Marcos Senna: de beste speler in Spanje.

Veertien dagen geleden riepen onze collega’s van DonBalón, op basis van de wekelijkse quoteringen, de Spaanse international van Braziliaanse origine MarcosSenna (32) uit tot beste speler van het seizoen 2007/08. De verdedigende middenvelder en aanvoerder van Villarreal werd geboren in São Paulo en debuteerde als prof bij Rio Branco. Hij verhuisde daarna naar America de Rio Preto. Bij die ploeg trok hij dankzij sterke prestaties de aandacht van het grote Corinthians. Daarmee won hij de Braziliaanse titel in 1999 en vervolgens in 2000 ook de eerste wereldtitel voor clubelftallen. Daarna verkaste hij voor één seizoen naar Juventude, om dan te tekenen bij het kleine São Caetano, een club waarmee hij in 2002 de finale van de Copa Libertadores bereikte, maar wel verloor van het Paraguayaanse Olimpia Asunción. “We speelden voor weinig volk, maar de club betaalde wel heel correct en kon daardoor goede spelers aantrekken”, herinnert hij zich.

In Brazilië vond men Senna altijd een redelijk beperkte speler. “Door naar Spanje te komen veranderde mijn leven compleet”, erkent hij. Het had nochtans geen haar gescheeld of de controlerende middenvelder had getekend bij het Oekra-iense Shakhtar Donetsk. “Ze wilden me er graag bij. Ik had er opnieuw samen kunnen spelen met mijn vriend Brandão, een teamgenoot van bij São Caetano. Maar ik wachtte liever op een bod uit Frankrijk, Italië of Spanje. Uiteindelijk kwam Villarreal op de proppen.”

Senna tekende er in 2002 en heeft ondertussen een vaste stek in de Spaanse nationale ploeg, waarmee hij dit jaar Europees kampioen werd. Sterker nog, hij geldt als de stille patron van de selección, mede dankzij wat hij zelf vaak het moeilijkste noemt: schitteren in eenvoud.

Zowel Manchester United als Juventus en Fenerbahçe lieten ondertussen al een begerig oog op hem vallen, maar Senna blijft trouw. “Journalisten vragen me vaak of ik niet liever de kleuren van een meer prestigieuze club zou verdedigen. Maar ik ben hier bijzonder gelukkig. Dit is ook een club met veel ambitie. Ik ben echt vertederd als ik de fans hoor smeken om niet weg te gaan, omdat ze zo veel van me houden. Zoiets maakte ik nooit eerder mee.”

Thiago Carleto, een 19-jarige verdediger van FC Santos, tekende een contract van vijf jaar bij Valencia. In Brazilië wordt hij de nieuwe Roberto Carlos genoemd.

Real Madrid werkt volgend seizoen met een budget van 400,2 miljoen euro. Dat is het hoogste budget ooit in de geschiedenis van de club.

Gabriel Heinze (30), de Argentijnse linksback van Real Madrid, liep in het Champions Leagueduel tegen BATE Borisov een blessure op aan de linkerbil. Hij moet drie weken langs de kant blijven.

Valencia had voor de verplaatsing naar het Noorse Rosenborg in de UEFA Cuppoule zijn voorzorgen genomen: 500 kilogram bagage waarvan een groot gedeelte uitrusting om zich tegen de kou te beschermen. De klimatologische omstandigheden konden de spelers echter niet van hun stuk brengen. Ze boekten een gemakkelijke 0-4-zege.

Nihat Kahveci (29), de Turkse spits van Villarreal, zat vorige zondag voor het eerst sinds twee maanden weer bij de kern.

Tom De Mul (22) mocht in het duel tegen FC Barcelona 53 minuten meespelen, maar ook hij vermocht niets tegen Samuel Eto’o en Lionel Messi, die respectievelijk één en twee keer scoorden en zo voor een 0-3 zorgden. FC Sevilla maakt momenteel een moeilijke periode door.

Bernd Schuster verloor met Real met 2-1 op het veld van Getafe, zijn vorige werkgever. “Getafe was veel sterker”, gaf hij na de wedstrijd toe. “We mogen van geluk speken dat het maar 2-1 werd en geen 5-1.”

Het contract van Xavi (28) bij Barcelona wordt tot medio 2014 verlengd. Zijn jaarsalaris zou opgetrokken worden tot 7,5 miljoen euro.

Espanyol ontsloeg vier uur na de 0-1-thuisnederlaag tegen Gijón trainer Bartolomé Marquez (46). Assistent Oscar Perarnau neemt voorlopig over.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier