In aanloop naar de competitiestart op 5 juni begon afgelopen weekend het preseason van de WNBA. Emma Meesseman zal in de Amerikaanse basketbalcompetitie voor het derde jaar op rij aantreden met de Washington Mystics. De club uit de Amerikaanse hoofdstad lichtte al in februari de ‘fourth year’-optie in het driejarige rookiecontract van de 22-jarige West-Vlaamse. Daardoor ligt ze vast tot en met 2016 – pas daarna zal ze zelf een club kunnen kiezen.

Meessemans optie werd niet toevallig gelicht. Vorig seizoen was de 1m93 grote Ieperse een lichtpunt bij de Mystics. Ze startte telkens in de basisvijf en krikte haar gemiddelde stats qua minuten (27,3), punten (10,1) en rebounds (6,3) flink op in vergelijking met haar rookieseizoen. Coach Mike Thibault roemde meermaals Meessemans veelzijdige spel, want de forward staat haar mannetje onder de korf, heeft een afstandsschot en een goeie pass in de handen. “Ook komend seizoen wil Thibault mij, naast sterspeelster Ivory Latta, uitspelen als een hoeksteen van zijn team”, zegt Meesseman. “Dat betekent wel: minder foutjes maken en nog meer bijdragen in aanval en defense. Ook als team moeten we vooruitgaan. We zijn jong – met slechts drie WNBA-‘veteranes’ – maar wel heel talentvol. Play-offs zijn dus opnieuw een must. En het liefst beter dan vorig seizoen, toen we in de eerste ronde verloren van Indiana. De sterktes van de andere teams inschatten is nu wel moeilijk, want veel sterren zijn van ploeg gewisseld en ook veel goeie Europese speelsters hebben de oversteek gemaakt richting de WNBA.”

Meesseman zal bij de Mystics het frontcourt vormen met Tianna Hawkins en Stefanie Dolson, de 23-jarige center met wie ze de voorbije maanden samen speelde bij Spartak Moskou. Ook dat eerste seizoen in Rusland, na twee jaar bij Villeneuve-d’Ascq, was een grote meevaller. De West-Vlaamse werd niet verkozen tot het All First en All Second Team, maar kreeg wel een ‘eervolle vermelding’ en behoorde tot het All Bosmans Team (met de beste Europese speelsters). Met Spartak behaalde Meesseman de vierde plaats in de competitie en bereikte ze de halve finale van de play-offs. Daarin was UMMC Ekaterinburg duidelijk te sterk (2-0).

De Belgian Cats zullen kunnen profiteren van Meessemans ontbolstering. De Ieperse heeft zich immers, in tegenstelling tot vorige keer, nu wel beschikbaar gesteld voor de kwalificatiematchen van het EK 2017. Die worden dit jaar in november en in februari 2016 gespeeld en zullen haar programma bij Spartak Moskou, waar ze nog een jaar onder contract ligt, niet overlappen. ?

DOOR JONAS CRETEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier