Bree werkt aan een terugkeer op het hoogste niveau.

Het verhaal is bekend: door finan-ciële moeilijkheden behaalde Bree geen licentie om het seizoen 2008/09 in de eerste klasse aan te treden. Zo moest het noodgedwongen een stap terugzetten. “Een jaartje bezinnen,” verklaarde voorzitter Rik Monnens, “om daarna weer sterker en gezonder terug te keren.” Toch was het een vreemde situatie voor de Limburgse club – die vorig seizoen zelfs nog de finale van de play-off haalde – om in de tweede klasse te moeten aantreden. Het duurde welgeteld twaalf speeldagen vooraleer de ploeg van de Amerikaanse coach Don Beck daar de leiding nam.

Hoe staat Bree er momenteel voor?

Rik Monnens: “Op het financiële vlak kan je bezwaarlijk zeggen dat we er goed voor staan. Maar het is zeker nog steeds de ambitie om naar de eerste klasse terug te keren en daar met een propere lei te herbeginnen. Daarom staat nu alles ook in het teken van een budgettair evenwicht. Een moeilijke strijd, zeker gezien de huidige economische crisis. Maar goed, dat is voor alle sportclubs zo.”

Heeft Bree nog een toekomst in de eerste klasse?

“Absoluut. Maar of dat als staartploeg, middenmoter of kopploeg is, laat ik in het midden. Het belangrijkste is dat we weer een gezonde club worden, daarom zal het niet de betrachting zijn om met clubs als Oostende of Charleroi te wedijveren. Toch niet op het financiële vlak, op het sportieve vlak bewezen we in het verleden dat we dat wel kunnen.”

Hoe bevalt de tweede klasse?

“Ik moet toegeven dat ik me dat anders had voorgesteld. Ik merk weinig enthousiasme om fans te lokken of de competitie op te waarderen en er heerst een totaal gebrek aan solidariteit onder de clubs. Vooral de eerste wedstrijden van het seizoen leek het alsof Bree de grote boosdoener was die er in zijn eentje voor gezorgd had dat de limiet voor Amerikaanse spelers opgezegd werd. Sorry, maar dat was een Europese richtlijn. Trouwens, door de transferperiodes konden wij niet anders dan Amerikaanse profs halen. De laatste tijd merk ik wel dat de vijandigheid tegenover ons stilaan wegebt.”

Bent u tevreden over de sportieve gang van zaken?

“Ik ben zeer tevreden over de spelersgroep. Niet enkel sportief. Ook buiten het veld tonen ze veel begrip voor de situatie waar de club zich in bevindt. Dat is ten andere mijn drijfveer om door te doen: die jongens verdienen een beloning voor hun loyauteit. Het makkelijkste zou nochtans zijn dat ik de handdoek gooi.”

Bree kwam, zeker in het begin van het seizoen, wel enkele keren in opspraak.

“Ja, de bond had kennelijk enkele reglementen veranderd, waar wij niet van op de hoogte waren. Waardoor we met een foute spelerslijst aan de competitie begonnen, met als gevolg dat enkele Amerikanen in feite niet speelgerechtigd waren. Ze pakten ons daarvoor zes punten af. Ik snap echt niet dat die andere clubs hun zeges per se via de groene tafel willen winnen. Maar goed, we staan nu weer we moeten staan. ( cynisch) En door het forfait van Wevelgem kregen we er zelfs een puntje bij.”

door Matthias Stockmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier