De voetbalquiz zit in de lift. De Q-League wil op 19 mei via de eerste Vlaamse Voetbalcrack het beste quizduo achterhalen en Sport/Voetbalmagazine gaat online op zoek naar de beste WK-kenner.

“Vooral in de Antwerpse Kempen, de bakermat van de Vlaamse quizzen, zien we de laatste jaren de initiatieven voor quizavonden als paddenstoelen uit de grond schieten”, vertelt Dominique Goven, die zelf de microbe zwaar te pakken kreeg na deelname aan de Nationale Voetbalquiz. Aangezien die organisatie een abrupt einde kende in 2003 bij de halve finales, bleef hij fel op zijn honger zitten. Goven schrok wel van het enthousiasme. “Op een gegeven moment kwamen ze aan vijfhonderd ploegen, met voorrondes in alle provincies. Hoogst opmerkelijk. Al die koppels hadden 15 euro inschrijvingsgeld betaald, maar bleven in de kou staan omdat de finale nooit plaatsvond. Dit voorval zette kwaad bloed in de quizgemeenschap. Van daaruit kwam dan ook de vraag om dit initiatief weer op te pikken. Via de Vlaamse Voetbalcrack, die op 19 mei plaatsvindt in het Antwerpse Lille, hopen we een zeventigtal duo’s te testen op hun voetbalkennis en zo aan die behoefte te voldoen. De winnaars van de Q-League zullen we huldigen met een kampioensschaal. We houden het bewust sober.”

Fun

Deze nieuwe impuls werd uitgewerkt door een groep rond Goven, voorzitter van de Q-League. Dat is de overkoepelende organisatie van voetbalquizzers en initiatiefnemers van quizavonden in Vlaanderen, die op 14 oktober 2005 werd opgericht. “Bedoeling is het voetbalquizgebeuren verder te doen groeien”, weet hij. “Want terwijl de algemene sportquizavonden met een terugval kampen, merk ik dat het aantal voetbalquizzen aanzienlijk toeneemt. In plaats van tien komen we nu al aan dertig, terwijl er nog braakliggend gebied bestaat in Oost- en West-Vlaanderen en in Vlaams-Brabant. Wij zouden dat graag geografisch wat meer spreiden. Vandaar de uitwerking van de Vlaamse Voetbalcrack. We beschikken over een netwerk, door de relaties met verscheidene organisatoren over het gehele land. Ook kunnen we terugvallen op een pak waterdichte vragen, die werden gecheckt en gedubbelcheckt.”

Sinds een aantal jaar probeert hij met de Q-League een overkoepelend klassement te maken. “Voor de prijzen moeten we het niet doen, want het gaat meestal om zaken in natura. De eigenheid van de quizorganisatie moet altijd vooropstaan. We bundelden gewoon de krachten. Samen met Jan Staes, Guy De Dekker, Davy Vanwetswinkel, Luc Van Loock en Julien Rijmenants zorgden we voor een stevige structuur, om te weten te komen welke ploeg van vier mensen de beste is. Momenteel komen we aan 18 ingeschreven quizzen. Ik maak me sterk dat volgend seizoen 25 tot 30 organisaties mogelijk moet zijn. We streven ernaar dat het competitieve element blijft samengaan met het recreatieve gegeven. Iedereen moet minstens de helft van de punten kunnen halen. De fun staat voorop. Vandaar ook dat we niet met geld gooien. Het mag niet de bedoeling zijn dat we de studerende ploegen belonen. Echte freaks tellen we gelukkig niet, wel mensen die alle voetbalnieuws goed opvolgen en de faits divers ook onthouden. Kunnen terugvallen op je parate kennis, blijft ook zijn charme hebben.”

Fair play

Ondertussen werd er al een vzw opgericht. Goven werkt ook keihard aan een verbeterde versie van de website, te consulteren via http://voetbalquizcircuit. skynetblogs.be. De sterkte van de Q- League schuilt in de kameraadschappelijke sfeer. “We spreken hier over een echt vriendengebeuren”, aldus Goven. “De vijftien tot twintig vaste ploegen die er bijna wekelijks zijn, kennen mekaar door en door, weten wie er een abonnement heeft op welke ploeg. Zodoende kunnen de fans van Standard, Club Brugge en Anderlecht mekaar wat jennen. Alles gebeurt in een heel positieve en gemoedelijk sfeer. In feite zijn we een grote groep met twee gezamenlijke passies : voetbal en quizzen. Hiervoor reizen we op vrijdagavonden vaak het hele land door. Weet je, bij ons worden ook fusies toegelaten, als bepaalde teamgenoten eens verhinderd zijn. Het leidt dan tot rare constructies, want concurrenten worden dan bondgenoten. Maar die ploegen zijn dan ook zo sportief om buiten het klassement te spelen. De fair play staat ook bij ons voorop.”

l FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier