Ze zijn er overal, de succesrijke zakenmensen die zich in het voetbal storten en voor wie het allemaal niet snel genoeg kan gaan. Ze kennen deze wereld niet, nemen verkeerde beslissingen, corrigeren zichzelf nauwelijks, worden amper tegengesproken en soms gaat hun zelfoverschatting zo ver dat ze zich met de tactiek gaan bemoeien. Zo worden sportieve fundamenten steeds weer afgebroken en komen clubs terecht in een spiraal van besluiteloosheid, met visies die worden ontwikkeld en overboord gegooid.

Hoe zou het nu zijn met het zelfbeeld van Bart Verhaeghe,die aanvankelijk als een vernieuwer gold omdat hij werk maakte van een moderne professionele omkadering, maar nu met Michel Preud’homme naar de vijfde trainer in twee jaar greep? Zou hij zichzelf een geweldige bestuurder vinden? Of zijn er momenten dat hij, even hard voor zichzelf als voor zijn omgeving, voor de spiegel gaat staan en vindt dat hij (mee) verantwoordelijk is voor het gebrek aan vooruitgang op het veld?

Hoe kan het dat Verhaeghe tegen het advies van de bijna voltallige voetbalwereld in Georges Leekens contracteerde? En op grond van welke criteria selecteerde de Clubvoorzitter, die in het zakenleven de feeling heeft om voor sleutelposities de juiste mensen aan te trekken, Juan Carlos Garrido?Dat de Spanjaard rudimentair Engels spreekt en dat in het overbrengen van zijn boodschap naar de spelers een probleem kon zijn, viel vooraf evenzeer in te schatten als de gelaten manier waarop hij met een groep pleegt om te gaan.

Toch verlengde Club vorig seizoen het contract van Garrido, op aanraden van sportief directeur Arnar Grétarsson, die eerder ook al geen al te gelukkige hand had in de aanwerving van zijn landgenoot Eidur Gudjohnsen. Het zal diens positie binnen de club niet versterken, al rijst ook hier de vraag op grond van welke competenties Gretarsson werd binnengehaald. Niet alleen qua trainers viel er in het Jan Breydelstadion geen lijn te ontdekken in het komen en gaan van mensen.

Met het aanstellen van Michel Preud’hommelijk je als club geen risico te nemen. In zijn obsessieve jacht op een titel heeft Bart Verhaeghe vooral dat willen uitsluiten. Het kost Club Brugge een hoop geld nadat er de voorbije jaren al miljoenen zijn geïnvesteerd, ook in contracten van trainers die achteraf uitbetaald moeten worden.

Dat Club Brugge nu volop voor Michel Preud’homme ging, valt te begrijpen. De Luikenaar heeft zijn vakmanschap bewezen, ligt zowel in Vlaanderen als in Wallonië zeer goed bij de media en predikt vooral het voetbal dat verankerd zit in de ziel van blauw-zwart: de bal moet zo snel mogelijk naar voren. Vooral in zijn periode bij Standard gebeurde dat vaak met het gebruik van lange ballen.

Maar Michel Preud’homme duldt vanuit zijn eigen, vurige beleving vooral geen verslapping. Hij staat met zijn passionele manier van coachen haaks op de houding van zijn voorganger. Maar het verwachtingspatroon is gigantisch want Preud’homme is als een Messias binnengehaald, een Verlosser die als het ware vanuit de hemel is neergedaald. Ook tegenover het bestuur kan hij het zich niet veroorloven te falen. Zij zullen hem in januari volgen in zijn eventuele vraag naar nieuwe spelers.

Nog voor Michel Preud’homme in Brugge één voet op het veld zette, had alleen al zijn aanwezigheid op de tribune een groot effect: Club hakte afgelopen zondag met een ongeziene gretigheid Anderlecht met 4-0 in de pan. De kampioen mag op dit moment het spoor kwijt zijn, blauw-zwart toonde welk potentieel er nog altijd in dit elftal schuilt. Vooral het secure spel van de jonge verdedigers Brandon Mechele en Björn Engels, één week eerder tegen Lierse nog haarden van onzekerheid, was frappant om zien.

Assistent Philippe Clement benadrukte achteraf op de persconferentie onder meer dat Juan Carlos Garrido de afgelopen maanden goed werk had verricht en dat de blokvorming waarvan nu sprake was, er eigenlijk altijd is geweest. Hij toonde meer klasse dan Bart Verhaeghe, die na ieder doelpunt samen met algemeen manager Vincent Mannaert wat al te opzichtig juichte. Dat mag dan een ontlading van frustraties geweest zijn, wat meer bescheidenheid en ingetogenheid zou hier op zijn plaats geweest zijn.

DOOR JACQUES SYS?

Het voetbal van Preud’homme past bij Club Brugge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier