14. Bergen, 15 punten

De Coninck: “Als je die thuis bezig ziet tegen Genk en Dender, is het schandalig dat ze maar vijftien punten hebben. Kwaliteit genoeg, maar geen mentaliteit. Blijkbaar zit het daar toch niet zo goed. Saint-Jean is eraan kapotgegaan en Pister ook. Ze zijn blij als de trainer vliegt, zetten dan wel goeie prestaties neer, en blijkbaar klikt het dan weer niet met de volgende.”

Joos: “De oplossing: elke twee weken een andere trainer. Diane is een geweldige voetballer, maar je truitje voor de neus van de trainer gooien gaat wel ver.”

De Coninck: “Al die gasten geven mij als buitenstaander de indruk: wij kunnen ongelooflijk voetballen, maar willen hier zo snel mogelijk weg. Van alle ploegen die onderaan staan, heeft Bergen de meeste kwaliteit in huis.”

14. Germinal Beerschot, 15 punten

De Coninck: “Vorig seizoen bij momenten het beste voetbal gebracht. En dan opeens gaan er twee weg en zie je vooral de gebreken van de anderen.”

Joos: “Voor de Belgische competitie is het vertrek van Losada en Colman een kleine ramp. De eerste is er nog, maar is eigenlijk weg van onze velden, en de tweede is helemaal weg. Eigenlijk ben je er drie kwijt, ook Cruz. Onderschat die niet, ook niet in de kleedkamer.”

De Coninck: ” Fadiga deed bij Gent nog mooie dingen, maar nu niet meer.”

Joos: “Normaal moet hij je de gemakkelijke matchen doen winnen, maar dat deed hij niet. Germinal Beerschot heeft ook niks op de flanken. Vandenbergh speelt nu linksbuiten, terwijl hij dat niet is. Haroun zet zich enorm in, maar is op dit moment geen geslaagde transfer. De eerste vijf matchen van de terugronde zullen heel belangrijk worden. Als Germinal Beerschot daar degradatievoetbal gaat spelen, zitten ze in de miserie! Maar normaal kunnen ze niet zakken.”

14. Dender, 15 punten

De Coninck: “Met Smajic hebben ze iemand die wat kan, maar die gaandeweg wat minder werd.”

Joos: ” Destorme net iets minder dan vorig seizoen.”

De Coninck: “Allemaal.”

Joos: “Dat is zo in een tweede seizoen. Tubeke haalt in een tweede seizoen met deze ploeg drie punten.”

De Coninck: ” Van den Eede maar één goal. Ook afhankelijk van de aanvoer, van de zijkant, en als die er niet is … Boskamp dacht voor het seizoen dat ze in de linkerkolom zouden eindigen. Ze gaan het moeilijk hebben om uit de laatste vier te blijven. In een eindronde kan natuurlijk alles, maar let op: mogelijke tegenstanders zijn Lierse, Antwerp en Sint-Truiden.”

17. Tubeke, 14 punten

De Coninck: ” Perbet tien goals en niet altijd gespeeld in het begin. Dufer doet het ook goed en met Ardouin hebben ze een goeie doelman. En, hoed af, Cartier krijgt er toch de spirit in. Het is moeilijk winnen van Tubeke.”

Joos: “Die stratenloop ’s nachts ( na de bekernederlaag tegen Moeskroen moesten de spelers van Tubeke ’s nachts nog één uur joggen van Cartier, nvdr), dat was een giller. Op sommige posities hebben ze veel te weinig. ”

De Coninck: “Maar ze blijven wel gaan. Op die manier halen ze punten. Aanvallend en op het middenveld hebben ze wel wat combinatiemogelijkheden.”

18. Roeselare, 10 punten

Joos: “Zal ik deze club voor mijn rekening nemen, Wim?”

De Coninck: “Een vogel voor de kat, vrees ik.”

Joos: “Toen Van Wijk overnam en ze direct op Mechelen wonnen, dacht ik: het kan nog.”

De Coninck: “Ze waren kwaad op mij omdat ik had gezegd dat ik de mentaliteit van Tubeke miste. Ik zag in die ploeg geen fighting spirit. Dirk ( Gee-raerd, nvdr) kreeg er de schwung niet meer in. Op dat vlak was het goed dat Van Wijk kwam. Dissa: vorig jaar veertien goals, nu eentje. Niet meer te herkennen. Die wilde, de kop zot gemaakt, weg. Maar kan je voor 200.000 euro je topschutter naar Lierse laten gaan? Pas op, na de Afrika Cup maakte hij er ook maar twee meer. Ik kan een boek schrijven, alleen al over die periode. Het was altijd te weinig wat ik de vrije spelers kon aanbieden. Van Loo is puur talent. Sierens heeft vorig jaar vijftien punten gepakt en doet dat nu niet. Ach, ik kan hier zeggen wat ik wil, de realiteit is: tien punten.” S

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier