De smalle koord van Ricardo Sá Pinto

© belgaimage

Als de Standardtrainer zijn passie laat spreken, is de rede ver te zoeken.

De Rouches slaagden er dus niet in om het bijzonder netelige drieluik succesvol af te ronden. Dat kwam door de gemiste penalty van aanvaller Orlando Sá of door een magistrale redding van Sinan Bolat, afhankelijk van hoe je het bekijkt. In geval van winst tegenover het Antwerp van oud-coach László Bölöni was Standard doorgeschoven naar de vierde plaats. Maar door het 1-1-gelijkspel vallen de Luikenaars nu net buiten de top zes in het klassement. Afgelopen zondag was de frustratie dan ook zichtbaar op Sclessin, zeker na de twee opmerkelijke resultaten bij RC Genk (0-2-zege) en in de 1/8 finales van de Croky Cup tegenover Anderlecht (0-1-winst).

Het huidige Standard heeft eigenlijk nog weinig uitstaans met het team dat bij het begin van dit seizoen harde klappen incasseerde tegen Club Brugge (4-0) en SV Zulte Waregem (0-4). Het geheel oogt voortaan veel steviger, maar mist nog altijd variatie in zijn spel tegenover goed gegroepeerde tegenstrevers zoals eerder KV Oostende (0-0) en Antwerp.

De afwezigheid van aanvoerder Paul-JoséMpoku (wegens schorsing) en de nieuwe blessure van Edmilson Junior hielpen alleszins niet. Ook al blijven er behoorlijk wat punten die voor verbetering vatbaar blijken, kan Standard stilaan wel terugvallen op een stevige basis. In tegenstelling tot vorig seizoen, toen de trainingen te weinig intens waren, wordt er voortaan keihard gewerkt op de Académie. De Portugese coach stuwt zijn spelers naar het uiterste, waarbij lange trainingssessies van meer dan 2 uur en 30 dertig minuten al lang geen uitzondering meer vormen. Dat zorgt voor lichte letsels en vermoeidheid bij enkelen. Maar ondanks zijn overdreven gedrag kan Ricardo Sá Pinto rekenen op een devote selectie.

Na de melodramatische actie, die de Luikse prestatie op Anderlecht verpestte, aarzelden de spelers niet om de spot te drijven met hun coach. En afgelopen zondag, na het verlies van twee kostbare punten tegen Antwerp, toonde Sá Pinto zich opnieuw bijzonder agressief voor de tv-camera’s. We kunnen ons moeilijk inbeelden dat de Portugese coach na deze nieuwe uithaal door zijn bestuur niet de levieten wordt gelezen. We vragen ons ook af waarom hij zich niet in het Engels uitspreekt na competitieduels, een taal die hij beter beheerst dan het Frans.

Afgelopen vrijdag hield de club er wel aan om zijn steun uit te spreken. In een persbericht stond te lezen: ‘van de Standardcoach een dader maken, terwijl hij voor alles toch een slachtoffer is, lijkt ons niet correct. Onze club kan een dergelijke behandeling van de situatie dan ook niet aanvaarden’.

Gisteren/dinsdag verscheen de Standardtrainer voor de geschillencommissie. De man slaagde erin om een zieke ploeg weer overeind te krijgen, toch beweegt hij zich te vaak op een smalle koord. Sinds zijn komst naar Luik zegt hij dat hij de manier waarop Standard behandeld wordt niet kan verdragen. De club zou minder gerespecteerd worden dan tijdens zijn eerste passage, als speler onder Luciano D’Onofrio. Maar de vaak overmatige druk die hij de laatste tijd op zijn spelers, de scheidsrechters en de media zet, zou zich op termijn weleens tegen hem kunnen keren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier