Anderlecht gaat deze week voor Christophe Grégoire (24), linksbuiten van Moeskroen. Wat kan hij en wat niet ? De analyse van Koen De Vleeschauwer, een ervaren ploegmaat : “Ik ben echt heel benieuwd hoe hij het bij een topclub zal doen. Hij heeft veel technische kwaliteiten : een goede voorzet en een goede actie. Hij doet veel op finesse en hij durft veel. Heel zelfzeker. Hij is doelgericht, heeft een neusje voor de goal en levert vrij veel assists. Niet explosief, maar zeker niet traag. Een beetje een valse trage. Een uitstekend loopvermogen, maar te weinig duelkracht. Van boven even breed als vanonder is hij niet iemand die zijn lijf zal zetten.”

Het is een momentenvoetballer. “Als het goed gaat, komt Grégoire naar boven, maar als er in moeilijke momenten geknokt moet worden, zie je hem niet. Een mentale kwestie. In balbezit heb je er veel aan, maar aan zijn functioneren bij balverlies moet er nog serieus gewerkt worden. Dit seizoen is het iets beter, omdat we er iedere week op hameren, maar soms veegt hij er zijn voeten aan. Dan keert hij maar terug als hij goesting heeft. Op defensief vlak is hij soms een beetje te gemakzuchtig. Misschien dat als hij zich bij een dominante ploeg als Anderlecht offensief kan uitleven, hij een versterking kan zijn. Maar dat moet dan nog blijken, vind ik. Zijn laatste wedstrijden waren met veel hoogtes en laagtes, terwijl je in een topclub toch niveau moet kunnen aanhouden.”

Hij begrijpt Anderlecht. “In hun plaats deed ik hetzelfde : hij is een jonge speler met mogelijkheden en hij is geen dure. Bovendien staat hij op het punt om international te worden, want Aimé Anthuenis is er ook een beetje zot van. Een slimme zet van Anderlecht, denk ik. Maar of hij echt de redder zal zijn of jarenlang die linkerflank zal bestrijken, weet ik niet. Omdat Anderlecht toch iets speciaals is. Zie hoe moeilijk Mbo Mpenza het er heeft. Terwijl die er bij ons met kop en schouders bovenuitstak, wat van Grégoire niet gezegd kan worden.

“Ik gun het hem van harte, want buiten het veld is hij een crème van een jongen. Zo’n gast waar je nooit kwaad op kunt zijn. Maar hij zal er zich toch een beetje bewust van moeten worden welke stap hij nu zal zetten, want tot nu toe is het voor hem allemaal gemakkelijk gegaan. Omdat er in het begin wat Nederlandse ploegen achterzaten, gaf Hugo Broos hem hier destijds direct een langdurig en vrij dik contract. Maar qua stijl en mentaliteit is het alleszins een speler die beter zal aarden in Anderlecht dan in Brugge.” (CV)

CV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier