Standard heeft heel bewust de lat niet al te hoog gelegd in het begin van het seizoen. Na de drie transfers die nu werden gedaan, is er echter maar één conclusie : het gaat resoluut voor de titel. Vanaf nu moeten we durven zeggen dat er drie titelkandidaten zijn. Natuurlijk worden er vragen gesteld bij de complementariteit van de nieuwe spelers. Als je Emile Mpenza aantrekt terwijl je al Kaklamanos en Bangoura hebt, weet je dat je nooit met die drie samen zal kunnen spelen. Anders zorg je voor een onevenwicht. Afwachten is het ook hoe de anderen gaan reageren op de nieuwelingen die moeten worden ingepast.

Met een tien op twaalf is Standard heel goed aan de competitie begonnen. Ik hoor en lees overal dat de sfeer er beter is dan ooit te voren, dat er echt sprake is van eendracht en dat juist die samenhorigheid zich weerspiegelt op het veld. Nu dreigen er dus twee of drie spelers hun plaats te verliezen. Dan moet je altijd afwachten in hoeverre dat op de sfeer drukt. Terwijl het natuurlijk ook te bezien valt of Emile Mpenza echt weer de draad kan oppakken. Afgaande op de verhalen uit Schalke was er toch meer aan de hand dan dat hij vaak geblesseerd was. Hij bleek vooral niet professioneel te zijn bij zijn revalidaties. En dat is natuurlijk jammer voor zo’n supertalent. Het heet dat Mpenza begeleid moet worden, maar je kan iemand natuurlijk niet tot in de treure begeleiden. Emile moet erover waken dat hij niet de weg opgaat van Gilles De Bilde.

Ik ben benieuwd in hoeverre De Bilde zichzelf bij Lierse kan terugvinden. Het moet toch al heel erg zijn vooraleer een voetballer bij Anderlecht niet meer met de eerste ploeg mag meetrainen. Al kan je het De Bilde natuurlijk niet kwalijk nemen, dat hij aan zijn vorstelijke contract vasthoudt. Uiteindelijk heeft hij dat niet afgesloten. De Bilde krijgt nu de kans om zich bij Lierse weer te bewijzen en het karakter te tonen dat hij destijds bij Eendracht Aalst demonstreerde. Dat zal niet gemakkelijk zijn. Gilles is na zijn vertrek in Aalst te gemakzuchtig geweest, over een langere periode bereikte hij nooit meer dat niveau. Nimmer heeft hij de oorzaken voor zijn mindere prestaties bij zichzelf gezocht. Nu krijgt hij een nieuwe uitdaging. En het zijn juist uitdagingen waaraan het hem de laatste jaren heeft ontbroken. Hij zal in ieder geval keihard moeten werken om terug te komen. De vraag is of hij daartoe bereid is.

Door

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier