Het WK 2010 wordt opnieuw een toernooi zonder Rode Duivels. Als het een troost mag zijn: onze vaderlandse competitie blijft voorlopig wel nog ‘WK-waardig’ materiaal afleveren. Een rondvraag bij alle spelers uit de Jupiler Pro League die straks naar Zuid-Afrika afreizen.

Een verbazende vaststelling: in maar liefst zeven (!) van de acht groepen op het WK is minstens één speler aan de slag die vorig seizoen zijn brood verdiende in de Jupiler Pro League. Onze competitie levert internationals uit vier continenten af: voetballers die op de loonlijst staan bij topclubs als Anderlecht en Club Brugge, maar evengoed mannen van bescheiden teams als Lokeren en Roeselare. Bij gebrek aan echte Rode Duivels kunt u binnen een paar weken supporteren voor deze tien ‘Belgen’ in Zuid-Afrika.

Anele Ngcongca {Racing Genk}Zuid-Afrika – Groep A – 2 caps / 0 goals

‘De bondscoach houdt van mijn spelstijl’ Het team?

“Heel Zuid-Afrika rekent op ons: we moeten minstens de tweede ronde halen. Zeker na de Confederations Cup van vorig jaar, waar we in de halve finale maar in de laatste minuten uitgeschakeld werden door Brazilië, zijn de verwachtingen hoog-gespannen. Aaron Mokoena (Portsmouth) in de controlerende rol, Steven Pienaar (Everton) op het middenveld en Benni McCar-thy (West Ham) in de aanval, dat zijn de sleutelspelers van onze ploeg. Ze spelen alle drie in de Premier League en de supporters verwachten heel veel van hen. Misschien zelfs té veel. In de voorbereidingswedstrijden brachten we telkens goed voetbal, maar we moeten nog leren om wat efficiënter te zijn.”

Persoonlijk?

“Ik ben nog niet zo lang bij de nationale ploeg, maar desondanks heb ik een goede kans om in de basiself te staan. Tijdens het trainingskamp zal ik me opnieuw moeten bewijzen, want er is voldoende concurrentie voor mijn positie van rechtsachter. Maar ik ben dit seizoen uitgegroeid tot titularis bij Genk en onze coach, Carlos Parreira, houdt wel van mijn manier van spelen. Het WK kan een belangrijke stap in mijn carrière vormen. Ik hoop aan de wereld te kunnen tonen wat ik in mijn mars heb. Wie weet kan ik na het WK wel naar een grotere club. Iedere voetballer wil uiteindelijk zo hoog mogelijk spelen.”

Het WK in het algemeen?

“Werkelijk iedereen in Afrika loopt storm voor het wereldkampioenschap. Mijn land en mijn continent willen aan de rest van de wereld tonen tot wat we in staat zijn. Ook voor mij wordt het ongetwijfeld de mooiste belevenis uit mijn leven.”

Marko Suler {AA Gent}Slovenië – Groep C – 16 caps / 2 goals

‘Ons vel duur verkopen’

Het team?

“Slovenië heeft zich niet zomaar gekwalificeerd, er kwam geen geluk bij kijken. In de barragematchen werkten we ons voorbij Rusland, toch geen kleine ploeg. Ook op het WK zijn we van plan om ons vel duur te verkopen, al zitten we in een lastige groep. Echte sterren zijn er niet in het team, onze sterkte zit juist in de goede groepssfeer en het stevige collectief op het veld.”

Persoonlijk?

“Ik speelde iedere match in de kwalificatie voor het WK, dus ik ga ervan uit dat ik ook in Zuid-Afrika titularis zal zijn. Al weet je natuurlijk nooit, de trainer hakt de knopen door. Maar ik heb goede verwachtingen.”

Het WK in het algemeen?

“Een favoriet kan ik niet noemen, er zijn veel sterke landen. Nu ik zelf deelneem, wil ik trouwens in de eerste plaats focussen op mijn eigen team. Ik kijk enorm uit naar het WK. Ik ben iemand die graag reist en nieuwe streken verkent. Het WK wordt mijn eerste kennismaking met zwart Afrika. Ik ben razend benieuwd, al besef ik wel dat ik tijdens het WK geen authentiek beeld van Zuid-Afrika te zien zal krijgen.”

Zlatan Ljubijankic {AA Gent}Slovenië – Groep C – 16 caps / 4 goals

‘Hopen op invalbeurten in de tweede helft’

Het team?

“Onze ambitie is de groepsfase te overleven. Engeland is de favoriet, maar de VS zijn niet zo veel beter dan wij, denk ik. De eerste wedstrijd spelen we tegen Algerije, dat wordt misschien wel de moeilijkste, want daarin zal veel duidelijk worden. Iedereen in Slovenië denkt dat wij die gaan winnen en eerlijk gezegd denken wij dat zelf ook. We waren al eens gekwalificeerd voor een WK ( in 2002, nvdr), dus nu zijn we bijna verplicht om iets meer te laten zien.”

Persoonlijk?

“Mijn persoonlijke ambitie is: een kans krijgen om te spelen en een kans krijgen om mij te tonen. In de kwalificaties mocht ik meestal invallen in de tweede helft, ik hoop dat dat op het WK ook het geval zal zijn. Scoren is mijn grote wens, maar het is in de eerste plaats het team dat moet slagen.”

Het WK in het algemeen?

“Ik denk dat het een van de beste WK’s kan worden omdat het voor het eerst in Afrika plaatsvindt. Het zal anders zijn dan in Europa, de Afrikanen zullen zichzelf willen laten zien. Daarom zal de veiligheid niet zo’n probleem worden, vermoed ik. Het wordt een WK met veel verrassingen, want alle teams zijn goed. Alleen Spanje is een klasse beter dan de rest. Maar de eerste verrassing zal Slovenië zijn, hoop ik. ( lacht) Ook Servië is heel goed, ik verwacht wel iets van hen.”

Dejan Kelhar {Cercle Brugge}Slovenië – Groep C – 1 cap / 0 goals

‘Misschien een transfer versieren’

Het team?

“We zijn realistisch, maar het feit dat we een WK halen, toont toch dat er heel wat talent is in Slovenië. Onze ambitie is om goed voetbal op de mat te brengen, gecombineerd met vechtlust. Dat recept moet onze nationale ploeg naar de achtste finales brengen.”

Persoonlijk?

“Ik zou heel tevreden zijn, mocht ik een paar speelminuten kunnen verzamelen. Het wereldkampioenschap blijft een ideaal platform om je als speler in de kijker te spelen. Misschien kan ik er wel een transfer versieren.”

Het WK in het algemeen?

“De omstandigheden zullen in ieder geval speciaal zijn: wedstrijden op 2600 meter hoogte, Afrikaans weer, bomvolle stadions, … Ik ben echt benieuwd naar de cultuur van Zuid-Afrika en de lokale supporters. Volgens mij zal een Afrikaans land de finale bereiken.”

Milan Jovanovic {Standard}Servië – Groep D – 25 caps / 10 goals

‘Afrika verdient een grootse wereldbeker’

Het team?

Javier Clemente heeft ons een nieuw elan gegeven en Radomir Antic heeft daar verder op geborduurd. Antic heeft bij Real Madrid, Atlético Madrid en FC Barcelona gewerkt: die ervaring geeft hem veel uitstraling. Teleurstellingen kan hij relativeren en een teveel aan zelfvertrouwen weet hij te vermijden.

Nemanja Vidic (Manchester United), Dejan Stankovic (Inter) en Nikola Zigic (Valencia) zijn de ruggengraat van de ploeg. Volgens mij zou Milos Krasic (CSKA Moskou) wel eens een van de sterren van dit WK kunnen worden. Als Servië speelt zoals tijdens de WK-kwalificatiematchen, zal het bij de eerste twee in groep D eindigen.”

Persoonlijk?

“Het is een belangrijke ‘première’ voor mij. Ik ben Standard veel verschuldigd, maar het is toch vooral door mijn prestaties in de nationale ploeg dat Liverpool in mij geïnteresseerd was. Sinds mijn operatie in de winter ben ik wel een beetje op zoek naar mezelf. Nu, Antic apprecieert me wel. Hij laat me vaak op links beginnen en in de tweede helft vraagt hij me dan om wat hoger te gaan spelen. Zo zet ik met mijn snelheid de vermoeide verdedigers meer onder druk.”

Het WK in het algemeen?

“Afrika verdient een grootse wereldbeker. Ik heb persoonlijk twee favorieten: Brazilië en Spanje. Maar Duitsland, Engeland, Italië, Frankrijk en Argentinië zijn ook nooit ver weg. En hou toch ook maar rekening met Ghana, onze eerste tegenstander op het WK.”

Nikita Rukavytsya {Roeselare}Australië – Groep D – 2 caps / 0 goals

‘Alles doen om niet bij de zeven afvallers te zijn’

Het team?

“Australië wil wereldkampioen worden, natuurlijk! ( lacht) Neen, we hebben een uitstekend team dat goed samenhangt. We zitten in een lastige groep, maar ik ga er wel van uit dat we zeker de tweede ronde halen.”

Persoonlijk?

“Het is nog niet helemaal zeker dat ik bij de definitieve selectie zal zijn. Op dit moment zitten we op trainingskamp met een ruime selectie van 30 man, op 1 juni vallen nog zeven spelers af. Ik ga er in elk geval alles aan doen om mee te mogen naar Zuid-Afrika. Ik ben een van de jongere spelers in het team en heb vooral ervaring bij de nationale belofteploeg. Logisch dus dat ik niet meteen een basisplaats verwacht. Het is wel positief dat ik door Twente voor een halfjaar aan Roeselare ben uitgeleend. Ik heb er redelijk wat wedstrijden gespeeld én gescoord tegen een aantal grote Belgische ploegen.”

Het WK in het algemeen?

“Op het WK komen de beste voetballers en de beste ploegen ter wereld samen. Het is bijna niet te geloven dat ik daar misschien bij zal zijn. Voor mij echt een droom die uitkomt. Ik denk dat ik zoals iedere speler met een gezonde spanning naar het toernooi toeleef. Wie er gaat winnen, is onvoorspelbaar. Je treft ieder land normaal maar één keer, dus de vorm van de dag en de concentratie van het moment kunnen doorslaggevend zijn.”

Dorege Kouemaha {Club Brugge}Kameroen – Groep E – 3 caps / 0 goals

‘Zelfs ik voel me niet veilig in Zuid-Afrika’

Het team?

“Met Nederland, Denemarken en Japan zitten we niet in een makkelijke groep. We deden het niet goed op de Afrika Cup, dat kan in ons voordeel spelen: misschien wordt Kameroen onderschat. Op papier zijn we nochtans de sterkste Afrikaanse deelnemer. De coach, Paul le Guen, heeft de ploeg de voorbije jaren redelijk verjongd. Toch blijven een aantal ervaren spelers de toon zetten, kapitein Samuel Eto’o (Inter) in de eerste plaats. Kameroen moet het vooral hebben van zijn fysieke kracht en snelheid voorin, techniek komt maar op de tweede plaats.”

Persoonlijk?

“Het zou fantastisch zijn om van alle Kameroeners die in Europa voetballen, uitverkoren te worden bij de 23 die de eer van de natie mogen verdedigen op het WK. Eto’o is een vaste waarde in de spits en voor die tweede plek ga ik de concurrentie aan met Achille Webo (Mallorca), Mohamadou Idrissou (Freiburg) en Paul Alo’o Efoulou (Nancy). Op het WK spelen geeft je carrière meer glans, maar het zal niet mijn hele leven veranderen. In Kameroen ben je in de eerste plaats een ster als je ook schittert bij je club in Europa.”

Het WK in het algemeen?

“De hoop leeft dat de Afrikaanse teams erin zullen slagen om de wereldbeker in Afrika te houden. Er is veel solidariteit tussen de Afrikaanse ploegen onderling. In de eerste plaats hoop ik echter op een veilig WK. Zelfs ik, als Afrikaan, voel me niet op mijn gemak als ik in Zuid-Afrika over straat loop. Een nieuw drama, zoals tijdens de Afrika Cup in Angola, moet absoluut vermeden worden.”

Antolin Alcaraz {Club Brugge}Paraguay – Groep F – 4 caps / 0 goals

‘De beste verdediging van Zuid-Amerika’

Het team?

“We stonden lang op kop in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiegroep. Op de laatste speeldag zakten we naar de derde plek, met amper één punt minder dan Brazilië. Logisch dat heel Paraguay veel van ons verwacht. In eigen huis konden we Brazilië zelfs met 2-0 verslaan. Volgens onze aanvoerder, Roque Santa Cruz (Manchester City), is deze generatie nog beter dan het Paraguay dat op de WK’s van 1998 en 2002 kon doorstoten tot in de tweede ronde. In Zuid-Amerika heeft onze nationale ploeg, de Albirroja, de reputatie van een stevig collectief, met een ijzersterke verdediging.”

Persoonlijk?

“In de laatste kwalificatiematchen kwam ik steevast aan spelen toe, maar het zal er toch op aan komen om de coach te overtuigen tijdens onze voorbereidingsstage. Ik ben al blij dat ik bij de 23 zit, iedereen bij de selectie zal met gelijke kansen starten. De concurrentie is niet min, maar dat ben ik gewoon van bij Club Brugge. Mijn transfer wil ik rond hebben nog vóór het WK start, dan kan ik daar zonder zorgen spelen.” ( Intussen raakte bekend dat Alcaraz volgend seizoen aan de slag gaat bij Wigan Athletic in de Engelse Premier League, nvdr)

Het WK in het algemeen?

“In vergelijking met andere Zuid-Amerikaanse landen zoals Brazilië en Argentinië blijft Paraguay maar een klein broertje natuurlijk. Maar op een paar teams na is ieder land een klein broertje in vergelijking met die twee grootmachten. Met welk team je ook deelneemt, een WK is het hoogste wat een voetballer kan meemaken.”

Barry Boubacar Copa {Lokeren}Ivoorkust – Groep G – 43 caps / 0 goals

‘Ivoorkust is meer dan Drogba alleen’

Team?

“In theorie hebben we geen schijn van kans tegen de kleppers uit onze groep, Brazilië en Portugal, maar mits de nodige concentratie en opportunisme, is er misschien iets mogelijk. Op papier hebben wij nochtans ook een sterke selectie. Ivoorkust is meer dan Didier Drogba alleen, al is hij wel de onbetwiste leider. Kolo Touré(Manchester City), Yaya Touré(Barcelona), Didier Zokora (Sevilla) zijn Ivorianen die al een tijdje meedraaien in de beste Europese competities. De ervaring en het tactisch inzicht van bondscoach Sven-Göran Eriksson kan een cruciale factor zijn.”

Persoonlijk?

“Vier jaar geleden was ik toeschouwer vanop de bank, nu zal ik normaal gezien op het veld staan. Wie had gedacht dat iemand die bij Lokeren speelt ooit zoiets zou verwezenlijken? Al twee en een half jaar ben ik bij de nationale ploeg nagenoeg onaantastbaar in de goal. Ik werkte daar heel hard voor, maar ik weet ook goed dat ik die status snel weer kan verliezen. Aan een transfer via het WK denk ik totaal niet. Ik lig nog onder contract bij Lokeren en ben veel mensen een revanche verschuldigd na het voorbije teleurstellende seizoen.”

Het WK in het algemeen?

“Ik ben wel blij dat het WK in Afrika georganiseerd wordt. Het symboliseert de evolutie die het voetbal op ons continent doormaakte. Nu moeten we dat imago hoog houden met spectaculair spel, maar wel heel resultaatgericht.”

Victor Bernárdez {Anderlecht}Honduras – Groep H – 40 caps / 2 goals

‘Ritme opdoen tijdens de oefenmatchen’

Víctor Bernárdez kregen we niet meer te pakken, maar aan de Hondurese krant Tiempo verklaarde hij het volgende over het WK:

Team?

“Het belangrijkste op het WK is stap voor stap gaan. Het doel is om de tweede ronde te halen. Veel zal afhangen van de eerste wedstrijd tegen Chili. In een recent verleden hebben we twee keer tegen hen gespeeld en twee keer wonnen we, maar dat zegt natuurlijk niks.”

Persoonlijk?

“Wat mezelf betreft: door naar België te komen, ben ik als persoon sterker geworden. Zelfs vanop de bank kan je iets leren. Ik heb weinig gespeeld bij Anderlecht, dat is waar, maar ik ben wel rijper geworden. Dat ik niet genoeg ritme zou hebben? Dat begrijp ik niet goed. We hebben in totaal een maand om ons voor te bereiden en oefenwedstrijden te spelen. Die laatste dienen toch juist om ritme op te doen? Centraal achterin is er een gezonde concurrentie in de nationale ploeg. Of Maynor Figueroa, Osmán Chavez of ik nu speel, we moeten elkaar steunen.”

door raoul de groote, frédéric vanheule, bregt vermeulen & pierre bilic

Kameroen heeft een groot voordeel: we worden onderschat. Dorege KouemahaInteresse van andere clubs? Neen, ik heb nog wat recht te zetten bij Lokeren.Boubacar Copa

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier