Op 26 juli worden in principe de beslissingen in beroep bekend- gemaakt : maar hoe dan ook draait het schandaal van het calcio uit op een uitputtingsslag.

In Rome begon vorige zaterdag het proces in beroep voor de 4 clubs en de 24 personen die op vrijdag 14 juli van het federale gerechtshof (CAF) sancties kregen in het kader van de wanpraktijken in het calcio. De uitspraak wordt verwacht op 26 juli. Dat is een dag nadat de nationale voetbalfederaties de definitieve lijst van clubs die deelnemen aan de diverse Europese bekercompetities, hebben doorgegeven aan de UEFA. Voor Italië staat nu op die lijst : Inter Milaan en AS Roma in de poules van de Champions League, Chievo en Palermo in de derde kwalificatieronde. Wijzigingen zijn mogelijk tot en met de middag van donderdag 27 juli, tot vlak voor het begin van de lottrekking. De Italiaanse federatie heeft alles in het werk gesteld om de uitspraak al op dinsdag te krijgen.

Brengen we nog eens de straffen in herinnering die in eerste aanleg werden uitgesproken. Juventus wordt verwezen naar de Serie B met 30 strafpunten en heeft twee landstitels minder (2004/05 en 2005/06). AC Milan blijft in de Serie A maar wordt 44 punten afgetrokken in het vorige kampioenschap en begint de volgende competitie met 15 strafpunten. Fiorentina en Lazio Rome degraderen naar de tweede klasse met respectievelijk 12 en 7 strafpunten.

Die straffen lijken zwaar maar in één geval, dat van AC Milan, valt de sanctie vanuit economisch oogpunt nog mee. Er bestaat een groot verschil tussen het behoud in de Serie A en degradatie naar de tweede klasse. Alleen al dankzij de tv-rechten biedt de Serie A een garantie op overleving. In de Serie B dreigt het faillissement of toch ongeveer, gezien de vrije val van de inkomsten en de verplichting voor die clubs om een groot deel van hun spelers te verkopen, om zo de loonmassa drastisch te doen dalen. Trouwens, verliest de club het recht op deelname aan de Champions League, het is ze niet verboden om mee te doen aan de UEFA-beker. Dat zit er zelfs dik in voor AC Milan. Met die 44 punten minder belandde de ploeg op de achtste plaats van het eindklassement. Zevende – met uitzicht op de UEFA-beker – staat Empoli, maar die club heeft geen Europese licentie.

Men kan zich afvragen waarom het gerechtshof CAF de ongeoorloofde praktijken (of pogingen daartoe) van Lazio en Fiorentina zoveel strenger heeft beoordeeld dan die van Milan, terwijl de vicevoorzitter van de club, Adriano Galliani, voor een jaar werd geschorst en zijn gewezen afgevaardigde voor de scheidsrechters, Leonardo Meani, zelfs voor drieënhalf jaar. De indruk bestaat dat er druk op de rechters is uitgeoefend, waarbij de figuur van Silvio Berlusconi natuurlijk als allereerste in het vizier verschijnt, ook al regeert in Italië intussen een meerderheid van centrumlinks.

Verwonderlijk is ook dat de Gazzetta dello Sport een dag voor de uitspraken, het vonnis bijna precies kon voorspellen. Op z’n minst is duidelijk dat een van de leden van het hof informatie heeft gelekt. De rechtbank was pas de volgende dag om acht uur ’s avonds klaar met zijn besluiten.

Lange procedure

Alle betrokken partijen kregen drie dagen tijd om in beroep te gaan. De eerste die deze stap zette, was Lazio Rome. Alle andere volgden, inbegrepen de federale procureur Stefano Palazzi, die strengere straffen eist.

Het CAF heeft het recht om de sancties die in eerste aanleg werden uitgesproken, te bevestigen, aan te passen en zelfs te annuleren. Het volgende stadium is de kamer van verzoening en arbitrage (CCA) van het Italiaans Olympisch Comité (CONI). Dan zitten we met deze zaak wel in de laatste fase van het Italiaanse sportrecht, maar de CCA kan het zo ver drijven dat hij de uitspraken van de vorige twee instanties afwijst. Pas dan laat de wet toe dat de betrokken partijen zich wenden tot de regionale administratieve rechtbanken (TAR). De datum van deze actie ligt al vast : 7 augustus. De TAR’s kunnen de sportieve straffen alleen maar annuleren en kunnen ze dus niet opnieuw formuleren. De laatste mogelijkheid op beroep, althans in Italië, is de Raad van State (CDS). Ook die kan het gevelde vonnis uitsluitend bevestigen of annuleren. De zitting van de Raad van State is voorzien op 12 augustus.

Vervolgens kunnen de veroordeelde clubs en bestuurders zich tot het internationale sportrecht richten. Tot het internationaal sporttribunaal TAS dus. Alvast Franco Carraro heeft deze stap aangekondigd. Carraro is de gewezen voorzitter van de Italiaanse voetbalbond. Hij werd geschorst voor vierenhalf jaar en uit zijn functies bij zowel de UEFA als de FIFA ontslagen. En ook het TAS is niet het einde van de rit. Vanuit puur juridisch oogpunt is er nog altijd de mogelijkheid om naar het Europees gerechtshof in Straatsburg te stappen en, voor de bestuurders, naar het Gerechtshof voor mensenrechten in Den Haag. Zo ver zijn we nog niet, maar het heeft er toch de schijn van dat alle rechtsmiddelen zullen worden uitgeput. Er kan zelfs worden gevreesd voor een uitstel van de start van de competitie.

Maar eerst dus het proces in beroep. Federaal procureur Palazzi verzet zich niet tegen de vijf jaar schorsing met vraag tot schrapping van de gewezen bestuursleden van Juventus Luciano Moggi en Antonio Giraudo. Logisch, die twee kregen precies de straffen die hij, Palazzi, had geëist. En ook voor Fiorentina en Lazio volgde het CAF de redenering van de procueur. Maar voor Juventus had Palazzi aangedrongen op een degradatie naar de derde klasse en voor AC Milan op een degradatie naar de tweede klasse. In beroep schuift hij dezelfde eisen weer naar voren. Juventus en AC Milan van hun kant verzoeken dat de sancties die verband houden met het volgende kampioenschap worden opgeheven.

Wie werd kampioen ?

De titel voor 2004/05 werd definitief ingetrokken en zal niet meer worden toegewezen. Anders gesteld is het met de scudetto 2005/06. De federatie heeft dat probleem nog niet opgelost. Ze wacht op de uitspraken in beroep om mogelijke oplossingen te verkennen. Op basis van de uitspraken in eerste aanleg zou Juventus noch AC Milan zich mogen uitroepen tot Italiaans kampioen 2005/06. Het Inter Milaan van Massimo Moratti legde beslag op de derde plaats en zou de kampioenstitel krijgen, als de UEFA daarvoor zijn toestemming verleent. “Het toekennen van de titel is het perfecte middel om de eerlijken van de valsspelers te onderscheiden”, vindt de voorzitter van Inter. “Anders zou het lijken alsof het hele Italiaanse kampioenschap bij het schandaal betrokken was.”

Juventus, AC Milan, Fiorentina en Lazio zijn niet de enige clubs die door het schandaal besmet raakten. Deze clubs werden in het onderzoek eerst behandeld omdat ze relevant waren in het kader van de Europese bekercompetities. Momenteel buigen de speurders zich over “de tweede wagon van het schandaal”. Clubs die daarbij in opspraak worden gebracht, zijn Reggina, Messina, Empoli, Sienna, Arezzo en Salernitana. Van al deze clubs lijkt Reggina in de slechtste papieren te zitten. Het is bewezen dat voorzitter Lillo Foti rechtstreekse contacten had met Paolo Bergamo, de man die de scheidsrechters aanwees, en met Luciano Moggi. De bedoeling van die contacten was dat Reggina “goede” scheidsrechters kreeg voor de wedstrijden tegen Brescia en Palermo.

In principe overhandigt Borrelli zijn dossier deze week aan de federale procureur en het CAF, zodat dat het tweede deel van het proces op gang kan blazen. Het einde is nog lang niet in zicht. Het is bijvoorbeeld zeer goed mogelijk dat Reggina het volgende seizoen in de eerste klasse afhandelt en pas het seizoen daarna wordt teruggewezen. Of dat een club als Messina wordt veroordeeld, terwijl die net weer werd opgevist voor de Serie A. Een situatie die een aantal clubs in een staat van grote opwinding brengt. Zoals Bologna, dat van oordeel is dat Messina onrechtmatig in de Serie A uitkomt. Aangezien de regels van eindronde niet bepaald duidelijk zijn, mogen we ons volgend seizoen nog aan een resem klachten verwachten. Van gestrafte clubs én van clubs die zich door gestrafte clubs gepasseerd voelen.

NICOLAS RIBAUDO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier