Vrijdag besliste de kortgedingrechter dat Filip De Wilde per direct voor Verbroedering Geel mag voetballen. Daarmee vernietigde hij een eerdere beslissing van het Uitvoerend Comité van de KBVB. Dat had de aansluitingsaanvraag van De Wilde op 29 april afgewezen. Naar verluidt omdat de publieke opinie dergelijke competitievervalsing niet zou pikken, en omdat het niet geloofwaardig is dat De Wilde een profcontract opgeeft om als amateur te gaan voetballen. Vreemd genoeg is van deze beslissing geen letter terug te vinden op de KBVB-website. Sommigen leiden daar uit af dat het UC wist dat het zijn eigen reglementen niet correct had toegepast.

De Wilde en Lokeren stelden vorige maand een einde aan hun professionele arbeidsovereenkomst, waarna de doelman zijn wederkwalificatie aanvroeg als amateur om naar Geel te kunnen. Een trucje waartegen de KBVB blijkbaar niets kon doen, omdat De Wilde ouder is dan 35, dit seizoen niet in actie kwam in het eerste elftal van Lokeren en Geel niet in dezelfde afdeling speelt. “De suggestie dat hij bij ons in het zwart betaald zou worden, vind ik vergaand”, zegt Bruno Belmans, manager van Geel, dat momenteel de eindronde van tweede klasse speelt. “Alsof Filip dat risico wil nemen. Hij ligt echt niet meer wakker van anderhalve maand loon, hoor. Dit is een vriendendienst voor Peter Maes, onze trainer die zes jaar zijn ploegmaat was bij Anderlecht. Bovendien is hem een job aangeboden als boekhouder bij Roland, het bedrijf van onze voorzitter Vic Keersmaekers.” De Wilde, die binnenkort 41 wordt, zet deze zomer definitief een punt achter zijn spelerscarrière.

Kwatongen beweerden dat Westerlo en Lierse binnen het UC het verzet tegen een sportief versterkt Geel hadden georganiseerd. Zij zouden een bijkomende eersteklasser in hun regio om commerciële redenen niet zien zitten. Westerlomanager Herman Wijnants reageert boos : “Ik was niet eens aanwezig op die vergadering ! Trouwens, ik hóóp dat Geel stijgt, want dan heb ik er een derby bij. Liever Geel dan Bergen. Het jaar dat ze in eerste speelden, heb ik geen enkele sponsor aan hen verloren. Ik moet eerlijk toegeven : hier wordt een reglement omzeild, maar misschien is het slecht geformuleerd. Deze zaak, waarbij een profclub een amateur aansluit, is nog maar eens het bewijs dat we dringend naar een scheiding moeten tussen profs en amateurs.”

Voor Cisse Severeyns (37), die met Antwerp de eindronde wilde spelen, zag het er in het weekend minder goed uit. Hij speelde een heel seizoen als titularis bij derdeklasser Cappellen en heeft daar ook volgend seizoen nog een contract. ( JH)

JH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier