, precies één jaar nadat het teruggekeerd was naar de hoogste klasse, waarin het tiende was geëindigd. Het speelde zijn laatste thuiswedstrijd tegen Eendracht Aalst voor 3150 toeschouwers op 28 april 2002. Dat seizoen werd de derby in Molenbeek, gewonnen door Anderlecht met 2-3, nog voor 13.000 kijkers afgewerkt.

Eenentwintig jaar geleden werd op 10 september 1996 in het Edmond Machtensstadion de laatste Europabekerwedstrijd afgewerkt, zestien jaar na het vorige Europese duel tegen FC Torino. Voor 9000 (vooral Turkse) toeschouwers speelde het RWDM van René Vandereycken 0-0 tegen Besiktas, dat aantrad met de Nigeriaanse ex-Clubspits Daniel Amokachi in de spits. Bij RWDM, dat aan de Bosporus de terugmatch met 3-0 zou verliezen, was doelman Dirk Rosez over twee wedstrijden de uitblinker. De Brusselaars traden in Molenbeek aan met acht Belgen, een Fin, een Serviër en een Duitser, Dirk Lehmann.De spits trok in de zomer van 1996 van Lierse naar RWDM, omdat hij vond dat die club meer ambitie had en Europees speelde. Maar na één ronde was het Europese avontuur afgelopen, en dat seizoen zou RWDM zestiende worden en net de degradatie vermijden. Het in de ogen van Lehmann minder ambitieuze Lierse werd daarentegen kampioen en nam het jaar daarop deel aan de Champions League.

Geert Foutré

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier