Een ontmoeting met Yassine El Ghanassy, een van de sensaties van de Jupiler Pro League. ‘Bij de jeugd scoorde ik met de ogen toe.’

Op 4 december 2009 leidt AA Gent met 2-4 op het veld van KV Mechelen en mag YassineElGhanassy de laatste vijf minuten volmaken. En dat doet hij in stijl: opgesloten tussen cornervlag, KoenPersoons en KennethVanGoethem schudt Yassine dé dribbel van 2009 uit zijn sloffen. Hij ontdoet zich van Persoons, speelt Van Goethem door de benen en legt de bal panklaar voor TimSmolders die de 2-5 voorbij OlivierRenard schuift. El Ghanassy’s dribbel werd in elk voetbalprogramma bewonderd en besproken.

Soms duurt de Yassine Show de volle negentig minuten. Als hij in zijn dagje is, is Yassine in staat elke tegenspeler verloren te dribbelen. Enig minpunt: hij mist nog vaak als hij oog in oog komt te staan met de keeper.

El Ghanassy: “Sinds het begin van het seizoen heb ik zo’n vijftien open doelkansen gekregen en daarvan verzilverde ik er geen enkele. Ik heb er geen verklaring voor. Bij de jeugd scoorde ik met de ogen toe.”

Gelukkig tast dat gebrek aan rendement zijn enorme zelfvertrouwen niet aan. Sommigen noemen hem zelfs arrogant, zo zelfverzekerd komt de 19-jarige dribbelkont over. Zelf heeft hij het over een ‘uitdagende speelstijl’, meer niet.

Weinigen in de Jupiler Pro League kunnen zo makkelijk hun man voorbij. Dat weet ook MichelPreud’homme, maar de coach ziet eveneens dat El Ghanassy zich wel eens vastdribbelt. “Na de thuisnederlaag tegen Germinal Beerschot heeft de coach me een paar weken op de bank gezet. Ik wist niet meer waar ik het had, ik raakte geen man meer voorbij. Ik heb zelfs een tijd gevreesd dat ik niet meer kon dribbelen.”

Dollen met Preud’homme

Zijn bewondering voor Preud’homme verbergt Yassine niet. “Mijn trainer is de voormalige beste doelman ter wereld. Cool, toch? Ik wil toch even zeggen dat hij echt een warme man is. Jullie journalisten denken dat hij een halve gek is omdat jullie hem alleen tijdens de wedstrijd aan het werk zien. Op de trainingen is hij een heel ander iemand. Daar lacht en dolt hij met ons, al behoudt hij natuurlijk ook wel de nodige sérieux. Ik speel hem geregeld eens door de benen en dan geeft hij me een klap. Ik lach ook wel eens met hoe hij gekleed gaat …”

Dat El Ghanassy en Preud’homme niet dezelfde kledingstijl hebben, moge duidelijk zijn. De Belgische Marokkaan ziet er met zijn Gucci, Armani en D&G uit als de typische stervoetballer. De zaken gaan dan ook goed sinds zijn recente contractverlenging (tot 2014). Dat is nochtans niet altijd het geval geweest.

“We hadden het thuis niet al te breed. Mijn vader, Hadjaj, is indertijd naar België gekomen om het te maken als profvoetballer. Hij was de vaste rechtsback van de Marokkaanse nationale ploeg en zou normaal gezien een contract tekenen bij Waregem. Jammer genoeg heeft hij zijn carrière vroegtijdig moeten afbreken door een zware blessure. Daarna heeft hij verschillende jobs gecombineerd om ervoor te zorgen dat mijn vier zussen en ik niets te kort kwamen.”

De nieuwe Scifo

In Manage (dicht bij La Louvière) – waar El Ghanassy opgroeide – werd de kleine Yassine al snel een begrip. “Op mijn zesde dribbelde ik alles en iedereen. Dat heb ik aan mijn vader te danken. Die voetbalde overal met mij, zelfs in de woonkamer. Ik dacht alleen maar aan voetballen.” Na enkele maanden bij een klein ploegje uit het dorp te hebben gespeeld, werd Yassine opgemerkt door La Louvière.

“In de lokale pers werd ik de nieuwe EnzoScifo genoemd. Ik wist al snel dat ik profvoetballer wilde worden. Naar school gaan was niets voor mij en ik ben er dan ook mee gestopt toen ik zestien was. Mijn vader legde zich er makkelijk bij neer, maar mijn moeder was wel bezorgd omdat ik er zo snel de brui aan gaf.”

Geen school meer voor de puberende Yassine, maar wel een test bij het Engelse Birmingham. “Tijdens mijn testwedstrijd scoorde ik twee keer en gaf ik een assist dus ze wilden mij daar maar wat graag houden. In de kranten stond zelfs dat ik al getekend had. Maar dat was buiten mijn toenmalige managers gerekend. Die wilden een graantje meepikken en hebben de deal doen mislukken.”

Nadat het Engelse avontuur werd afgeblazen, keerde Yassine terug naar België en mocht hij meteen debuteren bij het eerste van La Louvière. Hij beleefde er in het seizoen 2007/08 de laatste levensmaanden van de noodlijdende club. “Dat seizoen was heel moeilijk. Ik zag mijn club stilaan wegkwijnen en dat terwijl ik er zelf nog ballenjongen ben geweest.” Sinds december 2007 zag hij er dan ook geen eurocent meer: “Ik had een maandloon van 800 euro en ik was daarmee bij de grootverdieners van de club. Het was nog het ergst van al voor de spelers die er na de winter waren bijgekomen. Ik noemde hen: ‘zij die voor niks spelen’.” ( lacht)

De factor Thijs

Bij Gent behoort El Ghanassy nog lang niet tot de best betaalden, maar hij zit er wel bij een club in vorm. Het is ondertussen duidelijk dat er wel degelijk rekening moet worden gehouden met de jongens van Preud’homme. “We hebben echt een heel goede ploeg. Je moet maar eens kijken wie er allemaal op de bank zit: jongens zoals ChristopheGrondin, KennyThompson, StijnDeSmet, RandallAzofeifa. Het team vormt een evenwichtig geheel. We hebben kracht met Coulibaly vooraan, snelheid met Leye op de flank, Custo heeft meer torinstinct dan wie ook en Suler is de beste verdediger van de competitie. En we kunnen natuurlijk niet om BerndThijs heen. Sinds zijn terugkeer hebben we bijna geen wedstrijd meer verloren. Met al zijn ervaring weet hij ons steeds weer mee te trekken.”

Te veel zelfvertrouwen of niet, de lieveling van de Buffalo’s – een titel die hij deelt met BojanJorgacevic – weet maar al te goed dat hij nog een lange weg af te leggen heeft. “Ik weet dat er nog veel ruimte voor verbetering in mijn spel is. Ik moet leren de bal op het juiste moment af te geven, zonder mijn dribbelkwaliteiten daarbij te verloochenen, want dat is tenslotte waar de mensen voor naar het stadion komen. En mijn kopspel is problematisch. Ik denk dat ik daar echt niet voor in de wieg ben gelegd.”

door thomas bricmont – beelden: reporters

Thijs weet ons met al zijn ervaring steeds weer mee te trekken.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content