Napoli is weer helemaal terug.

Of er nog tickets waren voor Napoli-Bari op de voorlaatste speeldag in de Serie B, in mei 2004? “Meer dan genoeg”, antwoordde de clubsecretaresse aan de telefoon. Ze had gelijk: amper duizend toeschouwers woonden de wedstrijd bij in het immense stadion dat plaats bood aan tachtigduizend man. Een maand later was Napoli failliet. Op 4 september kocht filmproducent Aurelio De Laurentiis de club voor 29,5 miljoen euro en mocht die van start gaan in de derde klasse.

Vier jaar en twee maanden later, na de zege tegen Juventus, stond Napoli voor het eerst sinds zeventien jaar weer aan de leiding in de hoogste klasse. Trainer is nog steeds Edy Reja (63), ingehaald in januari 2005 en na Carlo Ancelotti het langst aan de slag bij een eersteklasser.

De lege tribunes zijn verleden tijd. Tweewekelijks genieten gemiddeld vijftigduizend toeschouwers in San Paolo van de voetbalkunsten van de Slowaakse middenvelder Marek Hamsik, verdediger Fabiano Santacroce en het Argentijnse aanvallersduo German Denis en Ezequiel Lavezzi. De eerste twee werden twee jaar geleden op de transfermarkt gebracht door voorzitter Gino Corioni van tweedeklasser Brescia. Onlangs gaven de voorzitters van Inter en Milan toe dat ze een fout begingen door die spelers toen te negeren. Napoli hapte wel toe: de verdienste van sportleider Pierpaolo Marino, die eerder al bij Udinese blijk gaf van koopmanskunst. Afgelopen zomer bood Inter-voorzitter Massimo Moratti op verzoek van José Mourinho 25 miljoen euro voor Hamsik: onvoldoende, vond De Laurentiis. Zelf investeerde hij afgelopen zomer nog 25 miljoen euro om zijn team verder uit te bouwen.

De grootste vooruitgang, meent trainer Reja, moet aanvaller Lavezzi (23) maken, vorig jaar aangekocht bij San Lorenzo voor zes miljoen euro en in Napels beschouwd als erfgenaam van Maradona. Zelf blijft hij bescheiden: “Diego is het voetbal zelf, ik ben maar iemand die achter een bal aan loopt.” Nu al kan de Argentijnse spits de straat niet meer op. Als hij iets wil kopen, maakt hij telefonisch een afspraak voor na sluitingstijd. Chelsea wil hem graag, maar De Laurentiis is niet van plan om zijn betere spelers voor een meerwaarde te verpatsen: “Ik verkoop mijn juwelen niet, ik wil er nog nieuwe bij.”

Gianluigi Buffon – nog altijd geblesseerd – bracht een boek uit, een biografie geschreven door een bevriende journalist. In Numero 1 vertelt hij hoe hij van december 2003 tot juni 2004 depressief was omdat hij twijfelde aan zijn leven, zowel op het voetbalvlak als daarbuiten. De Juventusdoelman geeft toe dat hij een psycholoog raadpleegde en dat zijn depressie van de ene op de andere dag overging tijdens het EK 2004 in Portugal.

Vier spelers van Inter moeten bij de winterstop weg: wat José Mourinho betreft, is het voor Adriano, Luis Jiménez, Olivier Dacourt en Hernán Crespo afgelopen. De voorbije weken was ook de Argentijn Julio Ricardo Cruz bij de Portugees in ongenade gevallen, maar hoewel zijn contract straks afloopt, wil Inter hem toch houden.

Drie wedstrijden in de achtste finales van de Coppa Italia werden vorige week al afgewerkt. Daarbij werden de twee resterende tweedeklassers uitgeschakeld. Empoli sneuvelde tegen Sampdoria (2-1), Salernitana verloor bij Napoli (3-1). In het enige duel tussen twee eersteklassers klopte Udinese Reggina na 21 strafschoppen (eindstand na 120′: 0-0). De resterende vijf matchen worden verspreid over de komende twee maanden afgewerkt. Op 21 januari worden de heenwedstrijden van de kwartfinale gespeeld.

In de selectie van Marcello Lippi voor de interland van vanavond (woensdag) tegen Griekenland zit één absolute nieuwkomer: middenvelder/spelmaker Gaetano D’Agostino (26) van seizoensrevelatie Udinese.

Torino verlengde het contract met keeper Marco Sereni (33) tot 2011. De doelman, die aan zijn tweede seizoen bezig is, verdient vanaf nu 800.000 euro per jaar.

Udinese kreeg van de FIFA gelijk in zijn klacht tegen een spelersmakelaar die een commissie eiste op de transfer van DavidPizarro naar Inter, omdat die beweerde levenslang eigenaar te zijn van diens transferrechten.

GEERT FOUTRé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier