Met de aanwerving van Maxime Lestienne en Daan Van Gijseghem zet Club Brugge zijn verjongingspolitiek op een rigoureuze manier verder. Veertien van de 27 spelers die de huidige kern telt, zijn jonger dan 24 jaar. De aanwerving van Adrie Koster als trainer was vorige zomer een duidelijke indicatie voor die koerswijziging: de Nederlander praatte zo geëngageerd over de manier waarop hij jonge spelers beter probeert te maken dat hij vooral op grond daarvan werd aangetrokken. Na vijf minuten, zo liet voorzitter Pol Jonckheere later verstaan, was Club ervan overtuigd met de juiste man te praten. Met Van Gijse-ghem en vooral Lestienne krijgt Koster nu weer twee diamanten die hij verder kan opblinken en oppoetsen.

Adrie Koster zal dat op de hem eigen wijze doen. In Nederland heette de Zeelander saai en kleurloos te zijn, hier blijft hij verbazen met een voetbalfilosofie die hij nooit verloochent. Koster is een verademing in een wereldje waarin nogal wat trainers blinken van eigenliefde en soms zelfs eigenwaan en zichzelf opblazen. Hij heeft geen behoefte aan bewieroking, praat zeer zakelijk, denkt en werkt onbevangen en past met zijn eenvoud perfect binnen het volkse karakter van Club Brugge. Blauw-zwart doet er goed aan het contract van zijn architect zo snel mogelijk te verlengen.

Het is de verwachting dat Club Brugge in de terugronde het combinatiespel verder verbetert, zoals dat al in de laatste match van 2009, op KV Kortrijk, te zien was. Het blijft vreemd dat Koster geregeld het elftal door elkaar gooit, zonder dat dit de patronen of automatismen schaadt. Het gaat bij hem ook om het herkennen van situaties op het veld. Waarbij de klemtoon altijd op de aanval ligt, ook al bouwt Koster voldoende zekerheden in. Dat hij niettemin op cruciale fases telkens weer verdedigers door aanvallers durft te vervangen, toont dat Koster uit een cultuur komt van wereldveroveraars. En dat Belgische trainers te conservatief blijven.

De jeugd kan ook vanavond het referendum om de Gouden Schoen domineren, het klaterende feest in het Casino van Oostende waar naast voetbalmensen vooral BV’s paraderen. Het is niet de wereld van Romelu Lukaku, maar de spits heet een belangrijke kanshebber te zijn. Lukaku viel voor het eerst op toen hij in de beslissende testmatch tussen Standard en Anderlecht een paar minuten mocht invallen. Dit seizoen speelde hij zestien competitiematchen waarin hij negen goals maakte en twee assists gaf.

Romelu Lukaku wordt door Anderlecht goed afgeschermd en leeft thuis in een cocon van geborgenheid. Hij kan rekenen op een trainer, Ariël Jacobs, die (psychologisch) goed met hem omgaat. Maar een Gouden Schoen zou veel te vroeg komen voor de bonkige spits die dat ook zelf zo ervaart. Het tekent zijn nuchterheid.

Maar de alternatieven zijn schaars. Milan Jovanovic, de beste spits van het land die veel beslissende goals maakte, is een gegadigde. Of Mbark Boussoufa, die in het kalenderjaar 2009 in 35 officiële competitiewedstrijden 12 goals aantekende en 19 assists gaf en dat op een totaal van 72 doelpunten van zijn ploeg: in ruim 40 procent van de goals heeft de Profvoetballer van het Jaar dus een voet. Bij die kandidaten wordt er dan weer niet gesproken van Sinan Bolat terwijl de doelman met twee beslissende acties uitpakte: hij lag met een gestopte strafschop op AA Gent aan de basis van de testwedstrijden (en de latere titel) en zorgde er met zijn kopbalgoal tegen AZ voor dat Standard Europees overwintert.

Ooit was er een tijd dat de Gouden Schoen werd uitgereikt in de intimiteit van een restaurant in Sint-Agatha-Berchem.

Ooit was er ook een tijd dat de voetballers van Anderlecht en Standard na een match met elkaar op stap gingen.

Nu wordt de clash van zondag na de ontluisterende vertoning van eind augustus bang afgewacht. En lijkt de giftigheid hier en daar zo groot dat iedere rede verloren gaat. Knap daarom dat Milan Jovanovic na de heenwedstrijd scherpe kanttekeningen plaatste bij de grove overtreding van Axel Witsel. Ook dat verdient een Gouden Schoen.

door JACQUES SYS

Boussoufa heeft een voet in 40 procent van de Anderlechtgoals.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content