De speeltijd is voorbij

Steve De Ridder, hier in duel met Samuel Bastien, is nog zowat de enige speler die het DNA van STVV belichaamt. © BELGAIMAGE

Kevin Muscat redde zondag zijn vel dankzij een 2-0 tegen een vermoeid en verbazingwekkend zwak Standard. Maar daarmee is alle sportieve ellende van de voorbije weken niet weggeveegd.

It’s all about Jesus. Met die vlammende boodschap probeerde Samuel Asamoah na affluiten even de aandacht af te leiden van zijn trainer. Maar de wedstrijd tussen STVV en Standard draaide wel degelijk om Kevin Muscat, die tot afgelopen weekend op een schopstoel zal. Na de eerste zege in tweeënhalve maand was de ontlading bij de Australiër dus enorm. Terwijl het clublied van Sint-Truiden door het lege stadion weergalmde, ging Muscat met veel enthousiasme op knuffeljacht bij een aantal spelers. Maximiliano Caufriez, Daniel Schmidt, Duckens Nazon en Steve De Ridder kregen er op het veld een peptalk bovenop.

De derby had echter niet veel om het lijf. Hoeveel Truienaars zouden er tijdens de wedstrijd met heimwee teruggedacht hebben aan de ploeg die halfweg de jaren negentig, na drie seizoenen tweede klasse, Staaien opnieuw deed vollopen om het Standard van Alain Bettagno en Michaël Goossens aan het werk te zien? Kinderen stonden in die periode met hun neus tegen de afscheiding om geen seconde van het spektakel te missen. Terwijl iets verderop de spionkop de tegenstander de stuipen op het lijf probeerde te jagen met sirenes en toeters.

Wellicht herinneren sommige diehards zich ook nog hoe ze net na de eeuwwisseling op een ludieke manier Standardverdediger Eric Van Meir jenden die zich enkele dagen na een gewonnen interland tegen Schotland met moeite staande kon houden op het drassige veld aan de Tiensesteenweg. Om de zoveel weken stonden er elf giantkillers op het veld die gedurende negentig minuten de eer van Haspengouw verdedigden en op het randje van het toelaatbare voetbalden om hun flagrante gebreken te compenseren. De fans konden toen trots, en met gebalde vuist, zeggen: ‘ Ich zen supporter van Sintruin. ‘

Van die erfenis blijft vandaag weinig over. De restanten ervan werden een aantal jaar geleden begraven onder een hoop beton onder het kunstgras van Stayen. De stijlbreuk werd met de nodige flair ingezet onder Yannick Ferrera, die kampioen werd in tweede klasse en de top van de Jupiler Pro League bestormde met lefgozers als Rob Schoofs, Yohan Boli, Edmilson Junior en Jean-Luc Dompé. Het voetbal is nog nooit zo aantrekkelijk geweest als de voorbije jaren, maar nu de resultaten tegenvallen vragen veel supporters zich wellicht af wat er van het DNA van de club overblijft. De borst nat willen maken en er vol voor gaan, behoren blijkbaar niet meer tot de basisvereisten om de aanwervingsprocedure te overleven. Van de huidige ploeg belichaamt één speler de kernwaarden van STVV: Steve De Ridder. De jaren beginnen te wegen bij de middenvelder – af en toe maakt hij het zichzelf ook moeilijk – maar met zijn grinta en onverzettelijkheid trekt hij de rest van het team mee. ‘Hard werken, elke bal willen winnen, druk zetten op de man in balbezit. Dat is de basis’, vertelde De Ridder voor de camera’s van Eleven Sport. ‘Dat willen de Truienaars zien en dat hebben wij de afgelopen weken nagelaten te doen.’

STERK SIGNAAL

Voor een deel was dat de schuld van Muscat. Van bij de start van het seizoen was er vanuit de kleedkamer stil protest tegen de plannen van de coach. Zijn criticasters binnen de spelerskern vonden dat hij een tactiek aan het installeren was die geen rekening hield met het profiel van de spelers. In de aanloop naar de wedstrijd tegen Beerschot was de onvrede niet meer te overzien: een aantal basisspelers waren naar hun gevoel op tactisch vlak niet voorbereid om de strijd aan te gaan met een ploeg die een vliegende start had genomen in de competitie. Twee dagen voor de match tegen Beerschot keken de spelers elkaar zelfs vragend aan na een training waarin het tactische aspect niet aan bod was gekomen. De 6-3-nederlaag op Het Kiel was voor middenvelder Chris Durkin de trigger om de werkmethodes van de trainer en het gebrek aan discipline aan te klagen. ‘Ik heb de indruk dat een aantal jongens zich soms op een speelplaats wanen in plaats van op een voetbalveld. Dat moet eruit. Het minste wat je kan verwachten is dat iedereen alles geeft en zijn job doet.’

Intern waren een aantal sterkhouders al tot dezelfde conclusie gekomen. Een ruime meerderheid van de groep zou de trainingen niet serieus nemen. Onder Marc Brys gingen de spelers diep in het rood op training uit schrik om hun basisplaats te verliezen. Die werkethiek is verdwenen, want de titularissen weten dat Muscat hun basisplaats al geboekt heeft voor het weekend. De Australiër maakte tegen Standard een sterk statement door Santiago Colombatto, Facundo Colidio, Samy Mmaee, Seung-woo Lee én Durkin gelijktijdig naar de bank of de tribune te verwijzen. Of kon hij echt geen andere kant meer uit? Dat zal vooral de komende weken blijken.

Ondanks de zege tegen Standard zal het Japanse management intussen ook doorhebben dat ze Muscat opgezadeld hebben met een spelerskern die tekortkomt om voor een plaats in de linkerkolom. Alleen is de vraag: zouden Yannick Ferrera, Ivan Leko, Jonas De Roeck of Brys, trainers die de laatste vijf jaar elk op hun manier succesvol zijn geweest op Stayen, beter omgesprongen zijn met het spelersmateriaal? Wellicht wel. Muscat maakte tijdens de voorbereiding een eerste inschattingsfout door sleutelspelers als Jorge Teixeira, Pol García en Asamoah op een zijspoor te zetten. Nu hebben dezelfde spelers de indruk dat ze de meubelen moeten redden. Vooral Teixeira zou het mentaal moeilijk hebben met zijn degradatie tot bankzitter en Muscat heeft nog niet de juiste prikkel gevonden om de motivatie van de Portugese verdediger weer aan te scherpen.

TREINSTATION

Op het einde van dit seizoen loopt de deadline af die de Japanners zichzelf hadden opgelegd om play-off 1 te halen. Na de doortocht van Roland Duchâtelet zijn de supporters dus een illusie armer. De Aziatische geldschieters hebben hen de hoop ontnomen dat STVV nog iets zou kunnen betekenen in het Belgische voetbal. Vooral de manier waarop stuit veel mensen tegen de borst. ‘Toen de Japanners de club overnamen, wisten we dat er zaken zouden veranderen’, zegt een Belgische speler die de overname door DMM.com van binnenuit meemaakte. ‘Ze hebben veel geld voor de club betaald en het is normaal dat ze de lijnen uitzetten. Het zijn mensen met ambities en ze willen de club doen groeien.’

De aanstelling van Muscat laat echter het tegenovergestelde uitschijnen. Na het ontslag van Brys in december van vorig jaar gingen de Japanners op zoek naar een trainer die hun visie volledig zou omarmen. Kortom: iemand die naar hen zou luisteren. ‘Of de trainer verplicht is om spelers op te stellen? Ik zou het niet met zoveel woorden durven zeggen. Maar hij voelt wel een zekere druk om het te doen’, zegt een makelaar die het huis goed kent.

Het is een publiek geheim dat CEO Takayuki Tateishi alle transferbeslissingen neemt. Er komt geen scouting aan te pas en hij maakt louter gebruik van zijn netwerk om spelers te halen. De transferpolitiek is volledig gericht op de aankoop van jonge spelers die een grote economische waarde kunnen hebben bij een doorverkoop. Die strategie heeft een tijdje gewerkt, maar binnen de makelaarswereld zijn ze ervan overtuigd dat het businessmodel op instorten staat. ‘STVV lijkt op een treinstation. Het is een komen en gaan van spelers. Zodra er een voorstel binnenkomt, verkopen ze de speler’, klinkt het.

Een sportief project voor de Belgische spelers is er evenmin. Alle jonge Belgen die vorig seizoen een kans kregen bij Brys – Nelson Balongo, Stan Van Dessel, Hamza Masoudi – zijn van het voorplan verdwenen. De supporters snakken naar een nieuwe Simon Mignolet of Rob Schoofs. In plaats daarvan worden ze gesust met de transfer van Georgios Vagiannidis, een tiener die van Inter gehuurd wordt en van wie het niveau dat van spelers uit de eigen jeugdacademie niet overstijgt.

Muscat mag zijn terugvlucht naar Melbourne nog even uitstellen, maar hij weet dat hij tegen het begin van de maand november een aantal targets zal moeten halen. De Ridder: ‘We mogen verder bouwen op de overwinning tegen Standard. Volgende week volgt er een cruciale match tegen Moeskroen en dan ontmoeten we Genk, wat voor ons de belangrijkste wedstrijd van het seizoen is. We zullen moeten bevestigen. Maar laten we vandaag eerst van de zege genieten.’

Kevin Muscat weet dat hij tegen het begin van de maand november een aantal targets zal moeten halen.
Kevin Muscat weet dat hij tegen het begin van de maand november een aantal targets zal moeten halen.© BELGAIMAGE

Muscat: de op twee na slechtste

Sinds de terugkeer van de club naar eerste klasse in het voorjaar van 2015 zagen ze op Stayen al negen verschillende trainers de revue passeren. Kevin Muscat begon uitstekend aan zijn Truiense avontuur met een zege tegen Gent, maar daarna zette hij een reeks neer van acht matchen zonder overwinning. In vergelijking met zijn acht voorgangers doet Muscat het zeer slecht wat betreft het gemiddelde aantal gescoorde doelpunten per wedstrijd en het puntenpercentage. Een overzicht. (*)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier