Met KV Mechelen-Anderlecht begint over precies 23 dagen, op vrijdag 3 augustus, de competitie 2007/2008. In tal van testwedstrijden zoeken de trainers naar het juiste evenwicht en de juiste formatie. Het komt er onder meer op aan de nieuwe spelers in te passen en al dan niet nieuwe patronen uit te tekenen. De ene club staat wat dat betreft al wat verder dan de andere, sommigen zijn met hun huiswerk klaar, anderen zoeken nog naar versterking. Hoe zou de typeploeg van de achttien eersteklassers eruitzien indien het kampioenschap nu zou starten ? Journalisten van Sport/Voetbal Magazine volgden de verschillende matchen, observeerden en analyseerden en trokken een eerste conclusie. Een overzicht.

ANDERLECHT (4-3-3)

Linkermiddenvelder Bart Goor hervatte iets later de trainingen, waardoor Anderlechts nieuwe aanwinst Triguinho in concurrentie komt met Jelle Van Damme die eind vorig seizoen sterk presteerde op die positie. Voorin zal Cyril Théréau sneller dan verwacht een kans krijgen door de hieloperatie van Nicolás Frutos. Intussen blijft Anderlecht een box-to-boxspeler voor het middenveld zoeken en is de voor FC Nürnberg voetballende Tsjech Jan Polak de eerste optie.

RC GENK (4-5-1)

Ook een 4-4-2 met Goran Ljubojevic en IvanBosjnak in de spits is mogelijk, waarbij dan eventueel FarisHaroun opgeofferd wordt. Mohamed Dahmane kan een back-up zijn voor Tom Soetaers, maar neemt voorlopig de plaats in van de geblesseerde ThomasChatelle. JelleVossen en Sascha Iakovenko pakken vermoedelijk weer naast een basisstek. Jozsef BalazsToth vervangt de geblesseerde WimDe Decker. Links achteraan wordt na het vertrek van Sebastien Pocognoli nog iemand gezocht, Gonzague Vandooren vult voorlopig het gat. De doublure van Hans Cornelis is Igor Lolo, die ook centraal uit de voeten kan. Daar is Eric Matoukou ook een mogelijkheid.

STANDARD (4-4-2)

Een aantal belangrijke personaliteiten vertrokken, zoals Sérgio Conceição, Milan Rapaic, Ricardo Sá Pinto en Eric Deflandre, allen al wat over hun top heen. Het verlies van Karel Geraerts kan een zware aderlating vormen voor Michel Preud’homme. De coach klaagt niet en denkt met het huidige spelersmateriaal goede resultaten te kunnen boeken. Alleen is de grote vraag wat er nog zal gebeuren met Oguchi Onyewu en Milan Jovanovic. Er wordt op Dieumerci Mbokani gerekend om de doelpuntenproductie de hoogte in te sturen. De Israëlische middenvelder Salim Toama moet op de linkerflank voor diepgang en acties zorgen.

AA GENT (4-3-3)

Nicolas Lombaerts, centrale verdediger of linksachter, vertrok naar Zenit Sint-Petersburg. Dario Smoje en JonasDe Roeck, de andere alternatieven centraal in de verdediging, liepen trainingsachterstand op door respectievelijk een scheur in de achillespees en een enkelverzwikking. Bryan Ruiz, tweede spits of linkerflank, diende na een onzorgvuldige ingreep in Chili opnieuw aan de schouder te worden geopereerd. Marcin Zewlakow en Adekanmi Olufade liggen in balans. Gil Vermouth zet druk op de positie van rechteraanvaller, maar was afgelopen weekend nog niet speelgerechtigd.

CHARLEROI (4-4-2)

Er werd een massale uittocht voorspeld van de sterkhouders na het vertrek van succestrainer Jacky Mathijssen naar Club Brugge. Maar voorlopig is daar lang geen sprake van. Alleen Izzet Akgül verruilde de Carolo’s voor SV Roeselare. Voorzichtigheid blijft geboden, want de kans bestaat nog altijd dat Bertrand Laquait en Fabien Camus voor het grote geld kiezen en andere oorden opzoeken. Philippe Vande Walle wrijft zich in de handen dat Badou Kere, Cristian Leiva en Abdelmajid Oulmers hun contract tussentijds verlengden, waardoor hij kan terugvallen op de collectieve sterkte van vorig seizoen.

CLUB BRUGGE (4-3-3)

Veel personeelswissels – vijf nieuwelingen, voorlopig zes vertrekkers, maar van de ploeg die de beker won, bleven tien basisspelers. Aan de nieuwe- lingen om zich in de basis te knokken. Antolin Alcaraz is de best voetballende centrale verdediger, maar fysiek heeft hij een serieuze achterstand, net als de aan de enkel geopereerde Birger Maertens. Jeroen Simaeys moet het recuperatieprobleem op het middenveld oplossen, Karel Geraerts als co-infiltrant de taak van Koen Daerden verlichten. Voor een echte 4-3-3 ontbreekt een diepe linkerflank, tenzij Jonathan Blondel zich daar ontwikkelt, terwijl Dusan Djokic nog een maand moet leren rommelende kwaliteiten te koppelen aan diep blijven.

GERMINAL BEERSCHOT (4-5-1)

Als François Sterchele alsnog vertrekt, neemt Tosin Dosunmu zijn rol waarschijnlijk voor een groot deel over en wordt nóg een nieuwe aanvaller gezocht. SanharibMalki doet het voorlopig goed, maar blijft nog relatief onervaren op het hoogste niveau. Op het middenveld, waar Daniel Cruz, Jurgen Cavens en HernánLosada gelijk waar kunnen spelen, ontbreekt nog de geblesseerde GustavoColman. Vicente Monje mocht zijn kunnen al tonen op de linkerflank. Tofik Zerara werd al op de plaats van Wamfor uitgeprobeerd, en als linksback. Achteraan zijn er met onder anderen Didier Dheedene, Ederson Tormena en Arsène voldoende doublures.

WESTERLO (4-4-2)

NabilDirar, verwacht als rechtsmidden, kampte door interlands met een ontsteking op het schaambeen, Ronny Gaspercic begon na een knieoperatie op 3 juli pas licht te trainen, JonathanRuttens heeft in doel iets meer ervaring als vervanger dan Yves De Winter. JorisVan Hout en BartVan Den Eede, vorig seizoen lang geblesseerd, liggen in balans als targetman, Patrick Ogunsoto kwam een week te laat uit Nigeria en mist nog trainingsritme. Met WouterScheelen als centrale middenvelder of achter de spitsen kan Jan Ceulemans offensiever spelen.

BERGEN (4-5-1)

Bergen staat al een pak verder dan pakweg een jaar geleden, maar ondertussen blijft het aantal testers komen en gaan. Trainer José Riga begroette tot nu toe slechts één nieuwkomer ( Roméo Seka-Affessi van Beveren) en verloor met Mohamed Dahmane een pak aanvallend vermogen en dreiging. Alleen zijn rendement kon beter, daarover is iedereen het eens. Stabiliteit is echter het nieuwe codewoord. Het bestuur wil graag verder bouwen op de automatismen van de terugronde.

MOESKROEN (3-5-2)

Geen enkele onbetwistbare titularis. De club slaagde er zelfs in om topschutter Adnan Custovic aan zich te binden tot 2010. Het probleem op de linkerflank, waar er iemand ontbrak die voor diepgang en acties kon zorgen, werd opgelost met de terugkeer van Mustapha Oussalah. Alleen de positie van rechterverdediger is nog een probleem, waardoor Marc Brys voorlopig teruggrijpt naar een 3-5-2-veldbezetting. Kwalitatief en kwantitatief stellen er geen problemen. Vooral vooraan beschikt de trainer over veel trefkracht en opportunisme voor doel.

SV ROESELARE (4-4-2)

Wat de sportieve meerwaarde kan zijn van de Portugezen Alison Almeida (spits), João Martins (middenvelder) en Fábio Paim (offensieve middenvelder), die worden gehuurd van Sporting Clube de Portugal, blijft af te wachten. Achteraan zijn er meer wisselmogelijkheden, met voor elke positie een degelijk alternatief : Benjamin Lutun voor Monteyne, Björn Smits of David Vanhoyweghen voor Joseph-Augustin of Vaesen en Kenny Thompson voor El Araichi. Van zodra Yves Vanderhaeghe weer volledig fit is, zal een keuze zich opdringen : wie sneuvelt er op het middenveld bij de routiniers ? Stefaan Tanghe wordt de nummer tien. Voorin blijft het afwachten welk duo van het viertal ( Izzet Akgül, Almeida, Paul Kpaka en Mahamadou Dissa) complementair is.

cercle brugge (4-4-2)

Centraal achterin ontbreken de vaste waarden Igor Gjuzelov en Jimmy De Wulf door blessures : alleen de laatste geraakt vermoedelijk klaar voor de competitiestart. Wouter Artz vervangt de geblesseerde Tom Van Mol, wordt voorlopig niet als concurrent voor Vuzumuzi Nyoni gezien. Armand Mondakan Mahan speelde al op de twee posities op links. Als Tony Kane nog een seizoen blijft, wordt hij waarschijnlijk rechtsachter. Centraal op het middenveld zijn ook Slobodan Slovic en Milenko Milosevic mogelijkheden. Rechts krijgt Honour Gombami vermoedelijk de voorkeur op FrederikBoi. Vooraan zijn Kristof Snelders en OlegIachtchouk nieuwe versterkingen.

FC BRUSSELS (4-4-2)

Voorzitter Johan Vermeersch verraste in aangename zin met de aanwerving van Eric Deflandre, een brok ervaring op de rechterflank, en hoopt ook nog targetman Sambegou Bangoura definitief te kunnen overnemen van het Engelse Stoke City. Sven Verdonck, die wordt gehuurd van RC Genk, moet centraal achterin de concurrentie aangaan met Christ Bruno. Michaël Cordier wordt gedwongen zich te manifesteren. Albert Cartier kreeg in de loop van vorig seizoen al een pak aanwinsten, maar vooral in offensief opzicht is er duidelijk nood aan vers bloed.

SV ZULTE WAREGEM (4-4-2)

Francky Dury wil er graag nog een spits bij, vandaar de test van de vrije Algerijn Mohamed Amroune. Momenteel wordt er gekozen voor een 4-4-2-veldbezetting, met Nikica Jelavic, een vrij statische aan- valler voor de zestien meter, en de beweeglijkheid van Tim Matthijs of Mbaye Leye. In doel zal Geert De Vlieger een stevige concurrent hebben aan de jonge Sammy Bossut. Ludwin Van Nieuwenhuyze zit opgescheept met een zwevend stukje bot in de enkel, centrale verdediger Khalifa Sankaré viel direct uit met pubalgie. Mocht het herstel van Nathan D’Haemers (enkeloperatie) langer in beslag nemen, dan wordt de aanwerving van tester Maurice Sankaré overwogen. Rudisson Ferreira, een beweeglijke en snelle linkerflank, scoort op punten beter dan Stijn Meert.

STVV (4-3-3)

Achterin wil trainer ValèreBillen er absoluut nog een centrale verdediger bij (eventueel Lezou Doba, ex-Lokeren). TimothyDreesen ziet hij eerder als wisseloplossing voor het middenveld. De positie van linksachter, waar Landry Mulemo vertrok, is geen prioriteit. Matthias Trenson, Marc Hendrikx of Cephas Chimedza kunnen daar uit de voeten. Wél prioritair is een targetman voorin, zodat Billen in een 4-3-2-1 kan spelen. In afwachting van die balvaste spits fungeert nieuwkomer DieudonnéKalulika als diepste man, aangezien Peter Van Houdt (quadriceps) wellicht niet tijdig fit raakt voor de competitiestart.

LOKEREN (4-5-1)

Georges Leekens is nog naarstig op zoek naar een linker-flankspeler, aangezien Predrag Filipovic geen directe concurrent heeft en maar weinig kan overtuigen. Hij opteert voor een diepe targetman, met Boban Jancevski (kopbalsterk, het fysieke type) of Mohamed Armoumen.

De snelheid moet vanop de flanken komen, met Patiyo Tambwe, die een frisse indruk laat, Aboubacar Camara Mbaye of Filipovic. Tshinyama Tshilola, kortweg Tiko, een controlerende middenvelder, kampt met een conditionele achterstand. In doel zal de spectaculaire Barry Boubacar Copa de voorkeur krijgen op Jugoslav Lazic.

FCV DENDER (4-4-2)

Ze zijn amper aan het trainen, bij FCV Dender en het samenstellen van de nieuwe kern verloopt minder vlot dan verwacht, gezien de financiële beper- kingen van de ploeg. Jan Van Steenberghe is maar voorlopig titularis, de zoektocht naar een eerste doelman is nog gaande. Ook naar een verdedigende middenvelder is het nog zoeken, Tom Peeters of Steven De Petter zijn alternatieven die niet helemaal voldoen. Ook in de spits is het nog zoeken naar evenwicht, complementariteit en snelheid.

KV MECHELEN (4-4-2)

Peter Maes wil de spelers die de promotie afdwongen volop kansen geven in eerste. De vertrekkers werden vervangen : rechts- back Bart Van Zundert door Xavier Chen keeper Olivier Werner, die een goeie eind- ronde keepte maar in competitie niet over-tuigde, door nieuwkomer Milos Adamovic. Koen Persoons (ex-FCV Dender) wacht de moeilijkste opdracht : Bert Dhont als draaischijf opvolgen. Voorin brengt Aloys Nong (net als Chen ex-KV Kortrijk) die in de clinch moet met Jean-Paul Kielo Lezi extra snelheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier