Fel valt het niet op, maar Guibertin kende een prima seizoensbegin. Vijf punten uit vier wedstrijden is veel voor de Waalse ploeg als je weet dat daar matchen tegen Maaseik (2-3-verlies) en Roeselare (3-0-verlies) bij waren. Guibertin droogde Menen af (3-0) en haalde bij Halen een 2-0-achterstand nog enigszins op: 3-2. Vorig seizoen viel het team van Emile Rousseaux nog bijna uit de boot. “In de beker verliezen we met 0-3 van Puurs. Duidelijk bewijs dat wij nog niet de maturiteit hebben om te zeggen: ‘Als we tegen Menen en Maaseik punten pakken, kunnen we dat tegen bijna iedereen.'”

Maar een ploeg als Asse-Lennik zakt vanavond niet meer met een volkomen gerust gemoed naar Guibertin af.

Emile Rousseaux: “Ze kunnen altijd hopen op ons gebrek aan regelmaat. Het niveau op training is nog te labiel. Mag niet, na een tijdje wordt dat ook de muziek tijdens de match.

“Bij ons moet alles perfect lopen voor we soms goede momenten kunnen hebben tegen de beteren. Ik moet wel toegeven: als we goed spelen, zijn we beter dan vorig seizoen.

“En wat in Halen gebeurde, verraste me positief. Maar eigenlijk moeten we nog leren op verplaatsing te spelen.”

Klinkt niet evident.

“Het zit vaak in het mentale aspect. Voor de match tegen Roeselare was er, zoals altijd, de voorstelling van beide ploegen, iedereen op een lijn midden op het veld. We moesten dan even wachten, er traden danseresjes op. Bij Roeselare alleman heel geconcentreerd, zich ter plaatse opwarmen. Wij, de juffrouwtjes bewonderen, applaudisseren. Mijn jongens zijn vriendelijke gasten, daar niet van, maar een vlieg in de zaal kan hen uit hun mentaal evenwicht brengen. Je moet leren functioneren vanuit je eigen drives.”

Vorig seizoen vond u de club niet klaar voor de ereklasse. Is dat nu beter?

“De club doet inspanningen. Maar mocht je met een budget dat drie tot tien keer kleiner is dan dat van de andere clubs, even goed kunnen worden als zij, dan zou er iets schelen. Ofwel zouden wij dan echt formidabel moeten presteren, ofwel zouden de anderen dommeriken moeten zijn. Ik geloof in geen van beide scenario’s. Onze resultaten nu zijn buiten proportie volgens onze mogelijkheden. Dat besef aanbrengen is heel moeilijk.

“Ze vinden hier ook nog altijd alle componenten van de club even belangrijk. Vals debat. Het gewicht van de recreantenploeg en dat van het eredivisieteam is niet te vergelijken. Punt.

“Ze hebben hier niet altijd door dat de eisen die het niveau stelt – niet de trainer, hé – je niet toelaten om te prutsen. De weg is nog lang.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier