De spirituele leider

© BELGAIMAGE

Twintig jaar geleden maakte Albert Martens als trainer kennis met Vincent Kompany. Intussen is hij een vriend van de familie.

Albert Martens: ‘Ik heb Vincent Kompany getraind van zijn tien tot zijn twaalf jaar en hij heeft het mij toen niet makkelijk gemaakt. Hij stelde veel vragen en hij wilde weten waarom we een bepaalde oefening deden. Hij is niet veranderd, hij is enkel geëvolueerd. De drive om de beste te willen zijn, heeft hij altijd gehad. Misschien niet op leven en dood, dat is lichtjes overdreven, maar het scheelde niet veel. Na een van zijn eerste trainingen bij de A-ploeg is hij bij mij gekomen. Weet je wat hij zei? ‘Ik vind dat ik het niveau gemakkelijk aankan.’ Hij meende dat ook.

De rode draad in zijn carrière is zijn bekwaamheid om een groep te dirigeren.’ Albert Martens

‘De rode draad doorheen de carrière van Vincent is zijn bekwaamheid om een groep te dirigeren. Bij mij was hij een leider, kort na zijn integratie in de A-ploeg werd hij een leider en hij is nu leider van de nationale ploeg. Van buitenaf leek het alsof zijn leiderschap bij de Rode Duivels op de helling stond, maar binnen de groep is dat nooit een issue geweest. Hij was op een bepaald moment misschien te vaak afwezig en dat heeft hem parten gespeeld. Het is logisch dat Martínez een kapitein heeft aangeduid die er wel altijd is. Maar hij blijft de spirituele leider en de vertegenwoordiger van de nationale ploeg. Hij heeft daarvoor de aanvoerdersband niet nodig.

De spirituele leider
© GF

‘Het zou mij echt verwonderen mocht hij stoppen. Hoor je het hem al zeggen: het is mooi geweest, ik stop ermee. Wat is stoppen op een hoogtepunt? In 2020 kan België beter doen dan een halve finale. Vincent zal tegen dan 34 jaar zijn. Op die leeftijd wil je het misschien rustiger aan doen, maar dat is niet oud voor een verdediger. Nee, volgens mij gaat hij door tot het volgende EK. Hij verzorgt zich goed en zijn snelheid is nog niet afgebot. De rest kan hij compenseren met zijn positiespel. Niemand is onvervangbaar, maar het zal moeilijk zijn om een opvolger voor Vincent te vinden.

‘Een paar jaar geleden was ik ervan overtuigd dat hij zou terugkeren bij Anderlecht. Roger Vanden Stock liet toen al uitschijnen dat hij Anderlecht zou verkopen en hij wilde de club bovenal aan iemand afstaan die hij kende. Met de nieuwe ontwikkelingen bij Anderlecht ben ik er niet meer zo zeker van dat we Kompany zullen terugzien. Om het cru te zeggen: Anderlecht behoort wellicht niet meer tot zijn prioriteiten. Hij is intussen zo vergroeid met Manchester City dat hij na zijn voetbalcarrière misschien daar blijft plakken. Hij heeft zich geëngageerd bij City. Hij doet meer dan trainen en naar huis gaan. Hij heeft mij onlangs verbaasd met zijn uitgebreide kennis over de jeugd van City. Hij kent niet alleen de belofteploeg, maar ook de spelers die enkele categorieën lager spelen. Hij weet waar de talenten rondlopen en hij kent zelfs de spelers die City heeft uitgeleend aan NAC Breda. Daaruit blijkt dat hij echt begaan is met de club en de jeugd. De dag dat hij stopt zal hij in sneltempo ingewerkt zijn binnen de jeugdwerking.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier