Vorige week gingen alle Anderlechtspelers langs in de Gentse vestiging van Energy Lab om zich te laten testen. Op basis van de resultaten ontvangt de medische staf onder meer een biomechanisch en fysiek profiel van elke speler. Paul Van Den Bosch legt uit.
Biomechanisch profiel
“Nadat alle mogelijke risicofactoren voor blessures gedetecteerd zijn ( via onder meer onderstaande hightechtoestellen, nvdr), ontvangt elke speler een rapport en een geïndividualiseerd blessurepreventieprogramma met oefeningen om eventuele zwakke punten weg te werken.”
> Diers scan
“Maakt een statische en dynamische (bij wandelen en lopen) driedimensionale analyse van de wervelkolom. Ideaal om afwijkingen (lichaamshouding, stand bekken en wervels) of onevenwichten (beenlengteverschil) vast te stellen. Groot voordeel is de stralingsvrije procedure en de mogelijkheid om op korte tijd meerdere scans te nemen. Zo kunnen we het effect van een steunzool, mondstuk of corrigerende schoen onmiddellijk onderzoeken.”
> DEXA scan
“Brengt de lichaamssamenstelling per zone uiterst precies in kaart: vetpercentage, de hoeveelheid vetmassa en vetvrije massa, de verdeling van spieren, plus de botdichtheid. Ideaal om bijvoorbeeld een verschil in spiermassa tussen linker- en rechterbeen te detecteren.”
Fysiek profiel
“Naast het biomechanische rapport stellen we een fysiek profiel op met drie belangrijke parameters: uithouding, snelheid en kracht. Elke speler krijgt per parameter een score op basis van heel sportspecifieke normen – een voetballer hoeft niet dezelfde basisuithouding als een marathonloper te bezitten, maar heeft wel meer kracht en weerstand nodig. Dat cijfer wordt ook vergeleken met het gemiddelde teamcijfer. Ideaal om de sterke en zwakke punten in één oogopslag te zien.”
> Uithouding
“Via een inspanningstest waarbij hartslag, melkzuurconcentratie en de VO2 Max ( maximale zuurstofopnamevermogen, nvdr) gemeten wordt, krijgen we een beeld van de uithouding. Een extra maximale weerstandstest over 400 meter geeft het vermogen weer om hoog in verzuring te gaan.”
> Snelheid
“Via infraroodpoorten meten we de startsnelheid (over 10 meter), het versnellingsvermogen en de maximale snelheid (over 20 en 40 meter). En met de Bangsbotest krijgen we een beeld van zowel de capaciteit om herhaaldelijke intensieve inspanningen uit te voeren, als het recuperatievermogen. Heel betrouwbaar omdat het looppatroon van een voetbalmatch nagebootst wordt.”
> Kracht
“Via een spongkrachtplaat waarbij een speler een of meerdere maximale hoogtesprongen moet uitvoeren, kunnen we perfect zijn explosiviteit (heeft hij snelle of trage spiervezels?), krachtuithouding en symmetrie in kracht tussen linker- en rechterbeen meten.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier