“De belangrijkste man bij Portugal is de trainer, Luiz Felipe Scolari. Zijn grote verdienste is dat hij op dit EK de Gouden Generatie heeft gesloopt. Technisch en tactisch zijn ze wel heel sterk, maar ze beschikken niet over de juiste mentaliteit. Vitor Baía, Fernan-do Couto, Rui Costa, Luis Figo : namen, maar hoe functioneert de ploeg ? Voetbal wordt niet alleen meer voor de show gespeeld. Portugal leed aan ikzucht. In de openingswedstrijd tegen Griekenland wilden Costa en Figo elk een bal voor zich en liepen er dan mee tot ze het niet meer wisten. Het is in strijd met de evolutie van het voetbal, waarbij je je techniek in dienst van het team moet gebruiken. Techniek is in één of twee tijden spelen en niet in zes. Costa én Figo is té. Te veel nummertjes, te veel tijd voor de tegenstander om zich te organiseren. Deco speelt sneller, wat ook beter is voor Figo ; hij laat anderen lopen. Hij mist ook passes, maar de bedoeling is goed. Deco speelt voor de ploeg. Tegen Engeland stond hij op het einde rechtsback en ook daar deed hij zijn taak. Deco is veel sneller en sterker dan hij lijkt. Bedrieglijk, dus gevaarlijk. Van Figo weet ondertussen heel de wereld hoe hij dribbelt.

“Achterin durfde Couto niet in duel te gaan, anderen moesten het altijd voor hem oplossen. Met Ricardo Carvalho in zijn plaats durven ze dieper te spelen, wat het voor het middenveld makkelijker maakt. Couto trok het allemaal achteruit. Baía thuislaten, was een heel moeilijke keuze, maar het lijkt mij een goede. Iemand met zijn status op de bank zetten kan voor problemen zorgen. Waarom Scolari voor Ricardo koos, weet ik niet. Misschien omdat hij sterk is in penalty’s. Het valt mij op dat hij snel is, goed het spel volgt en niet op zijn lijn blijft. Dat zijn niet de kwaliteiten van Baía.

Baía, Costa, Couto en Figo zijn goede spelers, maar zonder extra dimensie. Ze stellen zich boven de ploeg en dat kan niet. Figo wordt tegen Engeland vervangen en wil invaller Helder Postiga geen hand geven. Dat doe je niet als sportman. Dat betekent dat je mentaliteit niet goed is. Zonder Maniche, die voor iedereen loopt, zouden ze niet veel ballen zien. De kwaliteit van Portugal is dat ze hard werken en alles durven. Hoe Postiga tegen Engeland zijn strafschop stift, is het summum. Zo mentaal sterk zijn, zo geloven in je kwaliteiten, maar zonder arrogantie, rechttoe rechtaan : het is het allermooiste in voetbal. Hoe Cristiano Ronaldo almaar Ashley Cole blééf opzoeken, daarvoor moet je mentaal héél sterk gefocust zijn. Op de flank moét je acties maken, maar Figo dribbelde overál. Het was een ploeg met problemen, maar de trainer zette die krachten in de juiste richting om te groeien. Hij vormde geen elftal met zij die moésten spelen, maar met de mannen die verdiénden te spelen in het voetbal van vandaag. Portugal maakte een revolutie door, gezien de korte tijd waarop Scolari de zaken keerde. Daar neem ik mijn hoed voor af. Als ik hem zie langs de lijn als een van de weinige trainers in trainingspak… Prachtig.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier