Cercle Brugge blijft naar boven kijken, het wil volgend seizoen al Europees voetballen. ‘De uitdaging ligt daar,’ zegt technisch directeur Glen De Boeck, ‘waarom zouden we ze niet grijpen?’

Cercle Brugge wil de competitie op de derde plaats afsluiten, het verhoogde daarom ook de premies. “Vergeet niet dat we ondertussen al zestien weken derde staan”, benadrukt technisch directeur Glen De Boeck. “Op acht speeldagen van het einde ligt Europees voetbal voor het grijpen, waarom zouden we die ambitie niet hebben?

“De kortste weg was via de beker, maar we werden in de loting niet gediend door ‘de hand van God’. Mechelen uit, Club en dan in de kwartfinale de sterkste ploeg van het land. We zijn de enigen die Standard tot nu toe konden kloppen, maar werden toen ook wat gediend door de omstandigheden. Hun powerplay met veel gestalte, kracht en snelheid ligt dit Cercle niet zo. We vinden er moeilijk een antwoord op.

“Als ik daar één fout maakte, dan was het misschien Anthony Portier rechtsback zetten. Als ik zie welk hoog rendement hij centraal telkens weer haalt, dan weet ik dat ik hem daar nooit meer mag weghalen. Ik weet ook dat er zich afvragen of ik niet gemist heb om daar met Stijn De Smet en Oleg Iachtchouk op de bank te beginnen. Ik deed het omdat ik oordeelde dat het risico te groot was om ze zoals Tom De Sutter voor de rest van het seizoen te verliezen. Iachtchouk sukkelde met zijn meniscus, trainde een paar dagen niet en gaf de dag voor de wedstrijd aan dat hij geen 100 procent was. Stijn zei dat hij niet fris was en zich niet capabel voelde om te starten.

“Onder druk van het publiek en de power van Standard zijn we daar in de tweede helft volledig het noorden kwijtgeraakt. Wat we daar uitspookten, zag ik nooit eerder van mijn ploeg. Het was voor een aantal jongens een enorme mentale dreun waar we vier dagen later op GBA nog de naweeën van ondervonden.”

‘Trainer, we do nothing’

Het voordeel van de uitschakeling is dat het regime van twee wedstrijden per week voorbij is. Die extra belasting werd moeilijk verteerd. “Op het vlak van ambitie is hier al een mentaliteitsverandering gekomen, nu moet die ook nog gebeuren wat de beleving ervan betreft”, concludeert Glen De Boeck na de intensieve maanden januari en februari. “Dat is: leren denken en leven als een professional, met je lichaam bezig zijn, meer recuperatietijd inbouwen. Zeker als je ook nog op woensdag moet spelen, moet je niet meer in de stad rondhangen. Dan moet je je sociaal leven tot een minimum beperken, thuisblijven en veel meer rusten. Voor wie dat nooit gewoon is geweest, is dat blijkbaar zeer moeilijk.” Zijn woorden zijn nog niet koud als een van zijn spelers, een die zeker wat rust kan gebruiken, de parking van het fastfoodrestaurant Quick in Sint-Andries opdraait. Het is 14.45 uur, twee dagen voor de wedstrijd. “Ik stoor mij daar enorm aan”, zegt De Boeck geïrriteerd. “Blijkbaar hoort dat deels bij de familiale sfeer van Cercle Brugge. Daarom is het een proces dat je moet doormaken.

“Mijn zwartjes lopen dan weer verloren. Ze vervelen zich en dat is niet goed voor hun mentale gezondheid. Ze zeggen: ‘ Trainer, we do nothing.’ We zijn aan het zoeken naar oplossingen om hun vrije tijd op een goede manier in te vullen. Misschien moeten we ze training laten geven aan jonge gastjes. Misschien moeten we de Nederlandse lessen intensifiëren.

“We zouden die jongens ook iets vroeger dan op de leeftijd van 22 jaar naar hier moeten krijgen. Daarom ga ik in de zomer ook vijf dagen naar Zimbabwe.”

Ex-schuldbewaarder

Op 1 februari tekende Glen De Boeck een contract tot 2011 als technisch directeur. Binnenkort wordt er ook met zijn rechterhand Ronny Desmedt een nieuwe overeenkomst tot 2011 afgesloten. Keeperstrainer Danny Vandevelde komt voltijds in dienst, Wim Langenbick wordt volledig verantwoordelijk voor de fysieke voorbereiding, Patrick Rotsaert voor de scouting en Roland Rotty is teammanager.

Van Besnik Hasi verwacht De Boeck in de eerste plaats dat hij nog een seizoen op hetzelfde niveau presteert. “Besnik beantwoordt perfect aan het profiel van hulptrainer en er is hier zeker werk genoeg en nog voldoende vooruitgang te maken om er nog een assistent bij te nemen, maar ik zie vooral dat hij op het veld nog altijd een heel hoog niveau haalt. Natuurlijk, het is hij die zijn lichaam voelt. Te gepasten tijde zal ik daar met hem een gesprek over voeren.

“Het is in elk geval belangrijk dat we op zijn positie met de toekomst bezig zijn, zoals het voor het systeem ook cruciaal is dat er een stand-in komt voor targetman Tom De Sutter. We willen de kern versterken en een van de conclusies die je kan trekken, is dat Cercle in elke linie een kwaliteitsinjectie kan gebruiken. We gaan ervan uit dat iedereen blijft. Vertrekt er iemand, dan zoeken we een extra oplossing. Ik probeer elke dag duidelijk te maken dat Cercle niet in slaap mag vallen bij dit succes.

“Onlangs hoorde ik de voorzitter zeggen dat de man die boven op het secretariaat de boekhouding doet vroeger de ‘schuldbewaarder’ was en nu de schatbewaarder is geworden. Maar gek zal Cercle natuurlijk nooit doen. Bovendien kan het met zijn filosofie van transparantie zelfs niet concurreren tegen ploegen die momenteel in de onderste regionen staan. Ik had heel graag Frédéric Duprégewild, maar daar bleken we niet aan te kunnen. Het belooft dus weer moeilijk te worden.

“Maar in vergelijking met veel andere clubs heeft Cercle een groene toekomst. Dat weet ik met zekerheid als ik zie welke structuur het aan het uitbouwen is op het bestuurlijke vlak en van welk niveau die mensen zijn. Dat een man als Yvan Vandamme zich parttime gaat engageren voor Cercle is zeer goed nieuws. Mensen als hij en de voorzitter kwam ik nog maar zelden tegen in mijn leven. Ze zouden het op elk domein van de maatschappij maken.”

Yvan Vandamme (57), bestuurder van Cercle sinds 2003, wordt vanaf 1 mei managing director met grote bevoegdheden. Hij is economist en handelsingenieur. Als zaakvoerder van YVD Consult is hij vooral actief binnen de Vlerick Group (vastgoed). Hij beschikt over een ruime ervaring bij bedrijven als Philips Industries, Seyntex, Coopers & Lybrand en UCO (textiel), waar hij nu nog bestuurder-financieel directeur is.

“De grootste kwaliteit van voorzitter Frans Schotte is dat hij op het juiste moment de juiste mensen op de juiste plaats zet”, besluit De Boeck. “Je moet het in de eerste plaats zien. Het is zoals Johan Cruijff zegt: ‘Je snapt het pas als je het ziet.’ Er zijn mensen die het zien en mensen die het nooit zullen zien.

“Ik had gisteren een open analyse met mijn spelers. Ik liet de beelden van de wedstrijd lopen en vroeg dan: wat zie je nu? Er zijn er die het zien en er zijn er die het niet zien. De ultieme uitdaging is dat iedereen hetzelfde ziet en begrijpt: wat heb ik daar uitgestoken?!” S

door christian vandenabeele

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content