Anderlecht is de terugronde begonnen met twee nederlagen: bij KV Mechelen voor de achtste finale van de Cofidis Cup (2-1) en thuis tegen Cercle Brugge op de achttiende speeldag van de Jupiler Pro League (1-2). Twee keer miste de competitieleider scherpte voor doel. Bij afwezigheid van de van ziekte herstellende en aan de achillespees geblesseerde Nicolás Frutos debuteerde Tom De Sutter. De tijdens de winterstop met een contract van vierenhalf seizoen van Cercle overgekomen midvoor was bedrijvig maar niet efficiënt.

Op Mechelen kwam hij 41 keer aan de bal, 19 keer met goed gevolg. Opmerkelijk was dat zijn balcontacten over alle offensieve zones verspreid waren en dat elke ploegmaat hem minstens één keer vond. Maar van zijn drie doelkansen ging er geen enkele binnen. “Het is ook een kwestie van verstandhouding en timing”, benadrukt De Sutter, die na zijn knieoperatie en maandenlange revalidatie met Cercle een wisselvallige heenronde speelde maar niettemin zeven keer scoorde. “Bij die infiltratie van Gillet bijvoorbeeld verraste zijn pass mij. Dezelfde fase met Stijn De Smet is gegarandeerd een doelpunt. Bij Cercle wist ik waaraan mij te houden, hier is het zoeken. Naarmate de match vorderde, voelde ik ook meer en meer de opeenvolgende inspanningen. De stage in La Manga was zeer zwaar. Het verklaart het gebrek aan frisheid in het laatste kwartier, bij mij en anderen. Ook de voorzetten werden minder zuiver.”

Tegen Cercle Brugge raakte De Sutter 39 keer de bal, 16 keer leed hij balverlies. Hij werd vooral bediend met verre flankvoorzetten. Geen van zijn vijf doelpogingen trof raak. “Mijn gevoel zegt mij dat ik steeds dichter bij die eerste goal kom”, zegt De Sutter, die ook op stage in La Manga tegen Cartagena en PSV niet tot scoren was gekomen. “Iedereen moedigt mij aan. Spelers, trainers en bestuurders raden mij aan daar niet op te focussen. Als ik mij geen onnodige druk opleg, komt het wel en dan ben ik gelanceerd. De statistieken pleiten momenteel niet in mijn voordeel, maar panikeren en forceren helpt niet.”

Anderlecht speelt nu twee keer buitenshuis: op vrijdag 23 januari om 20.30 uur tegen AA Gent en zaterdag 31 januari om 20 uur tegen KV Kortrijk. Nicolás Frutos wordt tegen dan weer fit verwacht. De statistieken van de Argentijn zijn wel indrukwekkend: 46 doelpunten in de 69 wedstrijden waarin hij in de basis stond, een gemiddelde van twee goals per drie matchen. Met Frutos in de ploeg verloor Anderlecht sinds zijn komst in het seizoen 2005/06 nog maar zes keer.

BRUNO GOVERS & CHRISTIAN VANDENABEELE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier