De uitdagingen voor Kompany

© belgaimage
Alain Eliasy Journalist bij Sport/Voetbalmagazine

Na de wittebroodsweken is de voorbereiding echt begonnen voor Vincent Kompany en zijn gevolg. Hoe heeft de speler-manager van Anderlecht in een mum van tijd de club naar zijn hand gezet?

Dinsdag 25 juni. Het is puffen en blazen op Neerpede wanneer Vincent Kompany zich iets voor half vier tussen Marc Coucke en Michael Verschueren nestelt om voor het eerst sinds zijn comeback op Anderlecht de pers te woord te staan. De temperaturen onder de bloedhete witte tent uitgerust met een gammele airconditioning lopen snel op maar op de kale knikker van Kompany, die de flitsende banner met de woorden Welcome home Vincent overschaduwt, is er amper een zweetdruppel te zien.

Terwijl de tientallen Belgische en Britse journalisten de ongelijke strijd tegen de tropische temperaturen proberen te overleven, wordt de show via livestream gevolgd door enkele werknemers die in de burelen op de eerste verdieping van het trainingscomplex hun laatste werkuren van de dag uitzitten.

Te druk voor slaap

Anderhalf uur na het einde van de officiële persvoorstelling is het personeel aan de beurt in de tent: ze krijgen net als de media een uitgebreide uiteenzetting van Kompany te horen over hoe hij de komende maanden en jaren wil werken. De sfeer is relaxed. Twee oudgedienden van de club worden met de nodige egards bedankt voor bewezen diensten en Kompany mengt zich achteraf tussen het personeel.

Op de werkvloer is iedereen al sinds dag één overtuigd dat het dankzij de aanwezigheid van Kompany goed zal komen met Anderlecht. Dat gevoel werd alleen maar versterkt op de kick-off van de jeugdacademie vorige maandag in de Kinepolis in Brussel. Kompany is een bron van motivatie voor de meeste medewerkers – ze hebben zelfs glinsteringen in de ogen wanneer ze over de 89-voudige Rode Duivel praten. Maar de Brusselaar is zodanig betrokken bij de dagelijkse werking en lanceert zoveel bruikbare ideeën dat mensen zich afvragen wanneer hij slaapt.

‘Er hangt een andere vibe binnen de club en dat zet zich door in alle geledingen’, aldus een insider die al jaren actief is op Anderlecht. ‘Zelfs binnen de spelersgroep, die voor een groot deel intact is gebleven, is de sfeer veranderd. Vincent brengt een aantal kwaliteiten samen: inhoud, leiderschap, charisma en zijn verleden bij de club. Wat hij zegt zijn geen praatjes en hij weet wat van hem verwacht mag worden. Als je alles optelt dan weet je waarom zijn aanwezigheid zo veel enthousiasme teweeg heeft gebracht.’

Internationaal podium

Wie Kompany begin de jaren 2000 meemaakte op Anderlecht herinnert zich een onvolgroeid en intelligent gastje dat veeleisend was voor zichzelf. Geholpen door zijn passages in Hamburg en Manchester is hij geëvolueerd tot een jonge dertiger met een bagage aan ervaring. Hij weet hoe hij een team naar successen kan leiden en hij weet vooral wat niet werkt. In de gedachtegang van Kompany is een open communicatie voeren met de belangrijkste stakeholders van de club een must. Hij wil van die mensen weten hoe hij hen kan ondersteunen en tegelijk stimuleert hij hen om bepaalde initiatieven te nemen.

Kompany laat voelen dat hij een manager is

De formule – zijn collega’s prikkelen om zelf actie te ondernemen en tegelijk de controle over het geheel bewaren – lijkt aan te slaan. Anderhalve week na zijn intrede op Neerpede is het duidelijk dat Kompany op hiërarchisch vlak de evenknie is van Verschueren. En hij laat voelen dat hij manager is en geen trainer. ‘Op sportief vlak geeft hij de indruk dat hij de materie tot in de puntjes beheerst’, klinkt het op Neerpede. ‘Hij heeft management gestudeerd, maar hij kan als geen ander de theorie omzetten in de praktijk. Hij is effectief in staat om de verschillende departementen te sturen en met elkaar te laten samenwerken.’

Toen Verschueren in november van vorig jaar aan het hoofd kwam te staan van het sportieve departement had hij een masterplan bedacht die de toekomst van de club moest verzekeren. Think global, act local was de leidraad van het prestigieuze internationaal getinte project van Verschueren. De zoon van Mister Michel legde de funderingen en met Kompany heeft hij de perfecte architect in huis om de rest van zijn strategie neer te poten.

Het geld van Belfius, dat een budgetverhoging van twintig procent doorvoerde, was het ontbrekende stuk van de puzzel. De investering van Belfius moet op termijn leiden tot een verhoging van het percentage homegrown players in de kern naar 45 procent en dat zal op zijn beurt de kans vergroten dat er een nieuwe Romelu Lukaku, Youri Tielemans of Leander Dendoncker voor grof geld wordt verkocht.

Een aantal trainers vielen uit de lucht toen ze vorige week hoorden dat er geld van buitenaf zou komen om de jeugdwerking te versterken. Anderen waren minder verrast en weten dat er extra middelen geïnvesteerd zullen worden in de persoonlijke omkadering van spelers op sociaal en sportief vlak. ‘De club beseft dat opleiding een doel op zich is geworden’, zegt een van hen. ‘Zelfs als we geen spelers voor Anderlecht opleiden, brengt het geld op.’

Kinderziektes

Kompany zal de komende weken nog enkele kinderziektes moeten genezen. Zo is de fysieke staat van de kern al jaren een probleem. Het is geen geheim dat jeugdspelers die de voorbije jaren van de beloften naar de A-kern promoveerden vaak betere fysieke testen aflegden dan de jongens van de eerste ploeg.

Ligt het aan het grote verloop van de fysiektrainers? Sinds 2013 passeerden Jurgen Segers, Thomas Bingelli, Gino Caen en Alessandro Schoenmaker de revue. Bij minstens twee van hen was er intern twijfel over hun vakmanschap. Na het vertrek van Schoenmaker naar Ajax half juni circuleerden de namen van twee Engelse conditietrainers, maar tot een aanwerving kwam het niet.

Verschueren gaf Tim Geerts, een twintiger zonder veel ervaring op het vlak van trainingsopbouw, de verantwoordelijkheid om het fysieke gedeelte van de voorbereiding op te nemen. Geerts was voordien de man die de individuele performance op atletisch vlak en de gps-gegevens in de computer moest invoeren, maar bij Anderlecht zijn ze van mening dat hij genoeg knowhow heeft om de spelers conditioneel op scherp te zetten.

De fysieke staat van de kern is al jaren een probleem

Op transfervlak moet Kompany ook een versnelling hoger beginnen te schakelen. Grote namen als Wilfried Bony, Samir Nasri en Vincent Janssen doken op in het geruchtencircuit als potentiële nieuwkomers, maar de enige speler van wie met zekerheid onderhandelingen liepen is Michel Vlap. Anderlecht is al een tijdje de prioriteit van de Nederlandse spelverdeler – dat was al zo voor bekend raakte dat Kompany de sportieve baas zou worden in het Vanden Stockstadion – en zijn entourage had gehoopt dat alles twee weken geleden al rond zou zijn. Intussen deed Vlap gewoon zijn ding bij Heerenveen: zondag had hij aan een helft genoeg om tegen amateurclub VV Buitenpost een hattrick te scoren.

Aan uitgaande zijde is de situatie nog prangender. Spelers die in de etalage staan, geraken niet weg of moeten aan soldenprijs van de hand worden gedaan. Zelfs Kompany zal de precaire toestand niet in een handomdraai kunnen omkeren.

Vincent Kompany spreekt een paar jonge spelers toe in de oefenwedstrijd tegen KSV Oudenaarde.
Vincent Kompany spreekt een paar jonge spelers toe in de oefenwedstrijd tegen KSV Oudenaarde.© photonews

We are the Kompany kids!

In de eerste oefenmatchen tegen RWDM en Oudenaarde lieten Simon Davies en Vincent Kompany in totaal veertien youngsters opdraven zonder enige ervaring op het hoogste niveau. De oudste was 19 en de jongste amper 16. Wie zijn de talenten die Kompany de komende maanden gereed wil maken voor enkele optredens bij de A-ploeg? Een overzicht.

ANOUAR AIT EL HADJ 20/04/2002

POSITIE: middenvelder

ANOUAR AIT EL HADJ
ANOUAR AIT EL HADJ© gf

Sierlijke speler die een verbluffende beheersing toont op de kleine ruimte en openingen ziet als geen ander. De Brusselaar kon zich bij de U18 moeilijk doorzetten omdat hij tegen jongens moest voetballen die minstens een jaar ouder waren. Ontplofte op de Future Cup in Amsterdam, waar hij de trofee voor beste speler en topschutter van het tornooi kreeg overhandigd.

ANTOINE COLASSIN 26/02/2001

POSITIE: middenvelder/aanvaller

ANTOINE COLASSIN
ANTOINE COLASSIN

Begin vorig seizoen was hij een van de weinige spelers die niet mocht overstappen van de U18 naar de U21. Werd nadien toch naar de U21 overgeheveld en was in mei beslissend tegen Standard. Met zijn kracht, infiltraties vanuit de tweede lijn en loopvermogen heeft hij een profiel waarvan er amper rondlopen op Neerpede.

NIKLO DAILLY 06/11/2001

POSITIE: aanvaller

NIKLO DAILLY
NIKLO DAILLY© gf

Zoon van RWDM- voorzitter Thierry Dailly. Hij kwam als kleine jongen aan bij Anderlecht en vertrok in 2015 naar Gent, waar hij gedurende twee seizoenen niet veel aan de bak kwam, en keerde in 2017 terug naar de hoofdstad. Bij de U17 werd hij vooral als joker gebruikt en na een voortreffelijke campagne bij de U18 mag hij het de komende maanden proberen bij de beloften.

EDUARDS DASKEVICS 17/02/2002

POSITIE: vleugelaanvaller

EDUARDS DASKEVICS
EDUARDS DASKEVICS© gf

Naar verluidt een van de grootste talenten van Letland. Hoewel hij al een tijdje bij Anderlecht zit mocht hij tot nu toe geen officiële wedstrijden spelen. Beschikt over een gave techniek, maar panikeert vaak in de laatste twintig meter. Kan tot een topper bij de U21 uitgroeien indien hij zijn nervositeit weet te kanaliseren.

HOTMAN EL KABABRI 24/02/2000

POSITIE: rechtsback

HOTMAN EL KABABRI
HOTMAN EL KABABRI© gf

Een kind van het huis en jaren aan een stuk aanvoerder van de teams waar hij in speelde. Veegt achterin alles schoon en heeft zelfs geen schrik van een kleerkast als Ivan Santini. Een positiewissel drong zich op aangezien hij te klein bevonden werd om carrière te maken als centrale verdediger. Moest overtuigd worden om op rechts de spelen, maar werd intussen beloond met een nieuw contract.

JERKO GULDIX 22/05/2000

POSITIE: centrale verdediger

JERKO GULDIX
JERKO GULDIX© gf

Werd enkele jaren geleden uitgeroepen tot Mister incontournable bij de U17 en mocht in de zomer van 2017 zijn eerste profcontract tekenen. Verzeilde daarna in de anonimiteit en werd door andere toptalenten voorbijgestoken.

CHRIS KALULIKA 19/09/2002

POSITIE: aanvaller

CHRIS KALULIKA
CHRIS KALULIKA© gf

Net als zijn vader Dieudonné Kalulika, ex-profvoetballer bij onder meer STVV, is Chris een pure nummer negen. Met zijn snelheid en kracht troefde hij iedereen af in de lagere categorieën, maar vorig seizoen bij de U18 begon hij ter plaatse te trappelen. Speelt opnieuw met vertrouwen sinds hij bij de nationale ploeg naar de flank verhuisde.

THEO LEONI 21/04/2000

POSITIE: middenvelder

THEO LEONI
THEO LEONI© gf

Een laatrijpe jongen die net als Albert Sambi Lokonga en Alexis Saelemaekers in de jeugdreeksen opviel door zijn frêle lichaamsbouw. Kan met zijn groot spelvolume gemakkelijk twee wedstrijden na elkaar spelen maar moet in sneltempo zijn spiermassa ontwikkelen. Over ten vroegste zes maanden zou hij klaar moeten zijn voor eerste klasse.

LUCAS LISSENS 25/07/2001

POSITIE: centrale verdediger

LUCAS LISSENS
LUCAS LISSENS© gf

Geen speler die vaak over de tongen gaat op Neerpede, maar hij speelt altijd zijn wedstrijden. Zoals veel centrale verdedigers bij de jeugd van paars-wit maakt hij niet meteen indruk met zijn gestalte en torso. Binnenskamers zijn veel mensen ervan overtuigd dat hij op een dag zal doorbreken in eerste klasse. Bij Anderlecht of elders.

MATHIS SURAY 25/07/2001

POSITIE: middenvelder, flankaanvaller

MATHIS SURAY
MATHIS SURAY© gf

Ook hij heeft met Olivier Suray, twee keer landskampioen met Anderlecht, een bekende vader. Van opleiding is hij een aanvaller, maar wordt al een paar jaar uitgespeeld op de tien en op de flank. Komt met zijn scoringsvermogen, vista en snelheid het best aan zijn trekken als 9,5 rond een diepe spits.

HALIM TIMASSI 01/09/2001

POSITIE: middenvelder

HALIM TIMASSI
HALIM TIMASSI© gf

Offensieve speler die het voor zichzelf soms te moeilijk maakt. Wisselt nog te veel geweldige acties af met dribbels die tot niets leiden. Werd gescout door een paar Engelse clubs, maar was in mei van vorig jaar een van de jonkies die van Marc Coucke een contract kreeg.

THIERRY LUTONDA 27/10/2000

POSITIE: linksback

THIERRY LUTONDA
THIERRY LUTONDA© gf

Opgeleid bij Standard als verdedigende middenvelder, maar werd vanaf de U19 van Anderlecht omgevormd tot linksachter. Begon bij de U21 als doublure voor Mardochee Nzita. Lutonda verlengde in maart zijn contract, terwijl Nzita begin vorige maand naar de Italiaanse tweedeklasser Perugia verkaste.

LOÏC MASSCHO 02/10/2001

POSITIE: linksback

LOÏC MASSCHO
LOÏC MASSCHO© gf

Werd twee seizoenen geleden geveld door een zware knieblessure en vond in de loop van vorig seizoen bij momenten zijn vroegere niveau terug. De 17-jarige wordt geroemd om zijn trainingsarbeid op het veld en in de gym en compenseert zijn gebrek aan pure snelheid met een prima positiespel.

KILLIAN SARDELLA 02/05/2002

POSITIE:centrale verdediger

KILLIAN SARDELLA
KILLIAN SARDELLA© gf

Trainde vorig seizoen met de U21, maar moest zijn matchen spelen bij de U18. Hij beseft dat hij te klein is om het aan de Belgische top te maken als centrale verdediger en vroeg zelf om op de zes te mogen spelen. Moet wel nog zijn passing over lange afstand verbeteren.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content