Wie zijn de bewerkers van het succes van de beloften ?

Doel

Jean-François de Sart : “Na het doorstromen van Silvio Proto werd mijn eerste man GlennVerbauwhede (Club Brugge), mijn tweede Bram Verbist (Germinal Beerschot) en mijn derde Michael Cordier (La Louvière). Met ook nog Logan Bailly (RC Genk), die minder speelt, hebben we een reeks beloftevolle jonge keepers. Vóór Proto hadden we een probleem in de nationale ploeg, er was geen zekerheid op langere termijn, eigenlijk al niet sinds het afhaken van Michel Preud’homme. Die is er nu wel. Het voordeel van de nieuwe generatie is hun tweevoetigheid. ( Lacht.) Ze hebben meer techniek dan sommige veldspelers.”

Verdediging

GüntherVanaudenaerde (Club Brugge) is titularis op rechts. SteveColpaert (Brussels) heeft er gedepanneerd tegen Bosnië. Centraal speelden aanvankelijk vaak Christopher Baratto (STVV) en Thomas Vermaelen (Ajax), later ook Nicolas Lombaerts (AA Gent), nu helaas geblesseerd. Vermaelen heeft veel vooruitgang geboekt sinds hij werd uitgeleend aan RKC. Uitstekende trap en kopspel, goede techniek en positiespel. Op links heeft Pieterjan Monteyne (Germinal Beerschot) een heel regelmatig seizoen achter de rug. Hij is een van de meest ervaren spelers, al meer dan 100 wedstrijden in eerste.”

Middenveld

“Wij spelen meestal in een 4-3-3, met één of twee verdedigende middenvelders. De A-ploeg en de beloften moeten van mij niet hetzelfde systeem spelen, neen. Je zoekt naar een aanpak die past bij de spelers. De 4-3-3 sluit logisch aan bij wat onze jeugdteams spelen, maar als een 4-4-2 mij beter had geleken, had ik daarvoor gekozen. Op het defensieve vlak stelde ik vaak Jérôme Colinet (Roda JC) en Mark De Man (Anderlecht) op. Diens beste plaats is centraal achterin, maar ons kon hij op het middenveld de beste diensten bewijzen. Je hebt iemand nodig die perfect positie kan kiezen. Hij en Colinet zijn uitstekend als recuperatoren. Maarten Martens (RKC) is de aanvallende pion. Een uitstekende aanvoerder en verbindingsstuk tussen staf en spelers. Goeie techniek, maker van beslissende goals, iemand met een groot volume die altijd in beweging is. Soms zelfs iets te veel. Vorig seizoen in zijn club niet altijd titularis, nu wel. Mohamed Messoudi (Germinal Beerschot) speelde ook vaak, heel slim met doorsteekballetjes. Jonathan Blondel (Club Brugge) was er door schorsingen en blessures niet vaak bij, maar zijn talent en explosiviteit staan buiten discussie. Alleen moet zijn gedrag op het veld anders. Hij speelde vier keer en pakte drie keer geel. Er moet ook meer kalmte in zijn spel, hij wil altijd alles met 200 km per uur. Ik denk dat Blondel aan een belangrijk seizoen bezig is. Hij moet zich nu doorzetten, anders riskeert hij een eeuwige belofte te blijven. Maar ik merk beterschap.”

Aanval

Kevin Vandenbergh (RC Genk) kan scoren, Benjamin De Ceulaer (RKC) heeft snelheid, net als Jeanvion Yulu-Matondo (Club Brugge), Tom de Mul (Vitesse) of StijnDesmet (Cercle). Vergeleken met het verleden hebben we daar nu een overvloed. Met Dieter Van Tornhout (Club Brugge) heb je kracht en snelheid. De Mul is naar Vitesse, ik vind dat goed, omdat hij moet spelen. Bij de Ajax-jeugd had hij het iets te makkelijk. Hij moet nu leren dat techniek alleen niet volstaat, maar dat je ook hard moet werken op training.”

Wie is er klaar voor de doorbraak ? De Sart : “Er zitten al vijf jongens min of meer geregeld bij de A-ploeg. Nog anderen kunnen volgen, maar je mag niet verwachten dat een A-ploeg steunt op jongens van 21, 22. Die van 25 tot 32 moeten de basis blijven vormen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier