Op Staaien hopen ze vurig dat hun nieuwe spits, Henri Munyaneza, de opvolger wordt van Salou Ibrahim. Ze lijken wat op elkaar. Beiden zijn uiterst krachtig en mentaal erg sterk. De Rwandees Munyaneza ontvluchtte de verschrikkelijke onlusten van enkele jaren geleden en belandde moerziel alléén – een groot deel van zijn familie is uitgemoord – in ons land. Het mooiste spel ter wereld, talent, nederigheid en een onovertroffen wilskracht brachten redding : Munyaneza ontplofte bij FC Dender. Zijn debuut in de Jupiler League bekroonde hij alvast met een doelpunt tegen kampioen Anderlecht. Hij kon wel niet verhinderen dat een technisch superieur paars-wit – met dank aan de weerbare, wendbare en dartele balkunstenaars Hassan en Boussoufa – pas in de slotminuten het verschil kon maken.

Een andere uitblinker van de eerste speeldag was Jonathan Blondel, hier en daar al verguisd na kwakkelseizoen en bij Tottenham Hotspur en Club Brugge. Zijn glansprestatie lucht op en smeekt om bevestiging.

De Belgacom-tv-kijkers kregen op de openingsspeeldag dan ook een geweldige wedstrijd voorgeschoteld, mede dankzij de kleine Waal. Hij gaf vorige week grootmoedig toe dat zijn persoonlijke verrijzenis te wijten is aan het opgeven van een nogal liederlijk leven – niemand is zonder zonde – en de juiste aanpak van zijn trainer. Wordt de Brusselse Spanjaard Emilio Ferrera de architect van een superieur Club Brugge ? Club-Gent was alvast een lekker kijkstuk. Mooi was ook de reportage van onze redactie met de toptransfer van Club, Koen Daerden. Een gids nam hem op sleeptouw in het onovertroffen Venetië van het noorden. Brugge heeft wat met Limburgers. Na Borkelmans, Vandereycken, Stijnen en Georges Leekens wordt Daerden junior ongetwijfeld een toegewijde clubspeler. Letterlijk en figuurlijk.

Hoewel, in het moderne voetbal weet men maar nooit. Daar kunnen ze bij Standard van meespreken. Topschutter Tchité vertrok na een seizoen naar aartsrivaal Anderlecht. Mémé trok zich niets aan van de oogverblindende uitrusting (fluo oranje) van Bart Deelkens – sommigen fluisterden op de tribune dat er een steward in de goal stond – en herhaalde wat hij vorig seizoen bij Standard deed : scoren. Ook Léonard en Runje keerden Luik de rug toe. Naar goede gewoonte werd een lading oude gloriën uit Portugal aangetrokken. De laatste aanwinst is vedette Ricardo Sà Pinto. Met rugnummer 76, naar het jaar van oprichting van de grootste supportersclub van Sporting Lissabon, “zijn” club. Nu is het aan voetbalpolyglot Johan Boskamp om eendracht te smeden in een kern barstend van talent en vurige karakters. Hij deed het al in de hoofdstad, waarom niet in een van de moeilijkste clubs van het land, Standard CL ? Als het niet lukt, zullen “onze” kijkers en alle voetballiefhebbers van België alleszins genoten hebben van zijn sappige optredens, de ultieme getuigenis van een passionele liefde voor voetbal. Daar is het immers allemaal om te doen.

Volg elk weekend uw favoriete club uit de eerste klasse en de top uit Serie A exclusief op 11, de voetbalzender van Belgacom TV Meer info: www.belgacom.be / 0800 / 22 221 / Belgacom verkooppunten

DOOR DAVID STEEGEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier