Kan het nóg beter ? Zo luidde de vraag in juli. Ja dus. Warempel. Halfweg stond STVV zelfs derde, één punt achter Anderlecht, met liefst 45 goals pro. Het spel was fris, snel, spectaculair bijwijlen. Gebeurde het vorig seizoen meestal in 4-4-2 met Danny Boffin spelend vanaf links, nu koos Jacky Mathijssen al snel voor 4-3-3, met drie echte spitsen en daarachter Danny Boffin û zoals D.B. het het liefst wil. De offensieve spelers û Boffin, Bram Vangeel, Désiré Mbonabucya en Marcos Pereira û kregen van de trainer grote vrijheid en maakten er goed gebruik van. Dat leidde tot veel doelpunten, maar ook tot nogal wat tegendoelpunten, met scores als 5-2 (tegen Beveren en tegen Club Brugge) en 6-4 (tegen AA Gent) tot gevolg.

In de terugronde liep het stroever. De vier spelers die voor nieuwjaar in offensief opzicht het mooie weer hadden gemaakt, kenden problemen. Boffin kende na de Gouden Schoen die hij niet won een terugval, Mbonabucya raakte zoals doorgaans bij zijn terugkeer uit vakantie of van een interland slechts heel langzaam op dreef, Vangeel scheurde zijn meniscus en Pereira sukkelde met zijn kuit.

Omstandigheden waarin binnen dezelfde veldbezetting voor een strakkere organisatie werd gekozen, met buitenspelers die minder diep stonden en meer naar binnen dekten. Leek het voor nieuwjaar geregeld alsof STVV voetbalde vanuit de overtuiging dat het wel een goal meer zou maken dan de tegenstander, nu ging het er in de eerste plaats om geen goal te pakken. Uitblinkers moesten die tijd achterin gezocht worden. Claude Kalisa en vooral Nicky Hayen, bijvoorbeeld.

Mede ook door de schrapping van Lommel SK, waartegen STVV twee keer gelijk had gespeeld en dus vier verliespunten had geleden, eindigde het nog als vierde. Maar vooral : na 32 jaar speelt het nog eens de bekerfinale, nadat het achtereenvolgens Berchem, Lierse, Anderlecht (!) en Germinal Beerschot uitschakelde. Voor het eerst in zijn bestaan kan het zondag de beker van België winnen en zich kwalificeren voor de Uefabeker.

STVV is ook de enige ploeg waarvan Club Brugge dit seizoen niet kon winnen, de enige ploeg die 4 op 6 haalde tegen de landskampioen. Na het gelijkspel in Brugge merkte Jacky Mathijssen op dat ondanks Boffin (37) de gemiddelde leeftijd van zijn elftal nog altijd minder dan 23 jaar bedroeg én dat op de Rwandezen Mbonabucya en Kalisa na iedereen geboren is binnen een straal van 25 kilometer rond Sint-Truiden. Het ís ook opmerkelijk.

door Christian Vandenabeele

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier