De integriteit van Frank De Bleeckere wil ik in onderstaande brief zeker niet in twijfel trekken. Ik ben ervan overtuigd dat onze fel belaagde landgenoot elke beslissing in het laatste luik van El Clásico in eer en geweten genomen heeft. Feit is wel dat de lastercampagne van Real Madrid tegen De Bleeckere de club niet veel goed heeft gedaan. José Mourinho had ongetwijfeld gehoopt onze Belgische topref te kunnen intimideren, maar de uitlatingen van de Portugese coach bleken een averechts effect te hebben: elke discutabele fase werd in het voordeel van de Catalanen beslist. In zekere zin heeft Real dat aan zichzelf te wijten, want het is logisch dat je als scheidsrechter de club die je niet openlijk bekritiseerd heeft onbewust een licht voordeel geeft.

Toch liet Frank De Bleeckere zich dinsdagavond op één grote fout betrappen. Een goal van Higuaín werd om een onbegrijpelijke reden (vermeende fout van Ronaldo op Mascherano) en na een fantastisch stukje toneel van de Argentijn geheel ten onrechte afgekeurd. In de studio moesten ook Marc Degryse en Aad de Mos toegeven dat het doelpunt geldig was, waarna de Nederlander er wel snel aan toevoegde dat het er nauwelijks toe deed en toegaf opgelucht te zijn Barcelona de finale te kunnen zien spelen.

Ik begrijp dat voetballiefhebbers met Barcelona graag de best voetballende ploeg in de CL-finale zien, maar om een afgekeurd doelpunt daarom als een banaliteit te beschouwen en doodleuk te zeggen dat je het nog leuk vindt ook, gaat toch te ver. Barcelona kan de bal dan wel als geen ander laten rondgaan en ja, hun spel is bijwijlen een streling voor het oog, toch is een minimum aan objectiviteit op zijn plaats. De dag nadien had men het in de kranten over een vlekkeloze wedstrijd van onze Belgische topscheidsrechter en zong men de lof van het frivole Catalaanse spel. In een matchverslag van een halve pagina werd over het afgekeurde doelpunt met geen woord gerept. De fout van de arbitrage en de Madrileense aanval die de achterhoede van Barça oprolde, werden doodgezwegen.

Als ‘objectieve voetballiefhebber’ hoop ik dat Manchester United FC Barcelona op 28 mei met kick-and-rushvoetbal van de zuiverste vorm van de mat speelt. Als de beslissing valt door een betwistbare goal ben ik benieuwd of men in de lijvige sportkatern van de maandagkrant nog een kolommetje zal vinden om de voeten van Rooney, Chicharito en Giggs te prijzen. En de fluit van Boussaka.

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom

bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be.

De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te

weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Lennert De Vroey, Borgerhout

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier