Sinds enige tijd kijkt Olympique Lyon in de eerste plaats begerig uit naar successen op het Europese toneel. In Frankrijk is de club immers al enkele jaren heer en meester en lijkt ze probleemloos af te stevenen op een vijfde opeenvolgende landstitel. Toch verschijnen sinds enkele weken wat donkere wolken aan de hemel. Niet toevallig sinds de grote donkere Noorse spits John Carew de weg naar de netten niet meer weet te vinden. Vorig weekend liet trainer Gérard Houiller hem voor de wedstrijd tegen Nantes op de bank in de hoop dat hij straks in de Champions League weer zijn niveau haalt van bij het seizoenbegin, toen hij in vier wedstrijden zes keer scoorde. Ondertussen heeft Carew in de pikorde van de spitsen een stapje terug moeten zetten en moet hij lijdzaam toezien hoe zijn Braziliaanse teamgenoot Fred steeds vaker de voorkeur krijgt.

“Niemand kan een heel seizoen op topniveau acteren”, liet Carew in de Franse pers optekenen. “In de loop van een competitie zijn er altijd golfbewegingen. Ik zit nu even in een dipje, maar ook toen ik nog op volle toeren draaide, wist ik dat dit zou gebeuren. Ik blijf hard trainen en ik weet dat de vorm dan wel zal terugkomen. Gelukkig ben ik niet de enige die bij Lyon een goal kan maken. Deze club beschikt over een rijk gestoffeerde kern, en dat is een grote troef.”

Ook Eric Deflandre leerde tijdens zijn verblijf bij Lyon onder coach Paul Le Guen dat iedereen zich in het rotatiesysteem moet schikken. “De coach staat dicht bij de groep en weet heel goed wat hij doet”, legt Carew uit. “Spits zijn in de Franse Ligue 1 is niet te onderschatten, want meestal staan we tegenover erg stevige verdedigers die op zijn Italiaans voetballen. Wat dat betreft, vond ik het bij Valencia makkelijker spelen dan hier. Maar dat betekent niet dat ik mijn stijl zal veranderen.” Hoewel hij al tweeënhalve maand niet meer scoorde, lijkt het zelfvertrouwen van John Carew dus niet aangetast. Hij is er vast van overtuigd dat hij zowel in de competitie als in de Champions League zijn ploeg nog veel diensten zal kunnen bewijzen.

Jean-Jacques Eydelie staat nog steeds in het middelpunt van de belangstelling met zijn boek Je ne joue plus. Daarin bevestigt hij dat de spelers van Marseille voor de finale van de Champions League in 1993 allemaal een injectie kregen toegediend. Hij heeft nu ook verklaard dat twee van zijn toenmalige teamgenoten – en niet van de minsten want het gaat om Didier Deschamps en Marcel Desailly – op de hoogte waren van het feit dat de zege in de befaamde wedstrijd tegen Valenciennes voordien al was ‘gekocht’.

Jean Fernandez, de coach van Marseille, zat afgelopen weekend niet op de bank. Als gevolg van maagproblemen moest hij in het ziekenhuis worden opgenomen.

Pape Diouf, de voorzitter van het directiecomité van Marseille, is erg sceptisch over clubs die naar de beurs willen gaan.

De tuchtcommissie van de Liga beroepsvoetbal trok de gele kaart in die Benoît Assou-Ekotto kreeg tijdens de wedstrijd tussen Bordeaux en Lens en betreurde de commedia dell’arte die Lilian Laslandes toen opvoerde.

Martin Djetou had na een aantal zware teleurstellingen op zijn 31ste zijn schoenen aan de wilgen gehangen, maar tekende nu bij tweedeklasser Istres alsnog een contract om te bewijzen dat hij niet versleten is.

Gilles Yapi Yapo, de Ivoriaanse international van Nantes (ex-Beveren), kan op forse belangstelling rekenen van Young Boys Bern.

Cyril Jeunechamp, de aanvoerder van Rennes, is voor lange tijd out omdat hij de kruisbanden van zijn knie scheurde, maar hij verlengde wel zijn contract voor een jaar.

VOLGENDE SPEELDAG

25/02 Strasbourg – Troyes, Auxerre – Toulouse, Nancy – Sochaux, Le Mans – Saint-Etienne, Lyon – Rennes, Nantes – PSG, Marseille – Nice, Bordeaux – Metz, Monaco – Lille, Lens – AC Ajaccio

TOPSCHUTTERS

1. Pauleta (PSG) 16 goals ; 2. Cousin (Lens) 10 goals ; 3. Diablo (Nantes), Luyindula (Auxerre), Pieroni (Auxerre) 9 goals.

PB

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier