Pierre-Emerick Aubameyang wijst Borussia Dortmund de weg naar boven.

In de Bundesliga is het een discussie die al een tijdje aan de gang is: wie verbreekt straks het record van der BomberGerd Müller, die in het seizoen 1971/72 goed was voor maar liefst veertig goals. Een aantal waar in de Duitse competitie nooit iemand meer in de buurt kwam. Dieter Müller deed in het seizoen 1976/77 voor FC Köln nog eens een aardige poging, maar de aanvaller bleef steken op 34 treffers. Sindsdien werd de grens van dertig doelpunten nooit meer overschreden door een Bundesligaprofvoetballer.

Wanneer je nu puur het cijfermateriaal als basis neemt, dan doet de Gabonese aanvaller Pierre-Emerick Aubameyang (26) het met 18 goals en 4 assists in 16 competitieduels beter dan zijn gewezen ploeggenoot uit het seizoen 2013/14 Robert Lewandowski (27, Bayern München, 15 doelpunten en 2 assists in 15 wedstrijden) en Thomas Müller (26, Bayern München, 13 treffers en 3 assists in 16 matchen). Maar de Poolse prijsschutter, die jaarlijks 12 miljoen euro incasseert in Beieren en nog drie en een half jaar onder contract ligt, en de offensieve allrounder kunnen als excuus inroepen dat hun coach Pep Guardiola sneller wisselt en iets vaker roteert dan Thomas Tuchel bij Borussia Dortmund. Maar ook Lewandowski wil verder jagen op het prestigieuze record. Want net als de spits met Franse roots heeft hij een onstilbare honger naar doelpunten.

De start van Aubameyang dit seizoen bij de club uit Noordrijn-Westfalen was verschroeiend. De 47-voudige international verbrak immers het startrecord in de Bundesliga, door in de eerste acht wedstrijden telkens te scoren. Voor de echte liefhebbers: de spits, die graag het masker van Spiderman bovenhaalt om een doelpunt te vieren, beroerde bij het afwerken op doel de bal twaalf keer met zijn rechtervoet, vier keer met links én slechts eenmaal maakte hij een kopbalgoal. Zijn sneltreinvaart, want Aubameyang is vooral een spits die het moet hebben van zijn explosiviteit, zorgt ervoor hij nu al zijn vorige seizoensrecord (16 treffers vorig seizoen in 33 duels) brak. Lewandowski en Müller gelden meer als echte opportunisten.

‘Hij is een topspits’, verklaarde de Nederlandse international Bas Dost (VfL Wolfsburg) onlangs in weekblad Kicker. ‘Zelfs in wedstrijden waar hij geen fatsoenlijke bal krijgt toegespeeld, scoort hij toch.’ Ook Tuchel reageerde al lyrisch. ‘Auba is onvervangbaar. Hij toont zich een geweldige speler. In deze bloedvorm is hij werkelijk onmisbaar voor ons team.’

Eind juli dekte sportief directeur Michael Zorc zich in met een contractverlenging tot 2020 voor de prijsschutter, die al 25 keer scoorde in 22 officiële wedstrijden voor BVB. ‘Ik maakte hem al meermaals duidelijk dat we op hem rekenen’, stelde Zorc in Kicker. Maar na Arsenal, Chelsea, Barcelona en Tottenham afgelopen zomer zou nu vooral Manchester United, via de geplaagde manager Louis van Gaal, naar zijn hand dingen. Wordt vervolgd.

DOOR FREDERIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier