Jef Van Baelen
Jef Van Baelen Journalist voor Knack

Winnen doet ook wereldkampioen Tom Boonen niet alleen. Een analyse van de sprinterstrein die hem in de Ronde van Frankrijk naar het succes moet loodsen.

Per vincere insieme, samen winnen, luidt sinds jaar en dag de slagzin van manager Patrick Lefevere. Dat lijkt misschien haaks te staan op de filosofie waarmee zijn team naar de Ronde van Frankrijk trekt : alles voor Tom Boonen. Maar schijn bedriegt, ook Boonen beseft dat iedere overwinning evenzeer de verdienste is van zijn toegewijde teamgenoten. Om dat te duiden met een concreet voorbeeld : Boonen plaatst op het WK in Madrid een fabuleuze eindjump, maar wordt hij ook wereldkampioen zonder het berenwerk van Peter Van Petegem en Nick Nuyens in de achtervolging ?

De Tourploeg van Quick-Step-Innergetic staat grotendeels in het teken van de Balense spurter, maar ook niet helemaal. De Venezolaan José Rujano, die zijn debuut bij de ploeg meteen mag vieren op het allerhoogste niveau, en de Spanjaard Juan Manuel Garate, rijden in de eerste plaats in dienst van zichzelf. In de 24-jarige Rujano, een frêle klimmerstype dat ook nog gezegend is met een meer dan degelijke tijdrit, ziet Lefevere de rondetoekomst van zijn team. Maar zijn nogal bizarre aftocht in de Ronde van Italië, waarin hij vorig seizoen nog totaal onverwacht derde finishte, suggereert dat 2006 niet het jaar is waarin we Rujano in de voorste gelederen moeten verwachten in de Tour de France. Wellicht vandaar dat Garate de ploeg vervolledigt als extra klassementsrenner, ook al heeft de Spanjaard al veel gegeven in de Giro d’Italia.

“Rujano en Garate rijden hun eigen koers en maken strikt genomen geen deel uit van de trein van Tom Boonen”, bevestigt Wilfried Peeters, die als ploegleider van Quick-Step-Innergetic naar la Grande Boucle trekt. Cédric Vasseur, Wilfried Cretskens, Bram Tankink, Filippo Pozzato, Matteo Tosatto en Steven De Jongh rijden in iedere etappe wel volledig in dienst van de wereldkampioen – Boonen beschikt zo in principe over de sterkste sprinterstrein van heel het peloton. “In sommige ritten kan Garate misschien de achtste schakel worden in de ketting van Tom”, zegt Wilfried Peeters. “Garate moet in de finales sowieso toch vooraan zitten, hij mikt op een goed eindklassement. Als blijkt dat we een extra mannetje nodig hebben om de sprint voor te bereiden, houden we hem achter de hand. Van Rujano kan je dat moeilijker vragen, vind ik. Dat type renner is niet gemaakt voor een sprinterstrein. Vanaf het hooggebergte is Garate ook verlost van die verplichtingen.”

De helpers van Tom Boonen zijn georganiseerd als een drietrapsraket. Vasseur, Tankink en Cretskens moeten de ontsnappingen onder controle houden en op het gepaste moment weer terughalen. Pozzato trekt dan, met behulp van de andere drie, het peloton op een lint om late uitvallen onmogelijk te maken. Tosatto jaagt vervolgens de snelheid omhoog in de laatste kilometer en Steven De Jongh piloteert Boonen naar de finishlijn. “Zo’n sprinterstrein samenstellen is een evenwichtsoefening”, zegt Wilfried Peeters. “Iedere renner heeft zijn specifieke taak binnen het geheel. Als er één niet helemaal naar behoren presteert, loopt het mis.” Hieronder presenteren we een staalkaart van de Trein van Tom Boonen, met commentaar van zijn ervaren Molse ploegleider.

Cédric Vasseur

Nationaliteit : Fransman.

Leeftijd : 35.

Lengte : 1,81 m.

Gewicht : 69 kg.

Profdebuut : 1994.

Bij de ploeg van Lefevere sinds : 2006.

Werkte al in dienst van : Stuart O’Grady, Lance Armstrong.

Specialiteit : de wedstrijd controleren en een ontsnapping terughalen.

Wilfried Peeters : “Tussen hem en Geert Verheyen hebben we een hartverscheurende keuze moeten maken. Beiden zijn zowat dezelfde types, sterke beren die een etappe van in het begin kunnen controleren. Ze waren ook allebei goed in vorm, dus we hebben naar andere criteria moeten kijken. En dan speelt het toch een beetje mee dat een Fransman in Frankrijk meer losmaakt. Ik weet het, dat klinkt niet al te eerlijk tegenover Verheyen. Maar waar moet je je op baseren wanneer twee renners even sterk voor de dag komen ? Vasseur is een man met ervaring, die kent de Tour door en door en weet in de wedstrijd perfect wat hij moet doen en laten. Het is iemand waarvan je honderd procent zeker weet dat hij niet zal teleurstellen.”

Wilfried Cretskens

Nationaliteit : Belg.

Leeftijd : 29.

Lengte : 1,82 m.

Gewicht : 73 kg.

Profdebuut : 1998.

Bij de ploeg van Lefevere sinds : 2001.

Werkte al in dienst van : Frank Vandenbroucke, Johan Museeuw.

Specialiteit : de wedstrijd controleren en een ontsnapping terughalen.

Wilfried Peeters : “Cretskens werkt vanaf vijftig kilometer van het einde, ontsnappingen terughalen is zijn specialiteit. Je vindt in het peloton haast niemand die daar meer ervaring in heeft dan hij. Wilfried is iemand waarop je kan bouwen. Ook in de aankomstzone trekt hij goed zijn streng. Niet dat hij daarvoor voorzien is, in principe hebben we daar andere specialisten voor. Maar het is een grote luxe dat Cretskens ons ook daar uit de brand kan helpen. Enig nadeel van Cretskens : in het hooggebergte is hij minder. Tja, je kan ook niet verwachten dat ze álles kunnen hè. Samen met Boonen is hij de enige Belg die bij ons geselecteerd werd voor de Ronde van Frankrijk. We hebben daar, behalve bij extreme twijfelgevallen zoals Vasseur en Verheyen, niet naar gekeken. Quick-Step- Innergetic is een internationaal team.”

Bram Tankink

Nationaliteit : Nederlander.

Leeftijd : 27.

Lengte : 1,81 m.

Gewicht : 71 kg.

Profdebuut : 2001

Bij de ploeg van Lefevere sinds : 2001.

Werkte al in dienst van : Frank Vandenbroucke, Johan Museeuw.

Specialiteit : een ontsnapping terughalen en het peloton op een lint trekken.

Wilfried Peeters : “Tankink is, behoudens ziekte of blessures, een van de zekerheden in het team. Aan bijna ieder ander lid van de ploeg hebben we op een gegeven moment getwijfeld, aan Tankink nooit. Het is zo’n jongen die op alle terreinen goed is. De eerste week zal hij zich afbeulen voor Boonen en nadien is hij niet te beroerd om Rujano en Garate tot diep in de bergetappes bij te staan. Ik mag al niet klagen van de inzet bij de andere jongens, maar Tankink is toch nog de meest gedrevene van allemaal. Werk dat die kerel kan verzetten ! Een droomknecht is het. En hij verbetert nog ieder seizoen. In de Tour moet hij vanaf het begin de etappe controleren, samen met Vasseur. In de finale zal hij Pozzato bijstaan waar hij kan.”

Filippo Pozzato

Nationaliteit : Italiaan.

Leeftijd : 24.

Lengte : 1,83 m.

Gewicht : 73 kg.

Profdebuut : 2000.

Bij de ploeg van Lefevere sinds van 2000 tot 2002. Terug bij het team sinds 2005.

Werkte al in dienst van : Michele Bartoli, Alessandro Petacchi.

Specialiteit : het peloton op een lint trekken en de finale inzetten.

Wilfried Peeters : “Pozzato kan op vijf kilometer van het einde, wanneer zijn ploegmakkers de vlucht al hebben geneutraliseerd, het peloton zo’n verschroeiend tempo opleggen dat niemand nog de lust voelt om ten aanval te trekken. Iedere goede sprinterstrein heeft een klasbak nodig die die taak op zich neemt en zo zijn winstkansen voor die dag vergooit.

“Pozzato lag in balans met Nick Nuyens. We hebben lang met Nick overlegd en uiteindelijk heeft hij zelf mee beslist om de Tour dit jaar over te slaan. Niet dat Nick zijn neus ophaalt voor de Tour – iedere renner rijdt graag de Ronde van Frankrijk – maar door nu even in te houden kan hij alles zetten op het najaar, traditioneel de periode waarin Nuyens op zijn best is. Hou hem maar in de gaten in de Eneco Tour.”

Kan Filippo Pozzato fungeren als plan B voor als er wat misgaat met Tom Boonen ? “Zeker. Filippo kan afwerken, dat bewees hij nogmaals in Milaan-Sanremo. Een renner van zijn kaliber moet je sowieso gunnen dat hij minstens één rit zijn eigen kans gaat. Als Filippo in een ontsnapping zit, dan laten we die normaal gezien rijden. Op andere dagen betaalt hij dat dubbel en dik terug met zijn inzet in dienst van Tom. Daar voelt Filippo zich, ondanks al zijn talent, zeker niet te groot voor.”

Matteo Tosatto

Nationaliteit : Italiaan.

Leeftijd : 32.

Lengte : 1,81 m.

Gewicht : 74 kg.

Profdebuut : 1997.

Bij de ploeg van Lefevere sinds : 2006.

Werkte al in dienst van : Michele Bartoli, Alessandro Petacchi.

Specialiteit : de laatste kilometer.

Wilfried Peeters : “Je hebt ongelooflijk veel power nodig om in de laatste kilometer een peloton te mennen. Matteo Tosatto is een van de weinige renners die dat kan. Hij is onze man om tussen de rode vod van de laatste kilometer en pakweg vijfhonderd meter van de meet, de sprint in te leiden. Tosatto heeft de combinatie van timing, kracht en snelheid om die klus te klaren. Dat werk is onbetaalbaar.

“Op dat moment proberen drie, vier ploegen de eindsprint in te zetten. Het is dan zaak om zelf de dominante trein te vormen – je kan het je niet inbeelden hoe moeilijk dat is. Tosatto heeft er de kwaliteiten voor, maar ik verwacht niet dat het hem iedere keer zal lukken. Dit is de Tour hé, daar kan je niet zomaar je wil opleggen. De laatste jaren blijkt het trouwens alsmaar moeilijker te worden om het peloton echt in bedwang te houden. Geregelde, ordentelijke sprints zie je er niet meer.”

Steven De Jongh

Nationaliteit : Nederlander.

Leeftijd : 32.

Lengte : 1,76 m.

Gewicht : 76 kg.

Profdebuut : 1996.

Bij de ploeg van Lefevere sinds : 2006.

Werkte al in dienst van : Erik Dekker, Oscar Freire.

Specialiteit : de laatste vijfhonderd meter.

Wilfried Peeters : “Steven De Jongh was ijzersterk in de voorbereiding. In de Vlaamse koersen liet hij erg mooie dingen zien en in de Ronde van Zwitserland bewees Steven dat we ook bergop op hem kunnen rekenen, een aangename verrassing was dat. We hadden hem de opdracht gegeven om extra te gaan trainen in het hooggebergte, maar dat die arbeid hem zó veel sterker zou maken in het klimwerk, hadden we echt niet verwacht. Onder meer daarom krijgt De Jongh de voorkeur op Guido Trenti, normaal gezien Toms vaste laatste man.”

Wordt Guido Trenti niet vooral thuis gelaten omdat zijn naam is gevallen in een Italiaanse dopingaffaire en men dat soort publiciteit liever mijdt ? “Dat is echt niet het beslissende criterium geweest”, zweert Wilfried Peeters. “Trenti en De Jongh hebben ongeveer dezelfde kwaliteiten, ik vind ze ongeveer even sterk. Maar Steven heeft ons in de voorbereiding overtuigd dat hij de man is die we mee moeten nemen naar Frankrijk. In het begin van het seizoen had ik ook niet verwacht dat Trenti uit onze Tourselectie zou vallen. Zo zie je maar, niemand is zeker van zijn plaats.”

Maar Trenti is duidelijk wel de meest ervaren man van de twee, wat betreft het begeleiden van een topsprinter in een grote ronde dan. Bovendien liep de samenwerking tussen Boonen en De Jongh al enkele malen spaak. “In de laatste etappe van de Ronde van België was er inderdaad een kleine communicatiestoornis, iedereen heeft dat blijkbaar onthouden”, stelt Peeters vast. “Maar moet je daar De Jongh op afrekenen ? Beter dat zoiets in de Ronde van België gebeurt dan in de Tour. De Jongh heeft alles om een perfecte laatste man te zijn : kracht, een goede plaatsing, sprintersinstinct, snelheid, … Hij wordt onze nieuwe Zanini, let maar op.”

Tom Boonen

Nationaliteit : Belg.

Leeftijd : 25.

Lengte : 1,92 m.

Gewicht : 82 kg.

Profdebuut : 2002.

Bij de ploeg van Lefevere sinds : 2003.

Specialiteit : het afmaken in een fabelachtige machtsexplosie.

Wilfried Peeters : “Op Tom kan je altijd rekenen, die staat altijd in topconditie aan de start. Na zijn korte rustpauze wint hij meteen twee ritten in de Ronde van België en pakt hij gelijk de semiklassieker Veenendaal-Veenendaal mee. Dat was allemaal zelfs niet ingecalculeerd. Maar ja, van een wereldkampioen wordt overal waar hij start, verwacht dat hij voor de bloemen meedoet. Bij de meeste renners zit tussen willen en doen echter een grote kloof. Niet bij Tom Boonen. Het toont nog maar eens dat hij een talent van een bijzondere orde is.”

Kan hij in de eerste week het geel pakken ? “Tom is, zoals de meeste sprinters, goed in prologen. Ik verwacht niet dat hij in Straatsburg veel tijd zal verliezen. Daarna volgt het bonificatiespel, waarschijnlijk zal er niet veel nodig zijn om de gele trui te pakken. Ik denk dat onze ploeg voldoende gewapend is om hem daarin bij te staan.”

Sommigen zien Boonen zelfs top vijf halen in de proloog, op de brede boulevards van Straatsburg. “Dat is goed mogelijk”, meent Peeters. “Evident is het niet, maar ik zie het gebeuren.”

JEF VAN BAELEN