KV Kortrijk stond zaterdagavond in het Koning Boudewijnstadion voor het eerst in zijn geschiedenis in de finale van de beker van België. Maar het verloor die met 0-1 van Lokeren, nadat het na de uitsluiting van Benji De Ceulaer na 19 minuten nochtans 71 minuten met elf tegen tien speelde. Een grote gemiste kans, noemde Gertjan De Mets het.

Waarom verloren jullie?

Gertjan De Mets: “Ik denk omdat Lokeren na die rode kaart zijn geliefkoosde spelletje is kunnen gaan spelen: één spits en de rest achter de bal met weinig of geen ruimte in de rug; en omdat wij misschien net niet scherp genoeg waren voor doel én hen een doelpunt cadeau deden met een grote strik errond. En misschien ook omdat we een beetje te braaf zijn geweest.”

Hoe bedoel je?

“Misschien bleven we achterin tegen slechts één spits met te veel mensen hangen en hadden we er beter één kunnen opofferen om er voorin een bij te zetten.”

Jullie werken veel op de kwetsbare punten van de tegenstander. Wat was de strategie om Lokeren te kloppen?

“Hen meteen een beetje laten komen zodat er wat ruimte in hun rug ontstond en die dan proberen te benutten.”

Een opmerkelijke aanpassing bij jullie was: Ernest Nfor werd van zijn vertrouwde centrale positie in de rug van de diepe spits weggehaald en op links gezet; en Mo Messoudi verhuisde van de linkerkant naar het centrum. Wat was daarvan de bedoeling?

“Met Ernest wilden we wat meer druk houden op rechtsback Galitsios. Messoudi is toch iemand die minder positiegebonden speelt en die vanaf de flank meer gaat zwerven.”

Dan kies je op positie 10, in de rug van de diepe spits, de hele wedstrijd voor een spelmakerstype in plaats van een hangende spits met infiltratiekracht. Hadden jullie met een man meer ook niet vanuit het centrum wat meer druk moeten zetten op het centrale verdedigingsduo van Lokeren?

“Daarom zei ik net dat we misschien een verdediger hadden moeten opofferen om centraal voorin iemand extra te brengen. Maar of we dan wél hadden gewonnen, kan je niet weten. In elk geval deed iedereen er alles aan wat in zijn mogelijkheden lag om te winnen. Het is een troost dat de reactie van de supporters positief was, dat ze beseffen dat we hen dit seizoen al veel mooie momenten bezorgden. Play-off 1 spelen en de beker winnen, misschien was dat té mooi geweest. Dat is ongeveer hetzelfde als Anderlecht dat de dubbel pakt en dat gebeurt ook maar zelden.”

Zou je de kwalificatie voor play-off 1 willen ruilen voor de beker?

“Neen. Ik hoop wel dat ik nog eens de kans krijg om de bekerfinale te spelen. Maar play-off 1 spelen tegen al die topclubs, dat zijn tien finales.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier