Samen met scoremachine Erling Haaland is de Amerikaanse offensieve middenvelder de motor van Borussia Dortmund.

Amper negen was Giovanni Reyna (17), toen zijn vier jaar oudere broer Jack overleed aan de gevolgen van kanker. Een dag later pas stamelde hij tegen zijn moeder Danielle Egan, een voormalig Amerikaanse profspeelster, zijn eerste woorden sinds diens overlijden. ‘Ik zal nooit zo’n goede voetballer worden, want Jack leerde me alles’, verklaarde ze eenmalig in Sports Illustrated. De zoon van oud-international Claudio (47, ex-Bayer Leverkusen, VfL Wolfsburg en Manchester City) maakte een foute inschatting, want sinds hij in de zomer van 2019 gratis overkwam van de New York City FC Academy imponeerde hij direct. In januari dit jaar nam de Zwitserse coach de aanvallende kracht meteen op in de A-kern. ‘Giovanni leest het spel heel goed en is bijzonder intelligent.’

Reyna wordt bij Borussia Dortmund als vroegrijp ingeschat. Met 17 jaar en 325 dagen verbrak hij onlangs een record uit 2017 van Kai Havertz (18 jaar en 132 dagen); sinds de invoering van de assistranking (in 1988) deed niemand jonger ooit beter met drie beslissende passen. De 4-0-zege tegen SC Freiburg sloot Reyna bovendien af met een briljante quotering van 89 procent in passing.

‘Claudio heeft een klaar en duidelijk carrièreplan voor Giovanni in zijn hoofd’, verklaarde Michael Zorc als sportief directeur bij BVB recent in de Frankfurter Allgemeine Zeitung. De Spaanse krant Marca weet dat Real Madrid zijn stormachtige ontwikkeling zeer nauwlettend opvolgt, terwijl ook Liverpoolmanager Jürgen Klopp op de loer ligt voor dit toptalent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier