Tom Boonen en co zoeken alternatief voor Vuelta.

De Vuelta is nog maar begonnen en al twee ritten finishten op een berg. Straks volgen er zo nog acht. “Door dat superlastige parcours zijn er heel wat WK-kanshebbers weggebleven uit Spanje”, stelt bondscoach Carlo Bomans vast, die daags na de Vuelta op 10 september het Belgische negental voor Valkenburg bekend zal maken. “Blijkbaar wil de Vuelta geen voorbereidingswedstrijd meer zijn. Er rijden natuurlijk wel voldoende vedetten mee die de wedstrijd zullen kleuren. Maar het is spijtig dat het evenwicht tussen berg-, overgangs- en sprintersritten zoek is.”

De Vuelta heet al jaren de beste voorbereiding op het WK te zijn. Een wielerwet waar Bomans altijd al een stokpaardje van maakte. “En achter die theorie sta ik nog altijd, ondanks het parcours”, zegt de ex-renner. “Het grote voordeel van een grote ronde is dat je verplicht dagelijks op de fiets zit. Je wordt er ook optimaal verzorgd. Wie de Vuelta rijdt, komt er in principe dus sterker uit.”

Zelfs voor ronderenners als Jurgen Van den Broeck, Thomas De Gendt en Maxime Monfort is vandaag de combinatie Vuelta-WK beter haalbaar dan voorheen. “Wie vroeger een klassement reed in de Vuelta, kwam er nooit aan te pas op het WK”, zegt Bomans. “Maar sinds twee jaar ligt er één week extra tussen beide wedstrijden, waardoor je twee weken tijd hebt om te recupereren.”

Op Philippe Gilbert na, stuurden echter de Belgische toppers van het klassieke werk dit jaar hun kat naar de Vuelta. Baart dat de bondscoach zorgen? “Toch niet”, antwoordt Bomans. “Veel hangt immers ook af van het type renner. Jongens die vlot bergop rijden, zoals Gilbert, verteren zo’n Vuelta veel beter dan zij die dagelijks moeten aanklampen om binnen de tijdsgrens aan te komen.”

Enige probleem voor wie de Vuelta overslaat: het is niet vanzelfsprekend om een alternatieve WK-voorbereiding in elkaar te puzzelen. Dat ondervindt onder anderen Tom Boonen, die vandaag in de Ronde van Denemarken van start gaat. “Als je de Vuelta niet rijdt, moet je sowieso ook van hot naar her reizen”, weet Bomans. “Zeker als je er de Canadese WorldTourwedstrijden bij neemt ( zoals Greg Van Avermaet, Jürgen Roelandts en Jelle Vanendert, nvdr). Dat is soms nog vermoeiender dan de Vuelta.”

Bovendien liggen de rittenkoersen van hoog niveau niet dik gezaaid in het najaar. “De Ronde van Polen was ooit het traditionele alternatief voor de Vuelta”, aldus Bomans. “Maar die wedstrijd is vooruitgeschoven naar augustus en dit jaar vanwege de Olympische Spelen zelfs naar juli.” Vandaar dus het besluit van de bondscoach: “De mannen die uit de Vuelta komen, hebben een streepje voor. Alleen is het de vraag hoeveel verschil dat streepje maakt op het WK. Verleden jaar werd Mark Cavendish ook wereldkampioen, hoewel hij maar een dag of vier in de Vuelta had meegereden. Al moet gezegd dat het parcours van Kopenhagen vlak was en niet te vergelijken met dat van Valkenburg.”

door benedict vanclooster

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content