Zes Belgische mannen én Alison Van Uytvanck (19 jaar, WTA 168) proberen via het kwalificatietoernooi alsnog een plaatsje op de hoofdtabel te versieren. Onder hen een verrassende naam: de 29-jarige Luikenaar Steve Darcis (ATP 105), die er sinds 2008 altijd bij was. “Steve heeft net zijn plaats op de hoofdtabel gemist en is nu toch al een tijdje een vaste klant op de challengers ( toernooien tussen 25.000 en 125.000 dollar, nvdr), een van de zwaarste periodes uit een carrière. Ideaal is een plaats rond de 70 of 80, waardoor je in de grote toernooien altijd op de hoofdtabel staat en zelfs bij verlies in de eerste ronde toch nog 3000 à 4000 euro casht. Om dat in een challenger te verdienen moet je het toernooi bijna winnen”, zegt Maxime Braeckman.

“Steve heeft in zijn carrière al heel veel blessures gehad – enkel, arm, rug, buikspieren… – maar blijft wel hard werken om zijn niveau van 2008, nummer 44 op de wereldranglijst, opnieuw te bereiken. Alleen moet hij zo snel mogelijk uit het challengercircuit geraken, want met vier, vijf matchen in een week is de fysieke belasting nog groter.”

Dat geldt ook voor Genkenaar Ruben Bemelmans (ATP 147), die vorig jaar op Wimbledon de tweede ronde speelde. “Ruben blesseerde zich begin maart aan de rug, net toen hij weinig punten te verdedigen had. Jammer, maar uiteindelijk is 25 jaar in het mannencircuit nog heel jong. Darcis stond er sneller, ja, maar ik schat Ruben minstens even hoog in. Hij heeft zeker het potentieel om de top 50 te halen. Linkshandig, goede service, een vrij complete speler.”

De 32-jarige Olivier Rochus (ATP 136), die in 2001 met een derde ronde in Parijs debuteerde en alleen in 2009 niet op de hoofdtabel stond, hoopte dat hij er voor de dertiende keer bij was, maar kreeg te veel last van een heupletsel. ” Chapeau dat Olivier, in 2005 nog nummer 24, het nog kan opbrengen om die kleinere toernooien te spelen. Hij heeft niet echt een wapen waarmee hij zonder veel moeite punten kan scoren. Ivo Karlovic bijvoorbeeld kan alleen al met zijn goede service matchen winnen en in de ranking opschuiven, terwijl Olivier voor elk punt moet knokken. Met zijn beperkte lichamelijke mogelijkheden heeft hij er het maximum uitgehaald. De kwaliteit van zijn slagen is echt fantastisch, schitterende timing. En net als Xavier Malisse speelt hij met een racket dat ongeveer drie centimeter langer is, waarmee hij zijn mindere reikwijdte kan compenseren.”

De drie andere Belgen op de kwalificatietabel zijn Maxime Authom (26 jaar, ATP 179), Niels Desein (25 jaar, ATP 203) en Arthur De Greef (21 jaar, ATP 225).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier