Claes aast met Asse-Lennik op een finaleplaats.

Komend weekend beginnen de play-offs. Het is al verscheidene keren over de lippen gegaan in de afgelopen maanden; dit zouden wel eens de spannendste in jaren kunnen worden. Het eerste competitiedeel wees immers uit dat er geen twee, maar vier kandidaten zijn die zich serieus in het titeldebat willen mengen. Roeselare en Maaseik zullen niet op één been die finale halen, voorspelt menigeen.

De West-Vlamingen werkten tot nog toe het beste parcours af in de competitie, maar maakten onlangs wel een uitschuiver bij Halen (3-2-verlies). Veel belangrijker nog: niemand is de 3-0-opdoffer vergeten die ze van Maaseik kregen in de bekerfinale. De Limburgers presteerden – zoals verwacht – wisselvalliger in de competitie, met onder meer puntenverlies bij Guibertin op de eerste speeldag. Maar ze tankten vertrouwen in de bekerfinale en dankzij een geslaagde campagne in de CEV Cup.

Toch voelt het team van Vital Heynen de hete adem van Asse-Lennik in de nek. De Vlaams-Brabanders staan er weer na een seizoen waarin ze het in sporthal Molenbos een beetje moedeloos leken op te geven om de kloof met de grote twee nog gedicht te krijgen. “We hebben nu een hechter team,” zegt receptiehoekspeler Gertjan Claes, “met meer automatismen.” Maar Asse-Lennik is niet alleen in het zog van de grote twee. “Ook Averbode is aan een heel knap seizoen bezig”, weet Claes. “En dat terwijl ze vorig seizoen nog in de play-downs speelden. Straf. Ze hebben een goede ploeg.

“Het zal straks spannend worden. Ik sluit een onverwachte finalist niet uit. Wij misschien. Het kan op een puntje aankomen, van eens met 3-2 winnen of met 2-3 verliezen. De vorm van de dag zal bepalend zijn.”

Wat zeiden de onderlinge confrontaties met Maaseik en Roeselare over het niveauverschil?

Gertjan Claes: “Tussen Maaseik en ons scheelt het niet veel. In de heenronde hebben we bij hen nipt met 3-2 verloren. Maar we stonden daar 1-2 voor, daar zat meer in. En thuis wonnen we er met 3-1 tegen.

“Naar Roeselare gaan, dat is voor niemand gemakkelijk. Maar zij kenden bij ons ook al moeilijkheden.

“De wegen liggen open. Het verschil is dat die twee over een bredere kern beschikken. Zij kunnen een blessure makkelijker opvangen.”

Waar moeten jullie nog op werken?

“Het zou een groot voordeel zijn als we onze service op verplaatsing even goed zouden kunnen laten draaien als thuis. Elke ploeg is sterker in eigen zaal. Het is moeilijk om die lijn door te trekken in een uitwedstrijd. Maar je moet je daar proberen over te zetten, op zoek gaan naar je normale spel.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier