Honderd vijftig foto’s van de Williamsen, en één prentje van Justine. Zo was het, maar het lelijke eendje is niet meer. Het ABC van de nieuwe Justine Henin-Hardenne, samengesteld door Filip Dewulf.

Arrogantie. Bluf, lef, branie. Kwam de kleine Justine in het begin van haar carrière nog als stuurs en stil over, met behulp van haar coach, haar huwelijk en haar onstuitbare opmars is er een heel andere vrouw ten tonele verschenen. Zich ten volle bewust van het gewicht van haar woorden en haar slagen deelt Henin-Hardenne tegenwoordig op en naast de baan af en toe serieuze tikken uit. Zo verklaarde ze nog niet zo lang geleden dat haar krachtigste tegenstandsters steeds vaker geïrriteerd reageren na een nederlaag. Volgens Justine kunnen ze het niet verkroppen dat ze het onderspit moeten delven tegen een kleine meid. De Waalse bewandelt hiermee doelbewust de dunne lijn tussen arrogantie en zelfbewustzijn, onderweg flink gesteund door coach Carlos Rodriguez en de entourage. Ook tijdens wedstrijden zelf gaat ze onverstoorbaar professioneel haar gang. Ruimte voor een beetje fun op de baan is er niet vaak. Henin-Hardenne gaat voor de nummeréénpositie en heeft geen tijd voor sentiment of scrupules.

Backhand. Eenhandig, juweeltje. Het was het handelsmerk bij haar intrede in het circuit en het is uitgegroeid tot een ware rage over de hele wereld.

Clijsters. Collega, rivale. Samen opgegroeid en samen het Belgische tennis op de wereldkaart gezet. Ondanks het feit dat Justine één jaartje ouder was, liep ze meestal toch even achter op Kim Clijsters. De Limburgse kwam als eerste de topvijftig binnen, won als eerste een WTA-toernooi en haalde als eerste een finale in een grandslamtoernooi. Edoch, sinds de winst van Henin-Hardenne op Roland Garros lijken de rollen min of meer omgekeerd. Vertoefde de Waalse voorheen ietwat krampachtig in het kielzog van de Breese, nu toont ze, zeker ook in de onderlinge confrontaties, meer vuur en wil. Hun relatie is in het begin van de Belgische tennisboom een beetje geromantiseerd, maar eigenlijk zijn het nooit echt vriendinnen geweest. Hun tegengestelde karakters plus het aspect van de concurrentie in een individuele sport maken dat ze elkaar respecteren – zonder meer.

Drive. Drijfveer, stimulans. De ongelukkige jeugd van Justine is al uitvoerig uit de doeken gedaan. Heeft het haar extra gemotiveerd om voluit te gaan in haar tennisleven ? Misschien wel, maar laat er geen twijfel over bestaan dat Justine vanaf haar jongste levensjaren bezeten was door het spelletje en, net als Kim Clijsters, na uren tennis nog van de baan gesleurd moest worden. De uitspraak in het begin van haar carrière dat ze de beste van de wereld wou worden, werd op ongeloof onthaald en als grootspraak afgedaan. Nu blijkt dat ze al die tijd erg gefocust was op haar doel en aardig op weg is haar wil door te drijven.

Etcheberry. Pat, fitnessgoeroe. De professionaliteit in huize Henin-Hardenne is gekend. Met recht en rede koos ze er dan ook voor de koude, Belgische wintermaanden achter zich te laten en het seizoen voor te bereiden in het trainingskamp van Etcheberry in Florida. Deze voormalige olympische speerwerper heeft al heel wat vedetten onder handen genomen, onder wie Capriati, Courier en Sampras. Zijn methodes zijn beenhard – Justine was door de uitputting vaak het huilen nabij -, maar werpen wel hun vruchten af.

Françoise. Rossière, moeder. Onderwijzeres die zich een jaar lang tegen een zware ziekte verzet, maar in 1995 sterft. Justine is dan dertien jaar. Tijdens een bezoek aan Roland Garros enkele jaren daarvoor zou ze haar mama gezworen hebben dat ze ooit in le Stade Philippe Chatrier zou staan. Na afloop van haar triomf dit jaar liet ze dan ook niet na haar moeder in de huldiging te betrekken.

Gold Coast. Australië, WTA-toernooi. Het eerste proftoernooi dat Henin-Hardenne wint. En aangezien ze niet van half werk houdt, pakt ze de week erna in Canberra ook de hoofdprijs mee naar huis. Dankzij die zeges beëindigt ze 2001 als het nummer zeven van de wereld.

Henin-Hardenne. Huwelijk met Pierre-Yves. In november van vorig jaar kreeg Justine Henin een achtervoegsel. Ze leerde haar man kennen bij de prijsuitreiking van een recreantentoernooitje op de club van een familielid. Hij heeft zich sindsdien ontpopt als steun en toeverlaat van zijn vrouw. Wierp zich even op als manager, maar had toch te weinig vuurkracht om in die wereld te overleven. Houdt zich nu bezig met de praktische kant van Justines verplichtingen.

Idool. Steffi Graf. Om haar voorbij te steken zal Justine nog 102 titels moeten binnenrijven en nog 22 grandslamtoernooien op haar naam moeten schrijven. Voorwaar een uitdaging.

José. Henin, vader. De voormalige postmeester van Rochefort is sinds begin 2000 vervreemd van zijn dochter. Justine voelde zich benauwd onder de druk van haar vader en haar twee oudere broers. José had zijn job opgegeven om de loopbaan van zijn wonderkind beter te kunnen sturen en opvolgen. Hierdoor kreeg Justine de financiële verantwoordelijkheid van het gezin op haar schouders. Een situatie die leidde tot een breuk die de laatste jaren enkel maar duidelijker is geworden.

Kampioen van België. 1997, jongste ooit. Op weg naar de titel veegde ze de vloer aan met Dominique Van Roost-Monami, die op dat moment in de topveertig van de wereld geparkeerd stond. Van Roost wist maar één game te pakken en liet verstaan dat de vijftienjarige Henin wel eens heel ver zou kunnen komen.

Langetermijndenken. Eén doel, tennissen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Kim Clijsters is Justine van plan het nog een hele tijd uit te zingen in het circuit alvorens het racket aan de haak te hangen. Ook op haar pad naar nummer één laat ze zich niet afleiden door lucratieve of overbodige zijsprongetjes. Ze blijft rechtlijnig de uitgestippelde weg volgen. Geen overbelast schema, geen risico’s met blessures, geen overhaasting.

Marloie. Woonplaats, op een steenworp van Dinant. Ondanks haar meer dan gezonde financiële situatie blijft ze haar streek trouw. Justine en Pierre-Yves zijn wel verhuisd van een kleine studio boven de slagerij van een oom naar een groter appartement.

Nervositeit. Zenuwen. In het begin van haar carrière was dit nog al te vaak een spelbreker. Getekend door de koortsblaren op haar gezicht kon men haast op voorhand voorspellen wanneer de stress nefaste gevolgen ging hebben. Zorgde voordien de inbreng van een psycholoog niet echt voor verbetering, het huwelijksleven deed dat wel. Henin-Hardenne is een zelfbewuste jonge vrouw geworden, die ook naast de baan flink open is gebloeid.

Olivier Rochus. Beste mannelijke Belg. Ollie en Justine zijn in het tennis samen opgegroeid en schreven vaak dezelfde toernooien op hun naam. Van haar zevende tot haar negende trainde Henin samen met Rochus op TC Géronsart in Jambes. Later volgen ze elkaar ook naar het AFT-centrum in Bergen. Justine werd trouwens, via winst in de Orange Bowl, officieus wereldkampioene onder veertien jaar twaalf maanden nadat Olivier voor dezelfde stunt gezorgd had.

Parijs. Eerste grandslamtitel. In 1997 had Justine in de Franse hoofdstad al het hoogste schavotje gehaald bij de junioren. Zes jaar later zorgt ze voor een Belgische primeur. Vooral haar hectische halve finale tegen Serena Williams zal waarschijnlijk voor eeuwig de tennisgeschiedenis ingaan.

Quatre-mains. Vier handen op één buik. Justine heeft het al herhaaldelijk aangegeven : het liefst is ze omringd door de bekende en beperkte entourage. Haar man, haar coach, haar conditietrainer en zijzelf vormen een kwartet dat perfect functioneert en waaraan niemand moet tornen. Vorig jaar trachtte ze in navolging van Kim Clijsters ook even met een kinesiste rond te reizen. Het werd voor beiden een minder aangename ervaring. De kiné kreeg niet echt toegang tot het selecte groepje en hield na ruim een maand de eer aan zichzelf.

Rodriguez. Carlos, coach. Argentijnse broodspeler die midden jaren tachtig in België verzeild raakte en daarna als trainer bij de Franstalige federatie onderdak vond. Kreeg al vrij snel de veertienjarige Henin voorgeschoteld en is niet meer van haar zijde geweken. Carlos deelt samen met zijn pupil de vastberadenheid om van haar de beste van de wereld te maken.

Sportvrouw van het jaar. Dit jaar ? Met het seizoen dat Justine tot nu toe draait, lijkt niets een eerste uitverkiezing in de weg te staan. Was daar niet haar eeuwige opponente, Kim Clijsters. Benieuwd hoe het communautaire verschil, tot nu toe pure propaganda voor België, uitgespeeld wordt.

Techniek. Stijlvol, perfect. Justine is technisch veruit de meest onderlegde speelster van het ogenblik. Sukkelde ze bij haar profdebuut nog vaak met haar service en af en toe met haar forehand, dan heeft ze die onzuiverheden nu uitgegomd. Vooral haar opslag is een geweldig wapen geworden, zeker in acht genomen haar lichaamslengte. Ook het integreren van het volleyspel in haar tactisch concept is haast probleemloos verlopen. Justine beheerst alle slagen uit de gamma en dat is een unicum voor het vrouwentennis.

US Open. Een volgende titel ? Bij afwezigheid van titelverdedigster Serena Williams en de vraagtekens rond zus Venus heeft Henin-Hardenne enkel Clijsters te vrezen. Opletten wordt het voor Mauresmo, Davenport en Capriati. Geconcentreerd moet ze blijven, mocht er een Russische dame aan de overkant van het net opduiken. Justine is samen met Kim de uitgesproken favoriete voor de eindzege en heeft zelfs een streepje voor. In de onderlinge duels lijkt de Waalse stugger en ook haar voorbereiding was iets bescheidener van opzet, waardoor ze mogelijk frisser voor de dag zal komen.

Venus Williams. Justine is altijd zwaar onder de indruk geweest van Venus. Van haar dromerigheid in het circuit, het niet tonen van enige emotie op de baan en haar servicekracht.

Wimbledon. Eerste grandslamfinale. Justine kwam in 2001 terug van een kwellend Roland Garros, waar ze in de halve finale een serieuze voorsprong uit handen had gegeven. Met weergaloos tennis verschalkte ze in de halve finale van Wimbledon Jennifer Capriati. In de eindstrijd moest ze na drie sets enkel de duimen leggen tegen een veel krachtiger Venus Williams. Ook nu echter sloeg het noodlot toe. Net na de finale kreeg ze te horen dat haar favoriete grootvader was overleden. Niet abnormaal dat ze met gemengde gevoelens terugkijkt op dit evenement.

X-factor. Onbelangrijk, maar groeiend. Henin-Hardennne werd bij haar debuut een beetje als het lelijke eendje opgevoerd. In een speciale editie van de WTA-gids enkele jaren terug stonden maar liefst honderd vijftig foto’s van de Williamsen in allerhande poses, van Justine was er één prentje te bewonderen. Haar terughoudendheid en moeizame communicatie lieten ook haar doorstroming naar het grote publiek langzamer verlopen. Intussen heeft de verandering van haar lichaam, een nieuwe kledingsponsor, maar vooral – wederom – haar huwelijk een andere Justine op het tennispubliek losgelaten.

Yankees. Het publiek tijdens de US Open. Met hun aangeboren gevoel voor simpliciteit hebben de Amerikanen de iets te lange naam van Henin-Hardenne al omgevormd tot ‘double H’.

Zwaktes. Weinig tot geen. Volgens coach Rodriguez ligt er toch nog dertig procent progressie in het verschiet. Vorige winter werden de onderste ledematen opgepompt, deze winter zal conditietrainer Etcheberry zich toeleggen op het bovenlichaam. Als Justine de technische perfectie en haar stalen wilskracht gaat combineren met een beresterke fysiek, dan gaan we nog iets beleven in 2004.

door Filip Dewulf

Justine is technisch veruit de meest onderlegde speelster van het ogenblik.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content