Over de sportieve kwaliteiten van Christian Brüls zijn ze het zowel bij MVV als bij Westerlo eens: een talent. “Hij heeft zeker techniek en een goed overzicht”, zegt Jan Ceulemans. “Dat wisten wij al een paar jaar. Hij kan centraal en op de beide flanken spelen, maar zoals de meesten voetbalt hij liever centraal. Alleen laat ons systeem niet toe met een echte nummer tien te spelen. We hebben behalve JarnoMolenberghs geen twee spelers die de zijkanten kunnen belopen.” Dus moet Brüls bij Westerlo op de flank terechtkomen, mogelijk in een rol met veel vrijheid, ter vervanging van Sacha Iakovenko.

Maar officieel is zijn overgang evenwel nog niet. Brüls (20) ging in 2008 ondanks interesse van een trits Belgische clubs, waaronder Westerlo, van AS Eupen naar het Nederlandse MVV. “Ik wou eens een andere tactiek leren kennen”, zegt hij. “Offensief van doel naar doel spelen, zo snel mogelijk naar voren, dat ligt mij meer.”

Maar MVV kreeg financiële problemen. “Ze moeten hem nog geld”, zegt Jean-Louis Dupont, zijn advocaat, “en wij hebben de club gezegd: je krijgt zoveel dagen om te betalen en wij hebben zijn contract verbroken conform de FIFA, waarna hij zich geëngageerd heeft bij Westerlo. Wij hebben bij de FIFA een voorlopig internationaal certificaat aangevraagd en dat zal hij krijgen, dat is de logische gang van zaken. Het duurt alleen wat langer door het WK.”

Bij MVV zien ze dat anders. “Wij hebben een brief van zijn advocaat gekregen dat hij transfervrij is, maar wij kunnen dat niet constateren”, zegt Paul Rinkens, sinds een paar dagen de nieuwe voorzitter van MVV. “Wij vinden het niet helemaal netjes zoals de heer Brüls zich opstelt. Wij als nieuw bestuur willen ons distantiëren van dit soort gedrag en als klokkenluider fungeren.”

De overgang van Christian Brüls van Eupen naar MVV werd mee gefinancierd door Trabzonspor en het financieel noodlijdende MVV bracht spelers onder in een spelersfonds dat wordt beheerd door Nol Hendrikx, waardoor beide partijen (onrechtstreeks) betrokken zijn bij een overgang. Maar dat, zegt Jozef Goumans, advocaat van MVV, staat er helemaal buiten en maakt het alleen maar ingewikkeld.

“Er moet gewoon aan MVV betaald worden. Brüls heeft een contract met MVV en kan niet zonder toestemming van de club elders gaan voetballen. Westerlo heeft gedacht: wij gaan onze eigen weg. Wij zullen nu verdere stappen ondernemen tegen Brüls en Westerlo, dat hem niet mag laten spelen als hij niet speelgerechtigd is.”

Of Brüls en zijn entourage op eigen initiatief handelden of Westerlo en de speler het op een akkoordje gooiden om op een gratis overgang aan te sturen, laat de advocaat in het midden. “Brüls heeft op 11 juni – tijdens de openingswedstrijd van het WK, daarom weet ik het nog zo goed – gezegd dat hij niet naar Westerlo wilde gaan, omdat dat een klein clubje was waar hij niets kon leren”, zegt Goumans. “Dus hebben wij de onderhandelingen met Westerlo afgebroken, want anders hadden wij op 12 juni een vervolgafspraak met Westerlo gemaakt. En nu speelt hij daar al wedstrijden? ( lachje) Hoe ze dat daar verder geregeld hebben over de grens weet ik niet, maar het is een ‘lousy’ spel wat daar gespeeld wordt. Laat ik het om de belangen van MVV niet te schaden daar maar op houden”, besluit Goumans vanuit zijn kantoor in Maastricht.

Westerlo onthoudt zich van commentaar en verwijst naar de speler en zijn advocaat. S

RAOUL DE GROOTE

‘Wij willen als klokkenluider fungeren.’

Paul Rinkens, voorzitter MVV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier