Vanwege de terreurdreiging werden er na de afgelasting van België-Spanje, Lokeren-Anderlecht en Mouscron-Péruwelz-Charleroi nog andere maatregelen genomen. Zo moest Gent het in Lyon doen zonder zijn supporters en in Jan Breydel was niemand welkom.

Mijn felicitaties voor de Gentse prestatie in Lyon. Matz Sels tussen Lionel Messi en AlexisSánchez in het Champions League-elftal van de week: dat wil al wat zeggen. Deze Gentenaars zijn nog niet van hun onstilbare honger verlost en zullen blijven strijden voor het hoogst haalbare. Ik ben benieuwd waar hun avontuur zal eindigen!

Anderlecht zakte donderdagavond af naar Monaco zonder zijn paars-witte aanhang. Uit solidariteit met de supporters bleef Roger Vanden Stock thuis. De rest van de bestuursdelegatie stapte wel op het vliegtuig richting de dwergstaat.

Wie er echter nog op dat vliegtuigen zaten, tart volgens mij alle verbeelding. Eddy Merckx en Paul Van Himst gingen vrolijk mee op de trip naar Monaco. Alle ‘gewone’ supporters die reeds tickets, verplaatsing en logement hadden geregeld, moesten in extremis alles afzeggen en thuis op tv de match volgen. Zij waren waarschijnlijk heel teleurgesteld omdat ze hun club niet naar de overwinning konden schreeuwen. Merckx en Van Himst stapten zonder gêne op het vliegtuig en gingen met alle plezier kijken naar Anderlecht in het Stade Louis II. Op die manier stelden zij zich boven de gewone supporters. Een mes in de rug van de echte supporters die zich wekelijks door de wind en de regen niet laten afschrikken om hun helden aan te moedigen! Beide heren zouden zich moeten schamen dat zij hun voeten hebben geveegd aan het verbod voor de Anderlechtsupporters om af te reizen naar Monaco. De mentaliteit van ‘ik ben meer dan de rest’ was duidelijk te zien.

In de loop van de dag sijpelde het nieuws binnen dat een aantal supporters toch geprobeerd had om de grens met Frankrijk over te steken, maar dat zij daar zijn tegengehouden en teruggestuurd. Zo veel moeite deden ze om hun ketjes aan de overwinning te helpen! Respect hiervoor!

In Jan Breydel was de anders zo warme sfeer ver te zoeken. Oorverdovende stilte vulde het stadion. De minuut van François Sterchele die normaal voor kippenvel zorgt, was nu bijna vergeten. Kijken naar Club-Napoli was als kijken naar een oefenmatch van FC Meerhout tegen FC Geel, niet echt aangenaam dus.

Hopelijk valt alles snel weer in de plooi en mogen supporters weer supporters zijn. Enkel dan zal voetbal weer een feest zijn. Daar kijken we met z’n allen naar uit.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be. De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Wencke Hublou, Winksele

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier