Vijf mediawatchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal +), Dirk Deferme (VTM), Frank Raes (VRT-tv) en Marc Delire (RTBF-tv). Deze week is Frank Raes aan de beurt.

België verloor in de voorronde van het WK met 0-2 van Servië & Montenegro. Was het een kwestie van vormgebrek of een gebrek aan potentieel ?

Frank Raes : “Om te beginnen van potentieel, natuurlijk, maar ook van vormgebrek. Sonck was niet in vorm en ook de Anderlechtspelers niet, behalve dan Kompany, die nog maar eens bewees dat hij veel kan en op een gegeven moment het middenveld zelfs gewoon overnam. Je zag dat die van Brugge toch wel meer vertrouwen hadden en het in de kopjes van die van Anderlecht moeilijk gaat. Maar algemeen gesproken ligt het zeker ook aan het potentieel. Balgevoel, balcontrole, vertrouwen aan de bal zijn doorgaans groter bij andere ploegen. Bij ons lopen ze weg van de bal. Plus dat bijvoorbeeld Goor en Mpenza er niet bij waren. Stel dat je die een volgende keer er wel bij hebt en er zijn er drie in vorm, dan kan je winnen.”

Heb je als trainer een fout gemaakt als je na twintig minuten Clement en Kompany van plaats moet wisselen en Deschacht door Daerden moet vervangen om Van der Heyden naar achteren te kunnen halen ?

“Het zijn twee verschillende ingrepen. Deschacht had al een gele kaart, stel dat die er nog een pakt, dan sta je met tien. Voor een verdediger die er hard op moet zitten, is dat een probleem. Het probleem is dat we links achteraan heel veel mogelijkheden hebben, met ook nog Dheedene zelfs, maar allemaal een beetje hetzelfde. Van der Heyden is de man in vorm, misschien had hij die wel van in het begin moeten pakken, ja. De wissel van Clement en Kompany vond ik raar. Clement is niet de man die daar de creativiteit brengt en als Baseggio dan uit vorm is, sta je daar. Dat is ook het probleem bij Anderlecht : de balans tussen werkkracht en de creativiteit van het middenveld en de offensieve flanken. Met Kompany heeft hij dat voor een deel kunnen herstellen. Had je dat ook voor de match al kunnen doen ? Ik weet het niet. Kompany speelt daar nooit, maar heeft het goed gedaan. Ik denk dat zijn toekomst ook meer op het middenveld ligt. Het is hem, denk ik, op het lijf geschreven. Achteraan spelen vergt veel meer concentratie en discipline.”

Was het wel zo verstandig om als bondscoach vooraf naar de groep toe twijfels te uiten ?

“Ik vond het vreemd om het vertrouwen van de spelers op voorhand zo te ondermijnen. Normaal doet hij zulke dingen niet. Hij zal wel gelijk gehad hebben en je moet ook niet staan liegen, maar hij had het handiger kunnen formuleren. Communicatie is natuurlijk ook heel belangrijk.”

In de media speelde de vraag of Anthuenis ontslagen moest worden dan wel zelf moest opstappen. Wat vind jij ?

“Als je het hard bekijkt, heeft hij het EK niet gehaald en, waarschijnlijk maar zeker is dat nog niet, het WK ook niet en zie je geen vooruitgang. De Rode Duivels speelden beter in de voorronde voor het EK dan voor het WK. Maar er zijn zeer veel verontschuldigingen aan te voeren : hij heeft een enorme verjonging doorgevoerd en misschien moet hem wel de tijd gegund worden dat te volbrengen. Er is ook geen enkele topclub in België die met een Belgische spits speelt en die in het buitenland zitten op de bank. Al begrijp ik niet dat hij teruggrijpt naar spelers als Bisconti. Da’s geen slechte speler, maar toch geen wereldvoetballer en op rechts staat hij ook niet op zijn beste positie. Hij heeft wel argumenten, maar er is niet gepresteerd. Het probleem is ook dat wij geen sportland zijn, we missen iets qua sportcultuur en daar kan Anthuenis heel weinig aan doen. Zeker als je ziet wat de bond al gepresteerd heeft de laatste jaren. Er raakt geen elan in. Wij zijn een land waar sport, op de topsportscholen na, een tijdverdrijf is wat er toevallig bij komt. Tsjechië speelt de halve finale van het EK terwijl ze ook maar met 11 miljoen zijn. Maar het kan rap keren : we hebben ze uitgeschakeld in een testmatch. Sport is hier leuk, maar er echt voor gaan doen we niet. Je kan niet zeggen dat we een slagvaardige voetbalbond hebben en de overheid geeft ook te weinig geld aan topsport. Becue die ingehaald wordt door Anciaux is maar het begin van het begin. Terwijl sport gezond is.”

AA Gent won en verloor vorige week : het haalde zijn gelijk in de zaak-Cruz en kreeg drie punten ten koste van GBA, maar het ontsloeg Mustapha Oussalah en Abdelmalek Cherrad, die sport nu wel iets minder gezond zullen vinden.

“( Lacht.) Vechtpartijen of ruzies zijn er op training wel meer. Plots ontaardt dat dan, waardoor er voor Gent geen andere oplossing meer was dan ze wegsturen. Kopstoten geven, neuzen breken en blijkbaar baseballknuppels bovenhalen, dat is er wel wat over natuurlijk. Ze zijn niet allemaal even relativerend.

“De zaak- Cruz hadden ze veel sneller moeten oplossen, net als dat incident met die ontplofte bal. Waarover gaat het eigenlijk, hé. Details, akkefietjes die je elk seizoen wel hebt. Op het niveau van de Uefa en de Fifa gebeurt dat soort dingen allemaal veel sneller. Die zijn iets moderner gestructureerd. Onze bond is als een echt parlement opgebouwd en je moet natuurlijk democratie hebben, maar ik weet niet of ze nog van deze tijd zijn. Het hangt te veel in het voluntariaat. Het is tamheid die te veel overheerst.”

Lierse heeft problemen om de lonen uit te betalen en greep naast de verhoopte 5,4 miljoen euro van de stad voor zijn stadion, plus 2,5 miljoen voor veiligheidswerken.

“Dat is ook weer een voorbeeld van het feit dat men in België geen geld vrijmaakt voor sport. Dat is veel geld voor een gemeente, maar het is typisch. Men vindt dat net niet belangrijk genoeg. Lierse is een voorbeeld van een ploeg die er misschien aan gaat, terwijl het toch een club is met traditie die een paar jaar geleden nog kampioen was. Daar moet, vind ik, de overheid in helpen.”

Bij Anderlecht is uitgelekt dat er een groepsgesprek heeft plaatsgevonden waarin trainer en spelers niet werden gespaard : Broos moet strenger optreden en de groep moet meer zelfdiscipline tonen.

Het is duidelijk dat er bij Anderlecht veel scheef zit. Er is een soort clanvorming die er vorig seizoen niet was. Er is een jonge clan die aan het opkomen is rond Kompany, wiens nonchalance de ouderen wat stoort, en dan is er nog een aantal buitenlanders, waardoor de sfeer niet optimaal is. Broos krijgt dat maar niet op de rails. Dat dat groepsgesprek uitgelekt is, maakt Zetterberg dan weer slecht gezind. Zo is dat bij Anderlecht altijd geweest : een akkefietje is voldoende om twee dagen de kranten te vullen. Bij Brugge ligt dat anders : wie spreekt daar nog over dat akkefietje met Clement ?”

Afgelopen weekend stonden de zestiende finales van de beker van België op het programma. Met Westerlo en Cercle Brugge werden twee eersteklassers uitgeschakeld door lager geklasseerde teams.

“Westerlo draait nu al een paar jaar goed mee, maar moet af en toe zijn beste spelers laten gaan, dus dit is een vrij logische verrassing, denk ik, want Eupen is ook geen slechte ploeg natuurlijk. Als je geen echte topclub bent, kan zoiets al eens gebeuren. En zoals Cercle zijn er nog wel zeven eersteklassers die al eens een accidentje kunnen tegenkomen.”

door Raoul De Groote

‘Dat Westerlo eruit ligt in de beker is een vrij logische verrassing.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content