De VAR (2)

© belgaimage

Vorig seizoen, aan het begin van de competitie, is Club tegen Kortrijk en Zulte-Waregem tweemaal door de mazen van het VARnet geglipt waardoor twee overwinningen even goed twee draws konden geweest zijn. Hierdoor zou onze voorsprong na 30 matchen 8 ipv 12 punten geweest zijn (4 ipv 6 bij start play-offs), nog steeds ruim voldoende om de titel binnen te halen.

Terug naar het heden nu, op basis van het vertoonde spel en de behaalde punten kan Genk aanspraak maken op de titel, maar de VAR zal wel een handje helpen zeker?

Op Gent-Genk wordt bij 0-0 een zuivere strafschop ( Dewaest op Dejaegere) niet gefloten door de scheids noch gemeld door de VAR, krijgen ze wel een handsbalstrafschop vóór en geen handsbalstrafschop tegen…

Op Genk-Club krijgt Club een (belachelijke) handsbalstrafschop tegen bij 1-1, een die achteraf ongeldig bleek te zijn, wat ook werd toegegeven.

Op Standard-Genk krijgt Genk, bij een 0-1 stand in minuut 50, geen handsbalstrafschop tegen wanneer Berge de arm heft en de bal blokt. (Wie niet over het sportkanaal van Telenet of Proximus beschikt krijgt deze fase zelfs niet te zien want die wordt weerhouden in de samenvatting.)

Op Antwerp-Club begaat Vandamme in minuut 3 een overduidelijke strafschopfout, maar scheidsrechter noch VAR reageren, onbegrijpelijk toch?

Of misschien wel, Tim Pots komt nogal veel voor in het VARbusje bij een aantal van deze fases.

Ah ja, Tim Pots was ook de scheids zo’n tien jaar geleden op de match Anderlecht-STVV, die waarop onnoemelijk veel gegokt werd en Anderlecht nog driemaal scoorde op tien minuten tijd. Goals die, volgens kenners, nooit mochten worden goedgekeurd…

Nogmaals, globaal gezien zal Genk de eventuele titel wel verdienen, maar iedereen gelijke kansen in play-off 1… Dit is een regelrechte aanfluiting van de realiteit.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.