Een professionele structuur, een doordacht transferbeleid en de revolutionaire aanpak van de coach bezorgden Noliko Maaseik zijn veertiende landstitel.

de coach bezorgden Noliko Maaseik zijn veertiende landstitel.

Zo snel mogelijk van dat ‘ongeluksgetal’ dertien af raken, dat was wat voorzitter Mathi Raedschelders zijn club voor aanvang van het volleybalseizoen toewenste. Half februari pakte Noliko Maaseik met groot vertoon de veertiende beker door VC Euphony Asse-Lennik met 3-0 weg te spelen. Tegen datzelfde Asse-Lennik werkte het in de finale van de play-offs ook de tweede dertien van de tabellen. Veertien landstitels, waarvan acht in de laatste twaalf jaar: het zijn de indrukwekkende cijfers die Maaseik kan voorleggen.

“Een op en top professionele structuur, een doordacht transferbeleid, stabiliteit in de club: het zijn de vaste ingrediënten die al jaren leiden tot overwinningen”, verklaart Claudio Gewehr , ex-bondscoach en oud-speler van Maaseik, het succes. “Er wordt in die club hard en consequent gewerkt, niets wordt aan het toeval overgelaten. Ze zijn overtuigd van hun beslissingen en dat is een formule die werkt.”

Fundamenten

Ook dit seizoen stond er in België geen maat op Maaseik, en dat was allerminst een verrassing. In tegenstelling tot uitdagers Asse-Lennik en Knack Roeselare kocht Maaseik geen nieuwe ploeg bij elkaar, maar bouwde het verder op de fundamenten van het verleden. Zeven van de twaalf kernspelers zaten ook vorig jaar bij Noliko, zes van hen zelfs al langer. De nieuwkomers getuigden dan weer stuk voor stuk van het “doordachte transferbeleid.”

Door Pieter Verhees weg te plukken bij Asse-Lennik verzwakte Maaseik niet alleen de concurrentie, maar zorgde het er vooral voor dat het zelf met het sterkste middencompartiment van België kon aantreden. De jonge rijzige setter Matthias Valkiers , ook overgekomen van Asse-Lennik, toonde zich een waardige doublure – voor zover die term in Maaseik gebruikt mag worden – van Yannick van Harskamp . De aanwerving van de linkshandige hoofdaanvaller Hermans Egleskalns was helemaal een voltreffer. De Let combineerde zijn enorme volleybalpotentieel – veerkracht, power en een uitstekende techniek – met een verrassend sterke ‘kop’ voor een 21-jarige.

Hoewel Jelte Maan volledig terecht als Volleyballer van het Jaar , en dus als uitblinker, verkozen werd, gaf eens te meer de collectieve sterkte van Maaseik de doorslag. Het bekende rotatiesysteem van de coach, waarbij alle spelers aan spelen toekomen en eenieder zijn steentje bijdraagt, bewees ook nu weer zijn waarde. Waar bij andere teams een basisspeler in mindere vorm vervangen nagenoeg elke keer synoniem staat met een verzwakking, staat er bij Maaseik een vervanger klaar zonder dat er een verschil in niveau merkbaar is. “Meer nog: vaak zorgt de ‘invaller’ op dat moment zelfs voor een meerwaarde”, meent Vital Heynen .

Kaizen

Vital Heynen, de naam is gevallen. De man voor wie ze in Maaseik al lang een standbeeld willen oprichten, kreeg dit seizoen meer dan ooit lof toegezwaaid. Meer nog dan door zijn onnavolgbare dynamiek viel de coach op door zijn revolutionaire trainingsfilosofie. “Je moet het individu begeleiden waardoor het team beter zal functioneren, en niet omgekeerd”, liet hij daarover optekenen in dit magazine. Een opvallend voorbeeld van zijn individuele aanpak was dat elke speler zelf zijn trainingsprogramma mocht opstellen. “Autonomie is immers een kernfactor om mensen gemotiveerd te houden”, zo luidde het. “En dat is maar een van de minstens twintig elementen waarmee ik het individu naar boven wil halen, opvolgen en doorgronden.”

Bewust trainen, waarbij hij zich baseert op het boek The Talent Code van Daniel Coyle , is nog zo’n pijler van Heynens aanpak. “Stop met honderd ballen te slaan, sla er tien en besef dat elke bal de belangrijkste van de dag is.” Op die manier wilde hij zijn spelers elke dag een beetje beter maken, ze stap voor stap zien groeien. Kaizen , zoals dat in het Japans heet. Die Japanse tekens liet Heynen als ‘jaarthema’ in de kleedkamer aanbrengen op een volledig rood geverfde paal. Zoals hij vorig jaar met de Final Four van de Champions League als thema diezelfde kleedkamer liet volhangen met foto’s van de finaleronde.

De Final Four van de Champions League bereiken, zijn grote droom als coach van Noliko Maaseik, heeft Heynen niet kunnen realiseren. Met vier titels en vijf bekers in zes jaar als sportief eindverantwoordelijke hoeft hij echter niet te blozen. Zijn vertrek als coach naar de Duitse nationale ploeg zal ongetwijfeld als een gemis aangevoeld worden in Maaseik. Maar groot zal dat gemis wellicht niet zijn, want Heynen blijft bij de club in dienst als sportief raadgever/manager. En met Brecht Van Kerckhove , assistent de afgelopen vier seizoenen, als nieuwe hoofdcoach en Stefan Hübner , assistent-bondscoach van Heynen bij Duitsland, als diens secondant heeft het Maaseikse bestuur er alvast over gewaakt dat de stabiliteit én het bestaande concept gewaarborgd blijven.

Welke andere?

De andere clubs wacht de aartsmoeilijke taak om de hegemonie van Maaseik volgend jaar te doorbreken. Asse-Lennik kwam dit seizoen het dichtst in de buurt van de Limburgers. Coach Marko Klok smeedde een hecht team en deed het aanwezige talent maximaal renderen. De opdracht van het clubbestuur bestaat er nu in om op structureel en financieel vlak stappen vooruit te zetten en duurzaamheid te garanderen. Hoe dan ook, met de middelen waarover men beschikte, kan je niet anders dan stellen dat er dit seizoen goed gewerkt is bij Asse-Lennik.

Hetzelfdekan helaas niet met evenveel overtuiging gezegd worden over Knack Roeselare. Het transferbeleid faalde compleet, de nieuwkomers haalden niet het vereiste niveau voor een topclub in België, laat staan voor een team met ambities in Europa. Het valt te hopen dat het tij snel keert. Niet alleen voor Roeselare zelf, dat in 2014 zijn 50e jubileumjaar in schoonheid hoopt te vieren, maar ook voor het Belgische volleybal, dat nood heeft aan een échte uitdager van Noliko Maaseik.

DOOR ROEL VAN DEN BROECK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content