Johan Bruyneel krijgt Andy Schleck niet in het gareel.

Over 25 dagen begint in Luik de 99e Tour. En nog altijd is het wachten op een eerste gunstig signaal dit seizoen van Andy Schleck (26). De gebrekkige vorm van de kopman straalt ook pijnlijk af op zijn team. Zondag behaalde RadioShack-Nissan in de Ronde van Luxemburg pas de eerste overwinning in een etappekoers van 2012. Het team van Johan Bruyneel werd bij het jaarbegin nog afgeschilderd als het FC Barcelona voor het meerdaagse werk.

Bij het afscheid van Lance Armstrong besefte de West-Vlaming dat de wonderjaren nooit meer zouden terugkeren. Toen Discovery Channel zich eind 2007 terugtrok, kondigde hij zijn afscheid als manager aan. Sindsdien echter lijkt zijn carrière door nostalgie gedreven. Uit honger naar nieuwe Toursuccessen stortte Bruyneel zich eerst in een blind avontuur bij Astana, waar er boven zijn hoofd een machtsstrijd zou ontbranden tussen de wielerbond en de overheid van Kazachstan.

Opportunisme dreef de RadioShackmanager afgelopen winter in de armen van kandidaat-Tourwinnaar Andy Schleck. Maar voor Bruyneel is het een frustrerend jaar. Zijn Luxemburgse kopman lijkt in niets op Armstrong. Schlecks nonchalante aanpak dreef Bruyneel de voorbije maanden tot wanhoop. Ver weg is de Armstrongtraditie, waarbij in de Tourvoorbereiding nooit een detail aan het toeval werd overgelaten.

Zoals bij Astana destijds kost het Bruyneel alle moeite van de wereld om greep te krijgen op zijn team. Van alles al probeerde hij om Andy in de pas te doen lopen. Hij weerde Kim Andersen – een vertrouweling van de Schlecks – uit de Tourselectie, koppelde Andy’s wedstrijdprogramma los van dat van broer Fränk en spande de pers in om de druk op zijn kopman op te drijven. Als Andy deze week in de Dauphiné Libéré het tij niet kan keren, dreigt hij in de Tour alweer zijn talent te verkwisten.

Ten grondslag aan de spanningen bij RadioShack-Nissan ligt de ontstaansgeschiedenis van het team. De fusie tussen RadioShack en Leopard was een verstandshuwelijk tussen botsende culturen, waarbij fietsenconstructeur Trek als enig koppelteken fungeerde. In het systeem-Bruyneel stond autoriteit nooit ter discussie. Bij Leopard daarentegen werden de Schlecks nooit geconfronteerd met gezag.

RadioShack-Nissan is het distillaat van ongeduld. Flavio Becca, de mysterieuze zakenman die aan de wieg stond van Leopard, wilde sneller resultaten zien. Hij klopte vorig jaar aan bij Bruyneel, die op zijn beurt op zoek was naar centen. De onverwachte fusie leidde tot onzekerheid en onvrede bij veel renners en personeelsleden. Op die wankele fundamenten is het lastig om resultaten te bouwen. Het bevestigt de aloude wet dat een ploeg zoveel meer is dan de optelsom van haastig bijeen gekochte vedetten, zoals ze ook bij het BMC van mecenas Andy Rihs dit voorjaar tot hun schande ondervonden. Of hoe de grillen van een mecenas en de druk van het snelle gewin het langetermijndenken kunnen ondermijnen.

door benedict vanclooster

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content