S ammy Bossut keepte zaterdag zijn honderdste match in de eerste klasse. Sinds de 25-jarige doelman op 22 maart 2008 van Francky Dury de voorkeur kreeg op Geert De Vlieger, miste Bossut nog geen enkele competitiematch van Zulte Waregem.

Op 17 maart 2007 zei Dury in dit blad: “Bossut is op zijn leeftijd de beste in België.” Op 4 maart 2009 werd dat: “Vandaag is Bossut top drie in België.” Op het einde van zijn eerste volledige seizoen in de eerste klasse won Bossut het topfootklassement van Sport/Voetbalmagazine, de rangschikking die wekelijks achteraan in dit blad verschijnt en die is samengesteld op basis van de punten die onze redactie geeft aan de spelers. Op 6 januari 2010 ten slotte stond er in dit blad boven een interview met Hans Galjé, ex-doelmannentrainer aan de Gaverbeek: “Bossut wordt absoluut top.”

Die lof ten spijt versierde Bossut nog geen transfer. “Als Sammy vertrekt,” zegt Renée Goyvaerts, zijn manager, “is het niet om ergens tweede keeper te worden. De topclubs vinden hem héél goed, dat lieten ze al blijken. Dan spreek ik over Anderlecht, Standard en Club Brugge. Dury, in Gent, kent hem ook nog. Maar er moet plaats zijn.” Bovendien heeft Bossut nog een contract tot 2013.

“In zijn eerste volledige seizoen pakte Sammy zes à acht punten voor de ploeg”, aldus Galjé. “Dan is het niet simpel om het jaar nadien hetzelfde of beter te doen. Dit seizoen liep het dan weer eerst wat moeilijker voor de hele ploeg, een keeper voelt daarvan de weerslag.”

Dury zegt: “Sammy is heel sterk op zijn lijn en in een-tegen-eensituaties. Ik ken er weinig die bij voorzetten de bal zo ver en hoog gaan halen. Misschien moet hij nog werken aan zijn meevoetballen en intrappen, maar ik zie nog altijd een grote carrière voor hem. Alleen heeft Sammy de perceptie wat tegen. In zijn eerste volledige seizoen hield hij tien keer de nul, dat is amper belicht. Soms krijgt hij een lullige goal binnen. Als dat dan wel twintig keer getoond wordt …”

Goyvaerts vindt de tijd rijp voor een stap hogerop: “Mocht zich nu een kans voordoen, dan zou ik Sammy aanraden daar ernstig over na te denken. Hij kan zich eventueel ook aanpassen in het buitenland. Sammy is heel open.”

Bossut begon te spelen bij SCOR Oostrozebeke, verhuisde later naar SV Waregem en keepte ook nog bij SV Ingelmunster en Harelbeke SWI vooraleer in 2006 naar Zulte Waregem te trekken.

door kristof de ryck

‘Sammy heeft de perceptie wat tegen.’ Francky Dury

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier