De Zebra’s hebben nieuwe shirts en een stadion met een nieuw dak, maar de vraag is: kan het team vriend en vijand verbazen komend seizoen?

De discipelen van Felice Mazzu (48) openen vrijdag de Belgische competitie tegen Standard. De Rouches zijn een ploeg in de steigers, terwijl Charleroi verder surft op de goede vibe van play-off 2 van vorig seizoen. Sport/Voetbalmagazine maakt een stand van zaken met gedelegeerd bestuurder Mehdi Bayat.

Als we het stadion zo bekijken, gaat het goed met Charleroi…

Mehdi Bayat: “Het was hoog tijd dat het stadion volledig overdekt zou worden. Zonder het slechte weer van de voorbije weken zouden de werken al achter de rug geweest zijn. De capaciteit wordt opgetrokken naar 17.000 plaatsen en er zullen nog andere aanpassingen gebeuren om aan de UEFA-normen te voldoen. De stad en de Waalse provincie hebben voor zeven miljoen euro aan subsidies gezorgd en de club heeft ook nog eens vijf miljoen euro bijgelegd. In het stadion moet ooit een Europese wedstrijd kunnen plaatsvinden en misschien zelfs een wedstrijd van de Rode Duivels. Maar laat het ons vooral stap voor stap bekijken. We willen een stabiele eersteklasser worden en daarvoor hebben we een project van drie jaar op touw gezet.”

Klopt het dat jullie driejarig project meteen al een jaar vertraging opliep?

“Er was al sprake van ons project in 2012, maar het belangrijkste op dat moment was dat we het behoud konden verzekeren. We konden dan ook pas echt van start gaan met ons project zodra Felice Mazzu en de technische staf die we rond hem bouwden er waren.”

Drie miljoen euro winst

Tijdens de voorbije wintermercato kregen jullie het wel eventjes warm…

“Ik erken dat we ons even hebben moeten aanpassen aan het vertrek van sterkhouders zoals DavidPollet, OnurKaya en DanijelMilicevic, maar we hebben die klip zonder al te veel problemen kunnen ronden en dat kan alleen maar betekenen dat er stabiliteit in de club is. De kern zal dit seizoen zeker niet helemaal overhoop gegooid worden. Er kan geen sprake van zijn dat er in januari opnieuw drie spelers vertrekken. Vorig seizoen was dat een groot risico, maar uiteindelijk kwam de club er zowel op financieel als op sportief vlak beter uit. Al moet ik wel toegeven dat ik na die drie verlieswedstrijden op rij ongerust begon te worden. Gelukkig toonden onder meer Cédric Fauré en ClémentTainmont zich al snel van hun beste kant. Je moet weten dat we bij de overname in september 2012 met een exploitatietekort van 4,8 miljoen euro moesten zien af te rekenen.”

4,8 miljoen euro? Dat is niet niks…

“Dat tekort droeg de club al mee van in de tweede klasse. In 2012/13 hebben we dat terug weten te brengen naar 600.000 euro voor onze terugkeer naar eerste klasse. Dankzij de verkochte spelers sloten we het seizoen 2013/14 af met drie miljoen euro winst. Een som die we integraal in kas houden zodat we onze schuld zo snel mogelijk kunnen wegwerken. We zijn op de goeie weg en ook dit seizoen zullen we, zonder spelers te verkopen, winst maken.”

Is de opkomst van het publiek niet nog steeds te mager?

“Vorig seizoen totaliseerden we een gemiddelde van 7000 supporters per thuiswedstrijd. Ten tijde van Jacky Mathijssen waren dat er nog 12.000 en het spreekt voor zich dat ik al die fans hier weer wil zien. Daar draait ons project Carolos are back ook om. Er zijn geen goeie en slechte supporters zoals men een paar jaar geleden beweerde. Het bestuur en de spelers zijn nooit meer dan passanten in een club die hen allemaal met gemak overleeft. Al wat wij willen, is een positief spoor achterlaten in de clubgeschiedenis.”

En de rol van Mazzu is essentieel in dat verhaal?

“Zeker weten. Hij heeft onze filosofie goed begrepen. Mazzu bleef rustig toen het er hier wat woeliger aan toeging en stelde zich uiterst nederig op toen de media hem aanmaanden om met zijn vuist op tafel te slaan ten tijde van de vele uitgaande transfers. Hij was op de hoogte van onze beweegredenen. We communiceren heel open en duidelijk met elkaar. En het is door toedoen van Mazzu dat de spelers die we in januari haalden een hoger rendement haalden dan de jongens die we hebben laten gaan. We willen onze samenwerking met Mazzu zo lang mogelijk verlengen. Als de club tegemoet kan komen aan zijn sportieve ambitie en hij zich ook op financieel vlak kan blijven verbeteren, waarom zou hij dan weggaan?”

Moordende concurrentie

Mazzu staat voor het jaar van de bevestiging. Beschikt hij over een voldoende sterke spelersgroep om dat te doen?

“We werken met 24 spelers zodat iedereen wel degelijk kans maakt op een selectie. Elke positie is dubbel bezet. Ik heb even samengezeten met de jongens en hen duidelijk gemaakt dat ze hard moeten werken. Ik wil dat de spelers de coach het leven zuur maken. In die zin dat ze het hem moeilijk moeten maken om te kiezen. Vergis je niet, Mazzu heeft flink wat kwaliteit ter beschikking. We hebben een team vol harde werkers en intelligente kerels. Kalifa Coulibaly was topschutter in de Franse vierde klasse en hebben we weggeplukt bij de reserven van PSG. Tainmont en Fauré hebben al zes maanden eerste klasse achter de rug en zouden nu dus nog efficiënter moeten zijn.”

Fauré is wel al 35…

“En dan? Als je ziet hoeveel wedstrijden we vorig seizoen in de laatste vijf minuten nog verloren hebben, kun je niet anders dan stellen dat Charleroi ervaring nodig heeft. Coulibaly is er nu om Fauré te helpen en met Clinton Mata hebben we een van de beste spelers van tweede klasse ingelijfd. CristopheDiandy heeft zin in revanche. En op het middenveld zullen DamienMarcq en Kenneth Houdret strijden voor hun plekje. Om maar te zeggen dat de concurrentie moordend zal zijn.”

DOOR PIERRE BILIC

“Er kan geen sprake van zijn dat er in januari weer drie spelers vertrekken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier