Daniel Lebrun is een onafhankelijke expert die van de stad Charleroi een mandaat kreeg om het dossier te superviseren van de twee door de stad gedekte leningen (7,5 miljoen euro) van de bank Dexia aan de club Sporting Charleroi. In 2003 was Lebrun al eens betrokken bij een reddingsplan voor de club. Behalve door Lebrun werd dat plan gedragen door Jean-Claude Van Cauwenberghe en Jean-Jacques Cloquet en financieel gesteund door een aantal industriëlen uit de regio. Als eerste stap in het project werd Abbas Bayat verwijderd. Tot algemene verbazing vond die evenwel de nodige fondsen om het stamnummer van de club te behouden, waardoor hij kapitein van het schip bleef.

Lebrun bevestigt dat club, bank en stad spoedig de onderhandelingen moeten opstarten over een mogelijk uitstel van de kapitaalaflossingen van de twee leningen. “Het dossier had in april of mei in beweging moeten komen maar is door de politieke schandalen naar het achterplan geschoven. We beraden ons intussen over verschillende oplossingen. De club wil de termijn van de leningen verlengen van vijftien tot twintig jaar om zo de maandelijkse bijdragen van de kapitaalaflossingen te verminderen. Daarvoor is hoe dan ook het akkoord van de gemeenteraad nodig, want bij die oplossing moet de stad zich langer dan voorzien borg stellen. Met de nodige beloften van de stad zou Dexia wel over de brug kunnen worden gehaald. Een ander spoor is de eerste kapitaalaflossingen uitstellen tot 2010. Maar ook deze oplossing vereist, om dezelfde redenen, de toestemming van de gemeenteraad.”

Volgens Lebrun wil de gemeenteraad wel in die richting meegaan, op voorwaarde dat het kapitaal van Sporting Charleroi wordt opengesteld voor nieuwe, externe aandeelhouders. “Abbas Bayat en de mensen van de stad moeten dringend met elkaar overleggen. De gemeenteraadsleden zijn ongerust. Ze vragen zich af hoe Bayat 400.000 euro per seizoen méér zal kunnen uitgeven om tegemoet te komen aan zijn verplichtingen tegenover Dexia.”

Dat Dexia bereid zou zijn om de intresten op die twee leningen te laten vallen en om te zetten in sponsoring, verwijst Didier Lebrun naar het rijk der fabelen. “Dat is een droom van Mogi Bayat, de manager van Sporting Charleroi. Bij Dexia laten ze die deur zelfs niet op een kier staan. Dexia sponsort Club Brugge al en ze willen daar geen tweede voetbalclub bij. Voor sportsponsoring in Wallonië focust de bank op het basketteam van Bergen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier